StoryEditorOCM
ŽupanijaTeleoperatori pozvali inspekciju

Ni Gospa primoštenska nije im sveta: Građevinska postavila znak zabrane gradnje na brdu Gaj

Piše Vedrana STOČIĆ
23. ožujka 2018. - 17:26

Građevinska inspekcija ipak je u četvrtak kasno popodne postavila žuti znak za zabranu radova oko velebnog spomenika Gospi od Loreta, na brdu Gaj u Primoštenu.

Znak je sramežljivo postavljen u jednu od novoizgrađenih kućica, a ne na vidljivo mjesto na gradilištu koje, iako je to uobičajeni postupak, nije ni opasano žutom trakom s natpisom "građevinska inspekcija".



U petak ujutro na gradilištu na Gaju strojevi su mirovali, nije bilo radova ni radnika. Primoštenski načelnik Stipe Petrina uvjerava nas da radovi nisu stali zbog akcije građevinske inspekcije i da će biti nastavljeni u ponedjeljak ujutro.

Inače, zahtjev za zabranu radova na infrastrukturi i pomoćnim građevinama za sanitarne čvorove i suvenirnicu pokrenuli su mobilni operateri iz straha da bi dodatne građevine mogle utjecati na kvalitetu njihovih signala.

– Strašno je da prijavu protiv legalne gradnje, u skladu s uvjetima građenja i odredbama prostornih planova općine Primošten i Šibensko-kninske županije, podnose nelegalni graditelji. Svi postavljeni tornjevi i bazne postaje na brdu Gaj nemaju ni jednu dozvolu ili suglasnost da se nalaze na tome mjestu.

Ne samo da narušavaju krajobraznu vrijednost, nego se, prema ocjeni Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, nalaze unutar prostornih međa arheološkog nalazišta Gradina Kremik, koje se proteže na 1,5 hektara, i višestruko su devastirali arheološko nalazište. Posljednje dvije godine uputili smo brojne dopise Ministarstvu kulture, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu zaštite okoliša te "Odašiljačima i vezama" s molbom da nam pomognu izmjestiti telekomunikacijska postrojenja na drugu lokaciju.



Svi su se složili da ih treba izmjestiti, ali procedura nije pokrenuta. Iz Zavoda za prostorno uređenje Šibensko-kninske županije izvijestili su nas u srpnju prošle godine da prema županijskom prostornom planu postoji alternativna lokacija, ali mi bismo, izgleda, trebali utvrditi mogu li ti uređaji na toj lokaciji optimalno funkcionirati – ogorčeno kaže primoštenski načelnik Stipe Petrina.


Bum vjerskog turizma


U gradnju kipa Gospe od Loreta Općina Primošten uložila je već nekoliko milijuna kuna. U nešto manje od godinu dana otkada je raskošan kip visok od 17,5 metara postavljen posjetilo ga je gotovo sto tisuća turista i hodočasnika. To je, kaže načelnik Petrina, začetak velikog buma vjerskog turizma u općini Primošten i ima potporu pape Frane.



Primošten je uvršten u veliki vjerski i sekularni projekt nazvan "Ruta loretskih hodočašća" koji podupire talijanska Regija Marche i biskupska konferencija Marche, a priznat je i kao Put Jubileja milosrđa. U promicanju i obnovi loretskih svetišta Primošten se tako našao u biranom društvu gradova kao što su Prag, Pariz, Altotting, Walisingham, Krakov i, naravno, Loretto. Sve uloženo, naglašava Petrina, bit će ubrzo vraćeno.

Zbog velikog broja posjetitelja moraju se urediti sanitarni čvorovi i suvenirnica i u tome ih, kaže Petrina, neće zaustaviti građevinska inspekcija i bjelosvjetski kolonizatori koji godišnje iz Hrvatske izvuku 4,2 milijarde kuna dividende.

23. travanj 2024 12:32