StoryEditorOCM
Županijatužna obljetnica

Neka im je vječna čast i slava: U Dragišićima odana počast hrvatskim braniteljima nad kojima je prije 30 godina počinjen ratni zločin

Piše Šibenski.hr
24. veljače 2023. - 14:00

Danas je kod kapelice i spomen ploče u Dragišićima u vodičkom zaleđu odana počast hrvatskim braniteljima, pripadnicima 15. Domobranske pukovnije „Petar Krešimir IV“ HV Šibenik, nad kojima je prije 30 godina počinjen ratni zločin koji do sada nije procesuiran.

Herojske pogibije hrvatskih vitezova Jakova Crvelina i Borisa Kartela na komemorativnom skupu koji je održan na mjestu stradanja prisjetile su se obitelji poginulih, predstavnici udruga branitelja iz Šibenika, Vodica, Tisnog, Pirovca i Stankovaca, dožupanica Iris Ukić Kotarac, predstavnici gradova i općina te preživjeli sudionici bitke za Dragišiće. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su odali i Špiro Janović, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja i  Ivica Ušljebrka, izaslanik ministra obrane RH dok je u ime Grada Šibenika vijenac položio Paško Rakić, izaslanik šibenskog gradonačelnika.

Ratni zločin nad hrvatskim braniteljima počinjen je 24. i 25. veljače 1993 godine. Okupatorske snage zarobile su deset hrvatskih branitelja koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva. Iz bezobzirne osvete zbog gubitaka koje su im nanijeli u borbi, neprijatelj je napravio pokolj među zarobljenicima, tako da su do zatvora u Kninu živa stigla samo šestorica.

Tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putićanja su razmijenjena, kao i šestorica preživjelih, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne znaju.

Nakon komemoracije i molitve odriješenja, u crkvi Sv. Ane u Čistoj Velikoj služena je sveta misa zadušnica, a sveta euharistija će poslijepodne biti održana i u crkvi Sv. Duha u Tisnome.

image

Prošlo je 30 godina od mučkog ratnog zločina u vodičkom zaleđu

22. travanj 2024 16:29