StoryEditorOCM
ŽupanijaIzbori u HDZ-u

Nediljku Dujiću i Željku Buriću još jedan mandat; u ostalim organizacijama "sve po starom"; jedino nije prošla načelnica općine Kijevo - Lidija Slavić

Piše Zdravko Pilić
23. studenog 2020. - 14:09

Nediljko Dujić, nakon pet godina provedenih na čelu Županijskog odbora HDZ-a – mandat od četiri godine plus jednu godinu koju je bio povjerenik – dobio je na nedjeljnim unutarstranačkim izborima potvrdu članstva za još jedan četverogodišnji mandat. Za podpredsjednike ŽO stranke istom su prigodom izabrani i Ivan Malenica, Danijel Mileta, Josip Begonja i Robert Marić.

Dujić je, inače, bio jedini kandidat na ovim izborima, za koje kaže da su unatoč pandemiji, donijeli i zadovoljavajući izlaznost. Na njih je naime, izašlo nešto manje od 2 200 članova HDZ-a. Kada se pogleda spisak, od nekih 9 250 članova HDZ-a, koliko ih je na papiru, onda i ne izgleda puno, ali Dujić veli da je s obzirom na broj aktivnih i pasivnih članova, ova izlaznost može i zadovoljiti.

- Ako uzmemo ukupan broj članova, izlaznost je nekih 24 posto, što je skoro četvrtina, ali ako se gleda broj od 3,5 tisuća aktivnih članova, onda je njihova izlaznost oko 60 posto. S obzirom na pandemiju, a s njom i potrebu da se jedan broj starijih članova ne izlaže zdravstvenom riziku, ovo je samo još jedan dokaz kako smo ponovno pokazali da smo ozbiljna politička grupacija koja se i u ovakvim situacijama ponaša krajnje ozbiljno, profesionalno i odgovorno. Bez obzira što je na izborima za ŽO, ali i u svih pet gradova i većini općina bio samo jedan kandidat, naši su članovi izašli, poslavši time i poruku pred predstojeće lokalne izbore da raspolažemo s najvećom političkom snagom u županiji i da možemo kvalitetno pokriti sve gradove i općine.' - kazao je novi – stari predsjednik, najavljujući kako je pred njima još izbor novog Županijskog odbora 6. prosinca, odabir izaslanika za Opći sabor stranke u Zagrebu, a nakon toga, u veljači bi u javnost mogli izići i s imenima kandidata za lokalne izbore, župana, gradonačelnike i načelnika općina.

U Šibeniku 980 članova

U gradu Šibeniku glasalo je 980 članova, koji su izišli na izbore, koji su također glasali za jednog i jedinog ponuđenog kandidata, dr. Željka Burića.

- Ovo je samo potvrda činjenice da mi čitav ovaj period imamo mirnu, konsolidiranu političku situciju u gradskom HDZ-u. Da ne bi netko pomislio da je riječ o idili, ne nikako, bude tu itekako živahne diskusije, različitih mišljenja i tonova, ali kada nešto usvojimo, kad donesemo odluke, onda se to pretoči u vrlo snažnu podršku izvršnoj vlasti u gradu Šibeniku. Zahvaljući tome mi smo u život prenijeli sve političke odluke koje smo donijeli, imamo stopostotnu realizaciju projekata u gradu Šibeniku ne samo u protekle četiri godine, nego od 2013. otkako smo u njemu na vlasti. To nam daje izvrsnu poziciju u razgovorima prema Vladi i ministarstvima, u lobiranju i u realizaciji cijelog niza velikih projekata' – kazao je Željko Burić.

Znači li njegov izbor za predsjednika i potvrdu da ide i u treći mandat na čelu grada Šibenika?

-  To još ništa ne znači, to će se odlučivati prema pravilima, kroz stranačka tijela, kad za to bude vrijeme. A druga bitna stvar je i zdravlje, koje, istina, zasad izgleda da je dobro, ali nikad se ne zna...' - odgovorio je šibenski gradonačelnik čiji je oprez lako razumjeti. Em je liječnik em je korona u điru, a i on se, barem s godinama, približava rizičnim skupinama – 66. mu je u životnom kalendaru.

Za potpredsjednike HDZ -a u gradu Šibeniku izabrani su Paško Rakić, Mirko Čeko i Ivana Vudrag. U gradski odbor izabrani su, pak, Branka Badžim, Toni Ban, Tomislav Banovac, Nikola Baraka, Ante Burazer, Tomislav Jukić, Tomislav Lokas, Danijel Mileta, Perica Miljković, Stipica Protega, Zvonimir Relja, Ivana Spahija, Hrvoje Stančić, Ante Svračak, Josip Škrapić, Andrija Španja, Špiro Šumera i Joško Vučenović. Važno je napomenuti da su predsjednika i potpredsjednike birali svi članovi stranke, a GO samo izaslanici izabrani na skupštinama Temeljnih ogranaka održanima na proljeće ove godine.

U Bilicama i Kijevu dva kandidata

U Drnišu je tako kao jedni kandidat izabran Josip Begonja, u Kninu Nikola Blažević, Vodicama Ante Cukrov Desto, u Skradinu Antonio Brajković. Zapravo, jedina dva mjesta u kojima se vodila izborna bitka između dvoje kandidata bile su, od ukupno 15 općina, općine Bilice i Kijevo.

U Bilicama je tako pobijedio dosadašnji predsjednik Mario Mikulandra, koji je dobio više glasova od Ranka Jakovljevića, a izbore je obilježila i prilično velika izlaznost – glasalo je 107 članova, od čega, prema prvim informacijama, 59 za Mikulandru, a 48 za Jakovljevića. U Kijevu je pak, za tri glasa izbore za predsjednicu HDZ-a izgubila načelnica Lidija Slavić – ona je dobila 12, a njezin protukandidat Martin Ercegovac 15 glasova. On je, inače, tehničar na Hitnoj pomoći u Drnišu, u tridesetim godinama, i nova je snaga na političkoj sceni županije i Kijeva, u kojem je i dosad bio predsjednik Općinskog vijeća.

22. travanj 2024 23:33