StoryEditorOCM
Županijastrah po selima

Nastavljaju se napadi vukova u zaleđu Šibenika: ‘Zagorom harači 200 divljih zvijeri, mjesečno ubiju stotinu grla stoke!‘

Piše Šibenski.hr
27. lipnja 2022. - 08:34

Nastavljaju se napadi vukova na stoku u zaleđu Šibensko-kninske županije. Napadaju kad stignu, pa i usred bijela dana. Stočari tvrde, u čoporu se ne boje ni ljudi. Strah se uvukao u sela u okolici Kistanja, a stočari traže hitnu intervenciju resornog ministarstva, javlja HRT.

Napadi vukova u zaleđu Šibensko-kninske županije sve su češći, a strah se uvukao među ljude jer vukovi napadaju tik uz kuće i usred bijela dana. Stoke je iz dana u dan sve manje, stoga stočari traže hitnu intervenciju države. Saša Štrbac iz Kistanja svoje stado čuva uz same kuće. Dana 13. lipnja ostao je bez trećine koza, a, tvrdi, gotovo i bez glave. Vidio je četiri vuka, no čuo je da je riječ o čoporu od njih sedam.

- Dva vuka su krenula na mene, napali su me, a dva su otišla okolo. Izvukli su ovog psa. Vidjeli ste da je sav u ranama. Ivukli su ga i ovdje su mi udavili tih šest životinja. (...) Gladni su, ovo nije njihov teritorij za kvalitetno hranjenje. U biti, ostaju im domaće životinje koje napadaju i jedu, priča Saša za HRT.

U tri mjeseca samo u Šibensko-kninskoj županiji prijavljena su 342 slučaja. Vuk samo u ovoj županiji mjesečno usmrti 114 grla stoke, no taj broj nije konačan.

- Na području Hrvatske i dijelu Bosne koji gravitirvukaaprema naama obitava preko 400 vukova. Moram napomenuti da, primjerice, u Sloveniji imaju znatno manji broj jedinki. Promptno se donosi odluka o izlučenju određenog broja jedinki i nema uvijek ovako napete situacije kakve ima kod nas, tvrdi Nediljko Dujić, predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

Ministarstvo gospodarstva smatra da odstrel nije rješenje. A kad je tako, onda je Ministarstvo poljoprivrede zatrpano pozivima za pomoć.

- Mi ćemo sljedeći natječaj iz operacije 441 Programa ruralnog razvoja, a ta operacija pokriva i opremu i sredstva za zaštitu područja, osigurati veća sredstva za gorsko-planinska područja i za područja koja su posebno izložena šteti od vukova, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

No to, obećaje ministrica, neće biti jedina reakcija. Pokušat će se preko posebne mjere ruralnog razvoja da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja plaća određene naknade. Ministarstvo gospodarstva, pak, kaže, razvija nacionalni sustav praćenja stanja vuka pa će izraditi Nacionalni program praćenja. No za sve to valja prikupiti niz podataka pa će im trebati još godinu dana.

Saša Štrbac smatra da je rješenje za vuka - rezervat. 

- Nije to klasični rezervat, to je velika površina u Hrvatskoj gdje vuk prirodno obitava i gdje bi bio zaštićen, dodaje Nediljko Dujić. Riječ je o planinskom prostoru Velebita, Dinare i spoju s bosanskim planinama. 

19. travanj 2024 21:10