StoryEditorOCM
ŽupanijaApel iz Knina

Napuštenog psa udarilo auto; satima ležao u grmlju. Volonteri iz udruge Berta uspjeli ga odvesti veterinaru, ali će vjerojatno morati na rendgen u Šibenik

Piše M. L.
28. lipnja 2019. - 20:52


Strava u Kninu. Ponovo još jedan napušteni pas kojeg je po svemu sudeći udario auto, ostavljen je kraj ceste i prepušten da tu skonča. Pas, mješanac u tipu njemačkog ovčara, ležao je u grmlju i nije se micao, a na pozive građana nisu reagirale ni komunalne kninske službe. O kakvim je ozljedama psa riječ nije se moglo utvrditi. Životinja je beživotno ležala na zemlji, nije se mogla podignuti ni da popije vode, premda je vjerojatno pas bio i žedan s obzirom na visoke temperature.

Sudbina ovog psa duboko se dojmila grupe građana iz Knina koji su mu pokušavali pomoći, a kako su sati odmicali, a pas je i dalje samo ležao i nitko nije dolazio da mu pomogne, našu su redakciju nazvale dvije Kninjanke. Očajne, moleći za pomoć kako bi njihov vapaj čuli svi koji mogu i žele pomoći.



-Psa su jutros čula djeca kako jauče zavučen u grmlju. Nalazi se preko puta bivše tvornice Kninjanka. Ne može na noge. Odnijeli su mu vodu, ali ne može piti, samo liže, ne može ništa ni jesti jede i napadaju ga bube. Gospođa iz susjedstva zvala je komunalnog redara, ali su rekli da će zvati ili da će doći. Ali vikendom uglavnom ne izlaze na teren. Kninska udruga za zaštitu životinja “Berta” je pretrpana i sa svih strana ih zovu, a nitko njima ne pomaže. Zvali smo i veterinara, ali nam je rečeno da ne smije uzeti psa bez dolaska komunalnog redara.. Ja sam molila veterinara da ode pogledati psa i rekao je da hoće. Ovo postaje neizdrživo. Sve se svodi na nekoliko volontera na izmaku snaga. Zakon je samo pusto slovo na papiru, okolna sela puna su pasa na lancima, napuštenih... Prije nekoliko dana su iz auta izbacili štene stafordskog terijera starog 4-5 mjeseci u selu Bjelanović pored Kistanja sa ugriznim ranama po leđima, sve izderano kao da je bio u borbi pasa. Nije se dao uhvatiti od straha – očajne su bile naše sugovornice koje su molile da ne otkrivamo njihov identitet, jer se, kažu, boje da bi netko, zbog toga što su rekle, mogao nauditi i njihovim psima.

U međuvremenu su ipak uspjeli stupiti u kontakt s volonterima udruge Berta koji su uspjeli psu osigurati veterinarsku pomoć.
-Uspjela sam doći do udruge Berta i oni su preuzeli psa. Ovog je psa udario automobil i osatavljen je da lagano ugine. Sada se pas nalazi na infuziji u veterinarskoj stanici, ali će morati na rendgenski pregled u Šibenik – kazala je jedna od naših sugovornica.



Ovakvi slučajevi svako malo pune novinske stupce. Sjetimo se samo do smrti izgladnjelog psa u Sinju, lovačkih pasa na kratkom lancu bez vode i hrane na jednom hrvatskom otoku, zatučenih i zvjerski ozlijeđenih pasa prethodnih godina i na kninskom području, a nedavno, na splitskom području, u vrećici zavezanih i na smeće bačenih štenaca od kojih je troje uspjelo preživjeti zahvaljujući nesebičnosti i brizi dobrih ljudi kojih se i te kako tiče sudbina živih bića oko njih, pa im tako ni psi nisu iznimke!

Čitateljice koje su nam se obratile zabrinute su jer sličnu sudbinu poput ovog psa, doživljavaju mnogi drugi zbog neodgovornih vlasnika koji, uostalom, krše i zakon. I prolaze nekažnjeno.
Zato su svi koji na bilo koji način mogu pomoći dobrodošli, a da bi pomogli unesrećenom psu u Kninu mogu se obratiti udruzi Berta. Puno je načina kako im se može pomoći. Doba je godišnjih odmora i broj napuštenih i odbačenih pasa vrtoglavo raste, a u Berti su na izmaku snaga!

24. travanj 2024 10:46