StoryEditorOCM
Županijaradovi uskoro gotovi

Na proljeće iduće godine uselit će mališi u novi vrtić u Tribunju

Piše Katarina Rudan
16. studenog 2020. - 08:25
Novi dječji vrtić u Tribunju u izgradnji; radovi bi trebali biti gotovi u veljači iduće godine, kao što je i planiranoNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Novi objekt Dječjeg vrtića u Tribunju, koji je "sljubljen" s objektom tamošnje Područne škole, trebao bi postati useljiv, ako sve bude išlo prema planu, na proljeće iduće godine.

Ukupna vrijednost projekta, uključujući opremanje i PDV, iznosi 10,2 milijuna kuna. Projektiran je za smještaj 72 djece, imat će jednu jasličku i tri vrtićke prostorije, te jednu multimedijalnu za igru i druge aktivnosti djece predškolske dobi. Građevinske radove, koji su počeli u studenome prošle godine, izvodi šibensko građevinsko poduzeće "Agrad projekt" d.o.o.

– Općina Tribunj dobila je 6,6 milijuna kuna nepovratnog novca za gradnju dječjeg vrtića kroz program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020., a ugovor je potpisan u prosincu 2018. godine. Iako je bilo malo zastoja zbog epidemije koronavirusa, jer je izvođač imao problema s nedostatkom radne snage, radovi će biti gotovi u veljači iduće godine, kao što je i planirano.

Od države još ni kune

Nama, odnosno Općini, na određeni način je išlo u prilog što su radovi i u tom periodu išli sporije, jer sve situacije plaćamo iz našeg proračuna. Do sada smo neplanirano morali uložiti 3,5 milijuna kuna vlastitih sredstava, jer od države još nismo dobili niti kune odobrenih bespovratnih sredstava. Obaveza Općine je bila uložiti 3,5 milijuna vlastitih sredstava, za što smo se trebali kreditno zadužiti, a na kraju smo na sjednici Općinskog vijeća donijeli odluku o podizanju 7,4 milijuna kredita – kaže načelnik općine Tribunj Marko Grubelić i pojašnjava zašto su to morali učiniti.

– Praksa je pokazala da ovako veliki EU projekti "guše" likvidnost općina, jer država kasni s uplatama. A ako izvođaču ne platite uspostavljene račune za situacije odrađene u određenom periodu, blokirat će općinski račun i onda smo tek u problemu. Još je jedan problem u toj priči. Za podizanje kredita čekali smo suglasnost Vlade, preko Ministarstva financija, puna tri mjeseca. A u ta tri mjeseca od izvođača smo za naplatu dobili tri u situacije po pola milijuna kuna i to se moralo platiti – kazuje Grubelić. Dodaje da je kredit podignut na deset godina s kamatnom stopom od 1,35 posto i pola kredita će vratiti kad dobiju sredstva od države. Tako su ugovorili s bankom, što u praksi znači da će na kraju realno kreditno zaduženje iznositi 3,5 milijuna kuna na deset godina.

'Preklapanja' kredita

– Za taj iznos smo se morali zadužiti jer da smo bez kredita plaćali naš dio, tih 3,5 milijuna kuna, praktički sljedeće dvije godine ne bismo imali vlastitih sredstava za bilo kakvo ulaganje na području općine, a planiramo puno toga. Osim toga, kredit koji smo podigli za uređenje zgrade u kojoj se nalaze općinska uprava i komunalno poduzeće godišnje plaćamo 380.000 kuna s kamatama, i on ističe u prosincu 2021. godine. Tolika će rata, otprilike, biti i za kredit odobren za izgradnju dječjeg vrtića, koji smo ugovorili ali još nismo konzumirali. Bit će "preklapanja" oba kredita možda pola godine, ali naš proračun to može podnijeti – govori Grubelić.

U međuvremenu, dok čekaju uplatu bespovratnih sredstava za dječji vrtić, proveden je i javni natječaj za opremanje vrtića i odabran dobavljač opreme. Ako građevinski radovi budu u cijelosti završeni u veljači, trebat će još mjesec do mjesec i pol dana dok se opremu postavi, sve montira i atestira te dobije uporabna dozvola. O svemu tomu ovisi kad će se djeca, a u ovoj pedagoškoj godini ih je 61, iz prizemlja dijela zgrade Područne škole Tribunj u kojem sada radi vrtić, preseliti u novi objekt.
Inače, Općina je još 2009. godine donijela odluku o osnivanju vlastite predškolske ustanove, ali u praksi ona nije zaživjela jer je posao povjeren šibenskom privatnom Dječjem vrtiću "Žižula", koji već dugi niz godina u Tribunju ima područni odjel "Maslina".

Veći iznos subvencije

– S obzirom na to da se vrtić gradi europskim novcem, obvezni smo imati vlastitu ustanovu i na idućoj sjednici Općinskog vijeća ćemo tu odluku "oživjeti", donijeti program rada koji je u izradi i sve ostalo što je potrebno kako bismo od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili suglasnost za rad.

Ekonomska cijena vrtića sada je oko 1600 kuna mjesečno, a Općina na godišnjoj razini boravak djece u vrtiću subvencionira sa 660.000 kuna. Kad budemo imali vlastitu ustanovu, iznos subvencije će sigurno biti veći, na kraju će Grubelić.

16. travanj 2024 08:25