StoryEditorOCM
Županijaveterinarski dani

Ministrica poljoprivrede u Vodicama: Hrvatska je dobila status zemlje bez virusa bjesnoće! Najavljeni novi zakoni vezani uz sigurnost hrane

Piše Šibenski.hr
28. rujna 2021. - 16:14

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić posjetili su znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021. koja se održava od 27. rujna do 29. rujna 2021. godine u Vodicama.

Veterinarski dani 2021. se tradicionalno održavaju u organizaciji Hrvatske veterinarske komore, Veterinarskoga fakulteta i Hrvatskoga veterinarskog instituta, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Šibensko-kninske županije.

Predstavljaju najveći godišnji skup veterinara, koji okuplja stručnjake iz veterinarske velike i male prakse, veterinarskoga javnog zdravstva i sigurnosti hrane, stručnjake s područja znanosti i biomedicine te sve one koji izravno i neizravno surađuju s veterinarskom strukom, a s ciljem unapređenja veterinarske struke i znanosti u Republici Hrvatskoj.

Na ovogodišnjem skupu kroz sedam sekcija raspravljat će se o aktualnim temama iz područja veterinarstva i sigurnosti hrane, a ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić je prvog dana događanja predstavila rad Uprave te brojne rezultate suradnje Ministarstva poljoprivrede i delegiranih tijela.

- Čestitam organizatorima na sjajnoj manifestaciji. Veliko mi je zadovoljstvo sudjelovati na ovom skupu koji promovira veterinarsku struka, a koja ima jednu od ključnih uloga u zaštiti javnog zdravlja i dobrobiti domaćih životinja. U prilog tome govore rezultati te s ponosom mogu istaknuti kako je Hrvatskoj ove godine dodijeljen status zemlje slobodne od infekcije virusom bjesnoće. Posljednji takav slučaj kod nas je zabilježen 2014., a od 2011. pa sve do danas Ministarstvo poljoprivrede u sustave provedbe programa za suzbijanje bjesnoće utrošilo je više od 200 milijuna kuna,“ izjavila je ministrica poljoprivrede te dodala kako je poslana poruka da je veterinarska struka jedan od ključnih aktera i neizostavna karika u zaštiti javnog zdravlja u koju građani Hrvatske mogu imati puno povjerenje.

Između ostalog, Hrvatska ima status slobodne zemlje od niza bolesti, u prvom redu od klasične svinjske kuge kojeg je dobila tijekom 2019, a tijekom 2020., Europska komisija je proglasila Hrvatsku zemljom službeno slobodnom od bruceloze goveda. Također, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede ove godine osigurala je da delegirana tijela obavljaju poslove na 547 od 555 jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, za razliku od 2015. kada su delegirana tijela obavljala poslove službenih kontrola na 425 jedinica lokalne samouprave, a od ukupnog broja ovlaštenih veterinara njih 987 radi u 126 delegiranih tijela za provedbu službenih aktivnosti u području zdravlja životinja.

U 2021. godini usvojena su dva izuzetno važna i kompleksna zakona kojima se osigurava učinkovito funkcioniranje sustava službenih kontrola u području hrane odnosno jedinstveni pravni okvir za integrirani pristup organizaciji, koordinaciji i provedbi službenih kontrola u cijelom poljoprivredno-prehrambenom lancu - Zakon o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarstvu.

Također, u pripremi su čak četiri nova zakona - Zakon o hrani, Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu, Zakon o veterinarsko – medicinskim proizvodima i Zakon o ljekovitoj hrani za životinje.

16. travanj 2024 22:02