StoryEditorOCM
ŽupanijaProjekt "Zaželi"

Ministar Pavić uručio dva milijuna kuna; U Vodicama će na dvije godine biti zaposleno deset žena

5. studenog 2018. - 15:56

Oko 2 milijuna i 40 tisuća kuna dobio je grad Vodice za realizaciju programa zapošljavanja žena u okviru projekta "Zaželi". Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u vodičkoj Gradskoj vijećnici od Marka Pavića, ministra rada i mirovinskog sustava i Ante Lončara, ravnatelja Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje, osim Nelke Tomić, gradonačelnice Vodica, dobili i predstavnici drugih jedinica lokalne samouprave, kao i udruga čiji su programi također prihvaćeni.

Novac je, tako, odobren gradu Senju, općinama Plaški, Topusko, Vladislavci i Jagodnjak te Društvu multiple skleroze Virovitičko -podravske županije, Udruzi žena Vukovar i Udruzi mladih "Mladi u Europskoj uniji".

Projekt "Zaželi" je, po riječima ministra Pavića, jedan od značajnih projekata Ministarstva rada i socijalne skrbi po pitanju zapošljavanja žena kojih je 58 posto u ukupnom udjelu nezaposlenih. Posredstvom njega zaposleno je više od 5 tisuća žena.

- Cilj je zaposliti sveukupno 7 tisuća žena koje će biti od pomoći 35 tisuća starijih kućanstava u Republici Hrvatskoj - kazao je Pavić najavivši unapređenje programa poticajima za samozapošljavanje i poduzetništvo

- Ovaj važan projekt unapređuje položaj žena na tržištu rada, a zahvaljujući njemu zaposlit će se 10 žena, jedan voditelj i jedan asistent na 2 godine na području grada Vodica. One će u kućnim poslovima pomagati nemoćnim osobama i svojim radom unaprijeđivati našu zajednicu. Uvjerena sam da će ovaj program polučiti odlične rezultate i poboljšati kvalitetu naših starijih sugrađana – kazala je na skupu gradonačelnica Tomić zahvalivši ministru, Crvenom križu Vodice i Centru za socijalnu skrb Šibenik, partnerima u provedbi projekta.

Da za program "Zaželi" na području Šibensko-kninske županije vlada veliki interes, potvrdila je, pak, Darija Puljić, zamjenica župana. Istaknula je kako je, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Županiji ugovoreno financiranje 11 projekata ukupne vrijednosti 39 milijuna kuna. Na osnovu njih će se, kazala je, zaposliti 222 žene koje će u konačnici skrbiti o 1132 korisnika.

- Osim zapošljavanja, program "Zaželi" otvara mogućnost dodatnoj edukaciji i obrazovanju što doprinosi kasnijoj boljoj konkurentnosti žena nakon završetka projekta na tržištu rada - poentirala je Puljić.

Saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, ujedno i predsjednica saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove EU podsjetila je da je program, osim za žene, podjednako važan i za ljude starije životne dobi kojima je osigurana sretnija starost.

- Program se financira iz Europskog socijalnog fonda iz kojeg je za Republiku Hrvatsku za razdoblje 2014. - 2020. osigurano više od milijardu i pol eura. Iznimno je značajno da ta sredstva budu u cijelosti povučena-rekla je saborska zastupnica pohvalivši rad sadašnje Vlade koja je od kraja 2016. godine uspjela povući preko 56 posto sredstava.

- Do tada je iz EU socijalnih fondova bilo ugovoreno svega 16 posto sredstva. Zato treba pohvaliti rad svih sudionika u realizaciji programa, od ministarstva do referenata koji rade na projektima, čak i neki volontiraju. To zaista nije jednostavan proces-zaključila je Juričev Martinčev.

16. travanj 2024 12:12