StoryEditorOCM
Županijadogodilo se čudo

Maslinari ove godine trljaju ruke, a u vodičkoj uljari pao je i rekord: ‘Randman je dosegnuo impresivnih 27,95 posto‘

Piše Šibenski.hr
3. studenog 2022. - 12:28

Usprkos nezapamćenoj suši ili možda baš zato, svi se slažu da ono maslina što je rodilo (a urod je u pravilu svima manji) dobro ‘plaća‘ i da su randmani iznimno visoki. Nerijetko idu i preko 20 posto, ali evo nam danas iz uljare Sveti Ivan u Vodicama javljaju da imaju ovogodišnjeg rekordera! Vlasnik OPG-a iz Čiste Velike donio im je na preradu 322 kilograma maslina, a od njih dobio čak 90 kilograma ulja i dosegnuo randman od impresivnih 27, 95 posto! 

Ali što je to uopće randman i kako se to računa? Odgovor na ovo pitanje znaju rijetki kupci, a ispostavit će se da njima to nije ni bitno, ali što je randman ne zna ni dobar dio neiskusnijih maslinara, a njima je to pak bitno.

A zapravo je stvar vrlo jednostavna, kažu nam u uljarama. Randman je odnos između kilograma maslina koji se donese na preradu u uljaru i količine ulja koje odnesete doma. Dakle, količina ulja koja se uspije "iscijediti" iz masline. Visoki randman ne znači da je ulje kvalitetnije ni čišće, nego jednostavno znači da je plod dao, a uljara uspjela iscijediti, veću količinu ulja.

Obično se to događa u godinama kad nije bilo puno kiše, kao što je ova, pa maslinari manje plate uljaru, a dobiju više ulja. No, nije to jedini faktor koji se mora uvrstiti u ovi jednadžbu. Ne daju ni sve sorte istu količinu ulja, puno toga ovisi i o lokaciji maslinika, redovitom obrađivanju, kvaliteti rezidbe, navodnjavanju... ima tu jako puno elemenata koji dovedu do konačnog postotka.

Kakvo veselje u uljari kraj Splita! ‘Masline nikad nisu bolje plaćale! Ovo su rekordno visoki randmani, svima fali kanti...‘ Doznali smo i kolika će biti cijena ulja

- Masline se izvažu prilikom prijema u uljaru, a na kraju postupka prerade se izvaže i ulje u kilogramima. Kad se to ulje podijeli s kilograma dovezenih maslina, dobije se postotak ili randman - objašnjava nam Tomislav Duvnjak, vlasnik vodičke uljare Sveti Ivan, čovjek koji je osvjetlao obraz dalmatinskim maslinarima na prestižnom Međunarodnom natjecanju maslinara u New Yorku, odakle se lani vratio s dva zlata. Ove godine u njegovoj uljari puno maslinara postiže randman od respektabilnih 20 posto.

image

Tomislav Duvnjak
 

Nikolina Vukovic Stipaničev/Cropix

Randmani, naime, mogu jako varirati, pa je tako pokojni maslinarski stručnjak dr. sc. Mirko Gugić za naš časopis Maslina prije nekoliko godina kazao da u iznimno lošim situacijama može biti samo sedam posto, a zna se, eto, vinuti i iznad 27 posto.

-To nije postotak ulja koliki je bio u  maslinama, nego postotak ulja koji se uspio ekstrahirati, izvući u uljari od njegovih maslina. A koliko će se najviše izvući ulja ovisi o uštimanosti, iskoristivosti uljare. Ako uljara daje ispod 86 posto ulja koje je bilo u tim plodovima, ako joj je iskoristivost recimo 84 posto, onda već s njom nešto nije u redu, mora zvati stručnjaka da je uštima - kazao je dr. Gugić.

Dakle, uglavnom je to do maslina, ali manjim dijelom i do iskoristivosti uljare. I da, ne očekujte svake godine iste vrijednosti, to se samo slučajno može dogoditi.

18. travanj 2024 14:59