StoryEditorOCM
ŽupanijaPojašnjenje stručnjaka

Malo olakšanje za teške dane u karanteni: Murterini i Betinjani mogu u ribolov za obiteljske potrebe

Piše Branimir Periša
15. travnja 2020. - 08:09
U jeku krize s koronom u rekreacijski ribolov mogu samo dvije osobe u brodici, a ne tri kao na ovoj fotografijiIvo Ravlic/Cropix

 

 

Zabrana sportskog ribolova na moru jedna je od najviše zbunjujućih odluka iz stožera civilne zaštite otkako traje epidemiološka kriza, kao što je to odlučeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji prije dva tjedna.

Restrikcije su oglašene, međutim, jedino na splitskom području, izuzme li se ribolov na rijekama i jezerima, koji je u cijeloj zemlji Nacionalni stožer službeno zatvorio, govori Tonči Luketa, predsjednik Saveza za sportski ribolov na moru Šibensko-kninske županije, član Izvršnog odbora nacionalnog Saveza te sudac u big game fishingu.

Jezera i rijeke ograničeni

I sam je začuđen tom odlukom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, jer smatra da nema nikakva zdravstvenog ni epidemiološkog razloga uskratiti građanima s urednim sportskim dozvolama da love ribu.

Jezera i rijeke ograničena su područja s drugačijim režimom upravljanja i tamo ribolov nije slobodan kao na moru. Zato sam uvjeren da službena zabrana sportskog ribolova na moru od strane Nacionalnog stožera CZ nikad neće uslijediti, objašnjava Luketa.

- Takvu zabranu izdao je jedino Stožer CZ Splitsko-dalmatinske županije, to je isključivo njihova odluka i stožeri su očito, u ovome svojevrsnu vakuumu, ovlašteni autonomno postupati. Komentirali smo to u Savezu i odlučili ne reagirati. Bilo bi najbolje da županijski sportskoribolovni savez tu stvar razbistri s tijelom koje je donijelo odluku - dodaje Luketa.

Splićani su jedini sportski ribolovci prikovani za kraj, izuzme li se gospodarske ribare koji posvuda smiju loviti. Ne smiju baciti tunju, otisnuti se brodicama do pošta te sa zavišću i zbunjenošću mogu gledati na Šibenčane, Istrane, Primorce, Zadrane… kojima nitko ne pravi probleme. U ovo vrijeme ribolovci sami ili s članom obitelji s kojim su inače u domaćinstvu posvuda mogu isploviti, nadisati se svježeg zraka i, što nije manje važno, donijeti kući zdravi obrok svježe ribe. Navodeći Istrane - a oni sportski ribolov nikad nisu suspendirali, pa ni u jeku najžešće krize s koronom na svome području, Luketa je demantirao Blaženka Bobana, župana splitsko-dalmatinskog i načelnika Stožera CZ, koji je prije tjedan dana na press konferenciji potvrdio zabranu na svome području, navodeći upravo Istrane za primjer onih koji ne love.

Ustrajavanje na zabrani sportskog ribolova u Splitsko-dalmatinskom okružju postaje još više proturječnim nakon što je ovih dana Stožer CZ Šibensko-kninske županije odobrio Murterinima i Betinjanima da se otisnu u ribolov za obiteljske potrebe pod uvjetom da nisu oboljeli ili pod mjerama samoizolacije te da u brodici nema više od dvoje ljudi koji se trebaju pridržavati odredbe o fizičkoj distanci na plovilu te u privezištu. A Murter i Betina danima su u karanteni zbog lokalnog prenošenja koronavirusa, dok morem patrolira policijski brod!

“Zahtjev za dopuštenje obavljanja ribolova na predloženi način nije izričito zabranjen nijednom važećom odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske”, navodi se, među ostalim, u obrazloženju Stožera CZ ŠKŽ.

Luketa zaključuje da je u odluci Stožera CZ Splitsko-dalmatinske županije presudilo nerazumijevanje pojma sportskog ribolova. Jasno je da su ukinuta natjecanja u sportskom ribolovu kao ipak masovnije sportske manifestacije, no to nema nikakve veze s ribolovom sa sportskom dozvolom, kakve koristi i plaća najveći broj naših građana.

Količina ulova pet kilograma

S druge strane, napominje, dodatno ilustrirajući uvjerenje da je netko od mjerodavnih u splitskom županijskom Stožeru “polupao lončiće”, nema ni spomena o zabrani rekreacijskog ribolova, pa ispada da je on dopušten. A od sportskoga se razlikuje jedino u broju i vrstama ribolovnih alata koji se mogu koristiti, ni po čemu drugome. Oba su nekomercijalni, s najvećom dopuštenom količinom ulova od pet kilograma, podsjeća Luketa.

Pretpostavlja da sada nitko ne želi odstupiti od nelogične zabrane, kako ne bi priznao grešku i bio prisiljen povući odluku posipajući se pepelom. Uostalom, završio je Luketa, prva je država napravila zbrku sa, na silu razdvojenim pojmovima “sportski” i “rekreativni” ribolov, što je europski unikum. U Uniji postoje jedino gospodarski i sportski ribolov, pa što se onda u tome ne bi pogubio i neki stožer…

19. travanj 2024 03:04