StoryEditorOCM
ŽupanijaLjetovalište bogataša

Mađari napustili Smokvicu i ostavili teški nered! Pogledajte šokantne prizore

Piše Vedrana Stočić
7. veljače 2022. - 15:58

Rogozničani, nakon gotovo 100 godina možete konačno prošetati otokom Smokvica vela. Možete i loviti ribu u njezinu bogatom podmorju.

Na njoj nema više Mađara, nema Todorića, a nema ni zaštitara. Otok smo prepješačili uzduž i poprijeko, zavirili smo u bunkere, obišli bitnicu, ražalostili se nad propadanjem prekrasne borove šumice i razljutili se zbog smeća na svakom koraku.

Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine prije dva-tri dana potvrdili su sporazumni raskid ugovor o zakupu s trgovačkim društvom "Zelena nekretnina" d.o.o., u mađarskom vlasništvu. Poručili su još da se otok čuva i da je pod stalnim nadzorom, a nakon utvrđivanja svih uvjeta odlučit će o daljnjem raspolaganju.

No, unatoč navodima iz Ministarstva, otok nitko ne čuva i nije ni pod kakvim nadzorom. To smo utvrdili i sami kad smo se iskrcali tamo, ali još nam nije jasno koje ministarstvo gospodari otokom, je li to Ministarstvo obrane ili Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i državne imovine.

image
Vojni betonski rovovi zatrpani smećem
Vedrana Stočić

Zbunjujuća odluka

Posebno su zbunjujući odgovori iz MORH-a, odakle nas upućuju da informacije ne tražimo od njih, nego isključivo u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a samo prije mjesec dana u očitovanju na Prve izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica MORH potvrđuje se da je Smokvica, i to čitava, i dalje isključivo vojna baza. Očitovanje na PPU potpisala je MORH-ova Uprava za materijalne resurse, Sektor za vojnu infrastrukturu i zaštitu okoliša.

Još jedna zbunjujuća odluka MORH-a. Nakon što je 2017. godine s otoka deložiran Ivica Todorić, MORH je odlučio kako im cjelokupni otočić nije perspektivan, pa su tako veći dio površine otoka ustupili Ministarstvu državne imovine. Zadržali su jednu građevinu s pripadajućim zemljištem i ostalim izgrađenim nekretninama, međutim, nije navedeno koja je to građevina na otoku na kojem su se razmnožile ostale izgrađene nekretnine.

Uglavnom, na otoku Smokvica nema više Mađara. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i trgovačko društvo "Zelena nekretnina" d.o.o. sporazumno su raskinuli ugovor o zakupu. I to je sve što znamo. Nisu nam odgovorili je li "Zelena nekretnina" platila najamninu za protekle gotovo četiri godine korištenja otoka.

image
Zapuštena bitnica - tko zna što je sve u njoj
Vedrana Stočić

Bivši ministar državne imovine Goran Marić je u ljeto 2018. godine Smokvicu na trideset godina ustupio "Zelenoj nekretnini" d.o.o. Prema sada već raskinutom ugovoru, godišnja najamnina s PDV-om iznosila je šest milijuna kuna, a za 30 godina "Zelena nekretnina" d.o.o. državi je trebala platiti 184 milijuna kuna.

Za gotovo četiri godine "Državne nekretnine" trebale su uprihoditi najmanje 20 milijuna kuna. Jesu li, ne znamo, ali znamo da je, primjerice za to razdoblje, lokalno komunalno poduzeće "Škovacin" izgubilo 800 tisuća kuna. Toliko je za četiri godine odvoz smeća plaćao Ivica Todorić, 17.000 kuna mjesečno, kažu bez kašnjenja. Mađari nisu plaćali.

Todorićev ljetnikovac

Prisjetimo se, dakle, kako je tekla priča s pretvaranjem vojarne Smokvica u elitno ljetovalište bogataša. Ministarstvo obrane je još daleke ratne 1995. godine poduzeću "Grafoplast" iz Zagreba dalo u zakup otočić na 30 godina, i to bez naknade. Ugovor je, uz odobrenje MORH-a, u konačnici potpisala Općina Primošten, u čijem je sastavu tada bilo i rogozničko područje.

U ugovoru piše da će nakon 30 godina sve uloženo naslijediti država. Vlasnici ondašnje tvrtke "Grafoplast" namjeravali su otok turistički valorizirati i napraviti elitno ljetovalište za bogatu klijentelu. Zbog velikog ulaganja u devastirani otok, "Grafoplast" se očito našao u problemima, pa je tvrtka zajedno s koncesijom nakon sedam godina prodana tada najvećem hrvatskom tajkunu Ivica Todorić.

image
Idilična plaža i kamena kuća tik uz more
Vedrana Stočić

Od 2002. do 2017. godine Smokvica je bila privatni ljetnikovac obitelji Todorić. Ministar državne imovine i nekretninskog biznisa Goran Marić te je 2017. godine sudski deložirao obitelj Todorić.

Nakon Todorića na otok stupa "Zelena nekretnina", tvrtka koju je upravo za tu namjenu osnovao investicijski fond Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap iz Mađarske.

Dostupne informacije o misterioznom fondu su minimalne. Prikupljene informacije upućuju na to da iza tog fonda stoji najbogatiji Mađar Šandor Čanji, većinski vlasnik brojnih velikih mađarskih banaka i tvrtki. U bliskim je odnosima s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a nekada je prijateljevao i s Ivicom Todorićem i bio je čest gost upravo na otoku Smokvici.

Nema gradnje!

"Zelena nekretnina" i nije bila baš zelena. Dovukli su na otok tešku mehanizaciju, izgradili devet bespravnih bungalova i tko zna dokle bi još bespravno rovali bagerima i gradili po otočiću da Općina Rogoznica nije pozvala Građevinsku inspekciju. Gradnja je zaustavljena, bungalove su morali ukloniti i nakon toga su se odlučili povući s otoka.

image
Kameni i betonski platoi potpuno su devastirani
Vedrana Stočić

Važno je napomenuti da se na Smokvici ništa ne može graditi jer otok nije pokriven prostornoplanskom dokumentacijom. Općina Rogoznica ne može Smokvicu ucrtati u Prostorni plan uređenja dok MORH ne skine oznaku posebne namjene, a to nije učinjeno.

Dakle, vojarnom hrvatske vojske ne upravlja MORH, nego Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Bio bi red da se ministarstva konačno dogovore, jer od ovakve zbunjujuće regulative najveću štetu trpi Općina Rogoznica.

GRADNJA IZ 1932. Okupljalište europske elite


Na otočiću Smokvica je 1932. godine izgrađen prekrasni ljetnikovac od bračkog kamena. Izgradio ga je austrijski pisac, novinar i slikar Rudolf Brunngraber. Na Smokvici je 1936. godine pisao svoj poznati roman "Radium eines Elements" (Radij kao element).
Bilo je to okupljalište ondašnje europske intelektualne i književne elite. Intelektualna druženja prekinuo je Drugi svjetski rat, a nakon rata na Smokvici je bila jugovojarna. U Domovinskom ratu na Smokvici je bila Hrvatska vojska, povukli su se 1995. godine.

18. travanj 2024 14:18