StoryEditorOCM
Županijaudar na kućne budžete

Ludilo sveopćih poskupljenja nije zaobišlo ni Rogozničane; Računi za ‘smećarinu‘ dvostruko veći

Piše Vedrana Stočić
2. veljače 2023. - 19:04

U ludilu sveopćeg poskupljenja i galopirajuće inflacije početkom godine Rogozničanima je došao račun za odvoz komunalnog otpada koji više od duplo deblji.

Do 1. siječnja ove godine pražnjenje zelenih spremnika, primjerice od 120 litara s mješanim komunalnim otpadom, plaćali su 8 kuna i 13 lipa plus PDV, a sada se ista usluga naplaćuje 17 kuna i 45 lipa ili točnije, 2,23 eura.

I tu ne staje, za nekih četiri kune poskupio je i paušal, cijena je ista za sve veličine spremnika, pa će tako 68,27 kuna ili 9,06 eura plus PDV plaćati oni s najmanjim spremnikom od 120 litara i oni s najvećim od 1100 litara.

Cijena odvoza ipak zavisi o količini otpada, pa će tako pražnjenje spremnika od 1100 korisnik usluge po novom platiti 159,94 kune ili 21,23 eura.

U novom cjeniku usluga potpuno je nelogično da paušal od 140 kuna ili 21,23 eura plaćaju najmanji poduzetnici, iznajmljivači apartmana s dva ili dvadeset ležaja, trgovački centri, marina s preko 400 vezova, restorani...

Zašto pitali smo direktora rogozničkog komunalnog poduzeća Škovacin Antu Bausa:

- Nije nam ostavljena mogućnost nikakve kategorizacije. Prema novom Zakonu o gospodarenju s otpadom koji je stupio na snagu postoje samo dvije kategorije korisnika, a to su kućanstva i oni koji nisu kućanstva. Poskupljenje usluge uvjetovano je i poskupljenjem odlaganja na županijskom Centru za gospodarenje otpadom Bikarac. Po starom cjeniku deponiranje komunalnog otpada na Bikarcu plaćali 286 kuna potoni bez PDV, a sada je cijena 678 kuna bez PDV-a. U prošloj godini deponirali smo 136 tona komunalnog otpada više nego godinu ranije. U prošloj godini prikupili smo i predali 128 tona glomaznog otpada, čistog drva 57 tona, korisnog otpada 84 tone što je 40 tone više nego u 2021.godini. Iako su to sekundarne korisne sirovine njihovo deponiranje plaćamo, pa smo tako lani za krupni otpad platili 98.670 kuna, a po novom cjeniku za istu količinu plaćamo 234.000 kuna- objašna nam direktor Baus.

Ako se po zakonu deponiranje korisnog reciklažnog otpada plaća i to masno, dolazimo do ozbiljnih nelogičnosti koje nimalo ne ide na ruku komunalnim poduzećima, pa tako i Škovacinu.

Pitamo se koji je to lumen odredio da komunalno poduzeće, ovog puta "Škovacin", od korisnika usluge potpuno besplatno preuzme plastični otpad, u Centru za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske županije "Bikarac" d.o.o. odlaganje tog plastičnog otpada plaća 100 eura plus 25 posto PDV. Deponiranje tone biorazgradivog otpada, stakla, drva Škovacin i druga komunalna poduzeća Bikarcu po toni plaćaju 50 eura plus PDV. Jedino je deponiranje metala i papira besplatno. Gdje je tu cirkularna ekonomija i kakav je to stimulans za one koji odvajaju i ulažu velike napore da okoliš bude manje zagađen, pitamo se.

- Upravo zbog poskupljenja deponiranja reciklažnog otpada mi smo morali dignuti fiksni dio, takozvani paušal.-kaže nam direktor Škovacina Ante Baus.

image

U Rogoznici još uvijek imaju puno problema s ilegalnim deponijima

Komunalno poduzeće ‘Škovacin‘

Jedina dobra stvar u ovom odvajanju i recikliranju je potvrda o količini predanog reciklažnog otpada koju izdaje RC Bikarac jer će se Općini Rogoznica smanjivati takozvana okolišna naknada ili točnije kazneni penali koju plaćaju svi oni koji recikliraju manje od 50 posto. Općina Rogoznica do sada je plaćala oko 800 tisuća kuna kaznene ili okolišne naknade.

U Škovacinu su svjesni da će zbog poskupljenja korisnici usluge biti nezadovoljni, da će biti i neugodnosti, ali zakonska im je obveza poslovati bez gubitaka. Puno novca uloženo je u nabavu novih vozila i opreme. Prošle godine Općinsko vijeće odobrilo im je zaduženje od 2.063.590 kuna s PDV-om za kupnja dva specijalna vozila. Radi se o kamionima za sakupljanje otpada, posebno onog za reciklažu, a kredit je zatražen i odobren od od PBZ-leasinga d.o.o. Zagreb. Sakupljanje otpada, posebno onog reciklažnom, nije moguće obavljati bez adekvatnih vozila. Porast turističkog prometa, nove kuće i apartmani,ogromno područje od 75 kilometara kvadratnih traži da "Škovacin" bude dobro opremljen i uloži dodatne napore kako bi usluga bila adekvatna i okoliš čist.

Za dio poskupljenja odgovorni su i oni koji ne plaćaju uslugu i ne recikliraju. Neplatiše i muktaroši zbog zajedničkih neselektivnih velikih spremnika godinama nisu plaćali odvoz smeća niti ih je bilo u evidenciji. Službena brojka neplatiša kojom je nešto više od dvije godine izašao bivši direktor Škovacina Ivan Ercegović uspoređujući plaćanje komunalne naknade i komunalne usluge bila 700 vlasnika kuća, apartmana, čak i restorana. Prema nekim drugim evidencijama taj broj bio je i znatno veći.

Stanje na terenu se znatno popravilo, kante su se podijelile i još se dijele, pored zelene korisnici su dobili i žutu za plastiku i plavu za papir. Škrtice međutim da ne bi plaćali odvoz smeće i dalje bacaju na skrovita mjesta ili u tuđe kante. Iako zeleni ili bilo koji drugi krupni i reciklažni otpad mogu sasvim besplatno donijeti u reciklažno dvorište u bivšoj vojarni zagađivači okoliša i dalje ga odbacuju uz ceste, u tuđe ograde i maslinike. Na sreću sve više je kamera i savjesnih građana koji prijavljuju, zagađivači nisu više nedodirljivi, a kazne nisu male, kreću se u rasponu od 39,8 do 1.328 eura.

                 

19. travanj 2024 02:16