StoryEditorOCM
Županijacimer fraj

Korona uništava male iznajmljivače: mnogi odjavljuju apartmane i okreću se podstanarima, evo kakvo je stanje u Šibeniku i Županiji

Piše Mirela Goreta/SD
10. siječnja 2021. - 10:03

Prošla 2020. godina, znatno sušnija kad je u pitanju broj turista, rezultirala je povećanim brojem odjavljenih apartmana.

Mnogi vlasnici privatnih smještaja su zbog pandemije koronavirusa zabilježili manji broj gostiju ili ih uopće nisu imali, pa pokušavaju iznaći novu računicu u iznajmljivanju apartmana podstanarima. Neki pritom odjavljuju turistički smještaj, drugi ih pak, što je vidljivo u oglasnicima, po staroj navadi pokušavaju pridobiti uz ograničen vremenski rok boravka u objektu, najkasnije do 1. lipnja.

Građani su predavali zahtjeve za odjavu tijekom cijele godine, a najintenzivnije tijekom prosinca 2020.

Najčešći razlog odjave koji su iznajmljivači navodili prigodom odustajanja od pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu jest činjenica da u 2020. godini nisu imali ni jednog gosta, dok su u isto vrijeme morali plaćati porez, turističku pristojbu i turističku članarinu, pa im se ne isplati imati trošak bez prihoda.

Potvrđuje nam to i jedan od iznajmljivača, koji je još prošle jeseni odlučio odjaviti apartman u širem središtu grada.

– Platio sam pola boravišne pristojbe, pola su oprostili. I članarinu Turističkoj zajednici, i dvije rate paušala, a ni jednog gosta. Ne gosta, nego ni upita. Da nisam odjavio apartman u listopadu, platio bih i zadnju ratu paušala. Nema to smisla – govori nam ovaj iznajmljivač. Trenutačno uopće ne razmišlja o tome hoće li ponovno aktivirati svoj apartman u turističke svrhe...

– Tko zna što će biti za mjesec dana? Tko tu može biti pametan? Reći će da je opet došao novi soj korone, pa će opet sve zatvoriti. Zalud i cjepivo, i maske, i tko je dvaput ili triput cijepljen.

Naravno, u lipnju će se sve opet otvoriti zbog turističke sezone i ništa više neće biti bitno niti će se kontrolirati tko ulazi u zemlju. I onda će nas domaće opet pričepiti u listopadu – egzaltirano će.

U Odsjeku za turizam Splitsko-dalmatinske županije nisu skloni prognozirati hoće li među odjavljenima i u kolikoj mjeri biti povratnika u redove iznajmljivača.

Svi izbrisani vlasnici privatnog smještaja iz Upisnika iznajmljivača, kojima su izdana rješenja o odjavi, morat će, ako se predomisle i požele ponovno ugošćavati turiste, predati novi zahtjev, uz koji će priložiti zakonom propisane dokaze, te će se, u provedenom postupku, obaviti očevid i donijeti novo rješenje za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Stanje u Šibeniku i Županiji

U 2020. broj odjavljenih rješenja za pružanje usluga u domaćinstvu u Šibenskoj-kninskoj županiji iznosi 9 posto, a u gradu Šibeniku popeo se na čak 14 posto, što ga stavlja uz bok Splitu.

– Prije pandemije u županiji je bilo 8670 iznajmljivača, a danas ih je 7889 – kažu nadležni u Odjelu za turizam Šibensko-kninske županije.

Najviše odjava zabilježeno je u gradu Šibeniku, prigradskim naseljima i mjestima, osobito u rujnu.

– Najčešća obrazloženja bila su neizvjesnost zbog situacije izazvane pandemijom bolesti COVID-19. Problem je plaćanje obveza, a iznajmljivači nemaju najave rezervacija i gostiju – navode u Šibensko-kninskoj županiji.

Veliki broj iznajmljivača koji su odjavili apartmane najavio im je da će ih ponovno prijaviti kad se smiri situacija s COVID-om 19.

Privremeno rješenje vrijedi do kraja godine

Izmjenom Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, rok za ishođenje trajnog rješenja umjesto privremenog produljen je za godinu dana. Iznajmljivači koji posjeduju privremeno rješenje s rokom do 31. prosinca 2020. godine mogu nastaviti pružati usluge do 31. prosinca 2021. godine na temelju tog rješenja i nemaju obvezu ishođenja novog.

Isti rok vrijedi i za ugostitelje koji su ishodili privremeno rješenje o utvrđivanju minimalnih uvjeta ili privremeno rješenje o kategorizaciji ugostiteljskih objekata s rokom do 31. prosinca 2020. Isti mogu nastaviti obavljati ugostiteljsku djelatnost do 31. prosinca 2021. godine bez ishođenja novog rješenja.

19. travanj 2024 11:58