StoryEditorOCM
Županijaispred doma zdravlja

Kninjani, zavrnite rukave: povodom Svjetskog dana srca mjerit će se krvni tlak i glukoza u krvi

Piše Šibenski.hr
27. rujna 2022. - 15:05

Povodom Svjetskog dana srca, s ovogodišnjom temom "Poveži se srcem" u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i Doma zdravlja Knin, mjerit će se krvni tlak i razina glukoze u krvi i dijeliti prigodni promotivni materijali ispred ulaza u Dom zdravlja Knin u srijedu (28. rujna) u trajanju od 10 do 12 sati.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana srca jest osvijestiti populaciju o kardiovaskularnim bolestima. Bolesti srca i krvnih žila imaju velik javnozdravstveni značaj, vodeći su uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu, Hrvatskoj ali i u našoj Županiji.

Ubrzani i sjedilački način života uvelike su pomogli sve većoj pojavnosti kardiovaskularnih bolesti, stoga je najbitnija promjena životnih navika. Najvažniji rizični čimbenici na koje možemo utjecati su: pušenje, povišen krvni tlak, povišena razina masti (kolesterola i/ili triglicerida) u krvi, povećana tjelesna masa/debljina, nedovoljna/neredovita tjelesna aktivnost, šećerna bolest (dijabetes), dugotrajna izloženost stresu.

Na rizike za razvoj kardiovaskularnih bolesti može se utjecati promjenom životnih navika, ponajprije smanjenjem unosa soli, uravnoteženom prehranom, prestankom pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola, kao i redovitom tjelesnom aktivnošću, održavanjem normalne tjelesne težine i učenjem vještina suočavanja sa streso

25. travanj 2024 03:35