StoryEditorOCM
Županijakuna po kunu...

Kako je Ante Božić iz Unešića pokrenuo lavinu pomoći Banovini: ‘Mislili smo skupit za brokve i daske, a sad već imamo za obnovit kućicu!‘

Piše Zdravko Pilić
9. siječnja 2021. - 13:10

Zrno po zrno, pogača, kamen po kamen – palača. A kuna po kuna, što je ovih dana vrijedno skupljaju marljive ruke i dobra srca na račun Ante Božića, bit će nekon na Banovini topao dom i suha kućica!

Gledajući slike razrušene i potresom opustošene Petrinje, Gline, Siska, Ante Božić, građevinski poduzetnik rodom iz Čvrljeva, sa solinskom adresom, a ujedno i predsjednik Općinskog vijeća Unešića, nije časio ni časka – odmah se javio i stavio na raspolaganje Ravnateljstvu Civilne zaštite RH, da će zajedno sa svojom tehnikom – dva bagera, kamionom i damperom – doći istog trena i pomoći ljudima, rasčišćavati ruševine i raditi sve što treba. -

'Rekli su mi, stani, trenutno nam takva pomoć nije potrebna, budi stand by, ako bude trebalo zvat ćemo te, i tako nisam otiša. No, kako su mi se istog momenta kad sam to sve objavljivao na fejsu, javljali prijatelji, kolege, koji su i sami nudili pomoć, strojeve, ili svoj rad, tako se i – sama od sebe – stvorila ideja da pomognemo na drugi način. Ljudima trebaju daske, letve, brukve, najloni, da pokriju ono teke svoj sirotinje, ajmo skupit koju kunu, pa im to kupit i odnit! - Ideje su padale same od sebe, a ja sam ponudio i svoj račun, konzultirao se s Poreznom upravom, da sve bude po zakonu i kako Bog zapovida. I suma je nastavila rasti, kvasati...' - priča nam Božić koji je i inače po svom humanitarnom i općedruštvenom, korisnom radu i pomaganju poznat po cijeloj Zagori.

Osobito unutar fejs grupe '16 sela Unešića' koju je pokrenuo prije dvije godine i kojoj je administrator. Ta grupa danas – živa, virtualna adresa za sve zagorane rasute po cijeloj Dalmaciji, Splitu, Solinu i Kaštelama, ali Europi i svijetu – broji tek stotinjak manje od tri tisuće članova. Skoro duplo više nego što danas ima stanovnika u matičnoj općini Unešić i njezinih 16 sela!

'Ponosan sam na te ljude, svoje mještane, zemljake, prijatelje, kolege. U kratko vrijeme skupili smo, do subote, oko 55 tisuća kuna na računu. S obzirom da je Vlada oslobodile ove donacije PDV-a, to je zapravo skoro 70 tisuća kuna i mi smo sada u situaciji da idemo i na nešto veće, ne samo na kupnju građveinskog materijala. S obzirom na novac, ali i činjenicu da se svakog dana javljaju ljudi, meštri – zidari, električari, krovopokrivači, instalateri, monteri, koji bi donirali svoj rad i usluge, moguče je da ćemo obnoviti cijelu kuću ili izgraditi novu nekoj obitelji koja bude najpotrebitija.' - najavio nam je Božić.

U Petrinju u nedjelju putuje i delegacija općine Unešić, u kojem će zajedno s Božićem, predsjednikom OV biti i Živko Bulat, načelnik, te donačelnik Valentino Tino Pranić. Oni će sa sobom, najavio nam je predsjednik OV, ponijeti i potresom pogođenima predati pomoć što su je općina ali i ljudi iz cijele zagore skupili za potresom poharano područje. Bit će tu uz hranu i higijenskih potrepštine i jedan šator, agregat, grijalica – sve ono što je ljudima trenutno najpotrebnije da bi prezimili zimu i ovu tregdiju koja ih je snašla. Bit će im barem lakše kad vide da nisu sami, ni zaboravljeni. I da Zagora svoje ne ostavlja!

17. travanj 2024 18:58