StoryEditorOCM
ŽupanijaPonosne na ‘PONOS‘

Još jedan odličan projekt Udruge ‘Žena‘ iz Drniša: Ovaj put odlučili su pomoći obiteljima s dementnim osobama

Piše Katarina Rudan
3. prosinca 2021. - 14:06
U okviru projekta ”PONIS” vodi se i javna kampanja te su postavljeni jumbo plakati na području ŠKŽFacebook/Udruga Žena Drniš

Drniške žene na čelu s Milenom Perčin, medicinskom sestrom u mirovini, osnovale su još 2002. godine Udrugu „Žena“ Drniš s ciljem da poboljšaju kvalitetu života starijih i nemoćnih osoba te osoba ranjivih skupina u drniškom kraju, a u rad uključe što više dugotrajno nezaposlenih žena.

U 19 godina uspješnog rada odradile su niz projekata, pomogle mnogima, stekle bogato iskustvo, što potvrđuje i podatak da su od 2016. godine, od kad samostalno, kao nositelji, projekte apliciraju i uspješno povlače bespovratna sredstva iz europskih i nacionalnih izvora.

Od te godine Udruga, koju od osnivanja uspješno vodi predsjednica Milena Perčin, povukla je oko 11 milijuna kuna za europske projekte na kojima je zaposlila oko 30 osoba.

Za sve što su radile i rade, ove godine je Udruzi "Žena" uručena Plaketa Grada Drniša za humanitarni rad, pružanje podrške za stare i nemoćne, zapošljavanje i socijalno uključivanje žena te edukaciju i informiranje građana na temu aktivnog građanstva.

Kako nam je rekla Aleksandra Janjić, voditeljica EU projekta, osim projekata koji su u realizaciji i financiraju se iz Europskog socijalnog fonda, pripremaju nove, a čekaju i vjeruju da će dobiti pozitivan odgovor za dva koja su u postupku odlučivanja.

Jedan je „Jačanje kapaciteta organizacije civilnog društva“, a drugi je „Kuća pod stare dane“ kojeg će provoditi u partnerstvu s Gradom Šibenikom i Šibensko-kninskom županijom. Među projektima koje trenutno provode je Podrška održivoj neformalnoj obiteljskoj skrbi „PONOS“, na kojeg su jako ponosne. Njegova provedba počela je u rujnu 2020., traje dvije godine tako da će se provoditi do sredine rujna slijedeće godine. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Šibenik te Šibensko-kninska županija.
 

- Cilj ovog projekta je unaprijediti socijalnu uključenost starih dementnih osoba i osoba koje imaju Alzheimerovu bolest te pomoći članovima njihovih obitelji da kroz razvoj inovativnih izvaninstitucionalnih socijalnih usluga lakše skrbe o njima. Za taj projekt smo dobili 1,4 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, zaposlili smo četiri gerontodomaćice, plan je obuhvatiti 40 starih dementnih osoba i isto toliko članova njihovih obitelji. Trenutno ih je uključeno nešto više od trideset, jer su neke osobe preminule, ali uvijek uključujemo nove. Gerontodomaćice pružaju pomoć kroz druženja i čuvanja dementnih osoba, rade s njima na način da ih se, uvjetno rečeno, vrača u prošlost kroz priču ili gledanje starih fotografija, organiziramo s njima kreativne radionice, te pružamo stručnu pomoć članovima obitelji – kaže asistentica na projektu Ana Ramljak.

Dodaje da je među obiteljima s kojim žive dementne osobe ili osobe koje boluju od Alzheimera na početku bilo skepse, nekima je bilo teško „javno“ priznati da u obitelji imaju takvog člana. No, kad su shvatili da se ovdje radi prije svega o pružanju pomoć skrbniku, krenulo je.

-Osigurali smo edukaciju članova kućanstava koju provode stručnjaci u tom području, pružamo im i psihološku pomoć i podršku, a imamo i medicinsku sestru koja je na raspolaganju. Kroz ovaj projekt imamo još jednu inovativnu socijalnu uslugu, a to je posudionica opreme za polupokretne i nepokretne bolesnike: od medicinskih kreveta, preko invalidskih kolica do opreme za održavanje higijene. Uveli smo i telefonsku podršku članovima obitelji na način da u svako doba mogu nazvati medicinsku sestru i psihologinju ako im zatreba bilo kakva stručna pomoć – rekla nam je Ramljak.

U studenom, te početkom prosinca u prostorijama Udruge, Kralja Zvonimira 10, održane po dvije radionice za članove obitelji koje skrbe o osobama s demencijom i Alzheimerom. Radionicu psihološka podrška pod nazivom "Kako komunicirati s oboljelima od demencije" odradila je psihologinja Ana Lucić, a radionicu medicinska podrška pod nazivom "Uloga medicinske sestre u zdravstvenoj njezi bolesnika s demencijom" medicinska sestra Jelena Šego, stalne stručne suradnice na projektu „PONOS“.

Radionice će, kaže Ramljak, organizirati redovito, sve dok projekt traje, jer se pokazalo da su od velike koristi članovima oboljelih osoba.

23. travanj 2024 23:20