StoryEditorOCM
Županijatužna sezona

Je li uopće isplativo raditi? Trebala je ovo biti najbolja godina ikad, a onda je epidemija sve okrenula naglavačke

Piše Branimir Periša
14. svibnja 2020. - 17:25

Trebala je ovo biti najbolja turistička sezona ikad, a onda je epidemija izmaknula sjedalicu svima koji su ljeto pred nama sagledavali u velikim brojkama, rekordima i sjajnim manifestacijama u službi turizma i gosta. Umjesto toga, nema onoga tko se nije zatekao na podu, a to je snašlo i Turističku zajednicu grada Šibenika, koja se, prema riječima direktora Dina Karađole, sprema na drastično rezanje proračuna, čak za 70 posto. Pobliže u brojkama i novcu, to znači da će, umjesto planiranih deset, raspolagati sa svega tri milijuna kuna, a najveći dio bit će usmjeren na marketing, najvažniju aktivnost TZ-a u sadašnjim prilikama, objašnjava Karađole. Otpadaju sve manifestacije za koje se planiralo potrošiti upravo onoliko koliko će nakon rebalansa, prema svemu sudeći, iznositi sav raspoloživi proračun TZ-a. Kada dođe do oporavka turizma, TZ će biti zadnji na redu budući da se financira iz članarina onih koji prvo trebaju nešto zaraditi.

Neizvjesnost i nedoumice nastavljaju se i nakon 11. svibnja, kada je nastupila treća faza popuštanja epidemioloških mjera, a s time i dopuštenje za otvaranje ugostiteljskih objekata i hotela. Prema nekim objavljenim procjenama, otvorit će tek deset posto hotela, s upitnom isplativošću. Procjene hotelskih menadžera teško mogu biti drukčije s obzirom na epidemiološke preporuke domaćih stručnjaka strancima u Hrvatskoj, koje su sve samo ne turistički poticajne.

Izbjegavati okupljanja, što više se zadržavati u sobi, ne izlaziti ako baš nema potrebe... U krajnjoj liniji, za ulazak u RH treba imati dobar razlog, poput poslovnog boravka na poziv iz RH, vlasništva nad nekretninom, odlaska na pogreb (!) ili je takvom putniku brod u nekoj od domaćih marina. Razlog poput neobveznog turističkog boravka zasad nema apsolutno nikakvu priželjkivanu težinu, odredio je tako HZJZ. Doduše, stvari se mogu mijenjati od sredine lipnja i u srpnju, budući da epidemiologija traži koliko je moguće prihvatljiv balans s ekonomijom, no ono što se sprema potencijalnom turistu – od COVID-19 iskaznice kada ulazi u RH, koja košta 120 eura, a kod nas je treba ishoditi da je pokaže vlastima kod sebe – turizam pretvara u avanturizam izvan izbora gosta. A tada je ipak kod kuće najbolje, što izgleda upravo žele europske zemlje ne bi li sačuvale povoljne epidemiološke prilike u svome dvorištu, a i radi pomoći vlastitu turističkom sektoru!

’Solaris’ uskoro

– Nema dugoročnih projekcija, no u pogledu ljeta pred nama, ankete na europskim tržištima pokazuju da ima dosta ljudi koji bi rado putovali na odmor, unatoč testiranjima, “COVID putovnicama” i svim ograničenjima u svakodnevnoj komunikaciji – govori Karađole.

– Ne samo blizina, nego i imidž Hrvatske kao jedne od globalno najuspješnijih u suzbijanju koronavirusa pri tome nam je vrlo jak argument – podsjeća direktor TZ-a.

Od većih turističkih kompleksa na području grada navodi da će “Amadria park”, bivši “Solaris”, sredinom svibnja otvoriti autokamp, a hotel “Juru” početkom lipnja. Kongresi su ionako prolongirani za jesen i budu li povoljne epidemiološke prilike, bit će otvoren i konvencijski centar “Amadria parka”. Veći hoteli u boljem su položaju, napominje; lakše mogu reducirati kapacitete da bi goste raspršili na veću površinu, raspolažu s ograđenim kompleksima na otvorenom i tu su u prednosti pred komornim urbanim hotelima, kao što su tri šibenska aduta otvorena posljednjih godina.

Od tri gradska hotela, prava bisera koji su podignuli razinu usluge, oplemenili šibensku arhitekturu na gradskoj rivi ili posluju u obnovljenim, zaštićenim plemićkim palačama u Starom gradu, samo jedan je otvorio 11. svibnja, i to ”Life Palace”, sa 17 soba i predsjedničkim apartmanom u renesansnoj kući Marenzzi na Meduliću. Radi i hotelski kafić sa štekatom, a Mario Erceg, vlasnik i direktor, s umjerenim optimizmom gleda na predstojeće ljeto.

Radnici na Zavodu

– U petak sam donio odluku da se pokrenemo budući da su propisani uvjeti rada ipak blaži i prihvatljiviji nego što se očekivalo. Mi smo marljivi i uporni sportaši, otvorili smo hotel u dobroj vjeri i nadi: nema predaje i važno je da mi samima sebi u Šibeniku stvorimo povoljnu atmosferu za život i druženja. Uz oprez, dakako, ali bez panike i straha – kaže Erceg, zadovoljan što je grad ipak živnuo i prodisao s otvorenim lokalima. Kada je riječ o povijesnoj jezgri, Erceg napominje kako je vrlo važno da gradska uprava učini sve da olakša obrtnicima i posjetiteljima. Besplatni parking, organizacija kulturno-zabavnih programa... Svi trebaju prijeći na plan B, a to je prilagodba gostima i njihovim mogućnostima bez suvišnih iluzija da to neće biti pretežito domaći ljudi, uvjeren je Erceg. Oni će ovoga ljeta ipak najviše trošiti koiko budu mogli, a na Gradu je da to potakne i olakša na sve moguće načine i obrtnicima i posjetiteljima Starog grada.

– Ovdje govorim najviše o radu naše terase, a od smještaja u hotelu ne očekujemo puno. S obzirom na zasad turistički nestimulativne uvjete boravka za strance, gosti u hotelu bit će najviše domaći poslovni ljudi. No, možda se nešto i promijeni do srpnja, na čemu cijela zemlja treba raditi.

Uvjeti pod kojima će granice biti definitivno otvorene kako se budemo primicali ljetu i sezoni, bit će teme rasprava u EU parlamentu u idućem razdoblju, a prema Karađolinim riječima, službeno otvorenje sezone s puno jasnijom predodžbom što bi mogla donijeti šibenskom i hrvatskom turizmu očekuje se 15. lipnja.

Dotad, gotovo sigurno neće otvoriti hotel “King Krešimir”, smješten u palači Divnić. To je najmanji šibenski hotel, sa samo osam luksuznih soba, također na živopisnome Meduliću. Direktor “Krešimira” Fabiano Baranović nije se javljao na telefon, pa smo kontaktirali vlasnika i direktora u Splitu, Juroslava Buljubašića.

– Neisplativo nam je otvoriti pod ovakvim uvjetima jer nam za restoran treba pun sastav osoblja, a radio bi samo s 30 posto mogućnosti. Neizvjesno je što će uopće biti sa sezonom i zasad vam ne mogu reći ništa više – odgovorio je Buljubašić. Doznali smo da je postava “King Krešimira” na Zavodu za zapošljavanje, te nije obuhvaćena Vladinim mjerama za očuvanje radnih mjesta, što nam je Buljubašić potvrdio. Kaže da je jednome dijelu zaposlenika to odgovaralo, jer će neko vrijeme imati više novca te im je izišao u susret, a na pitanje hoće li ih uzeti natrag u radni odnos, odgovorio je:

– Da, ako uopće otvorimo. U tom slučaju ušli bi u novu tvrtku jer pripremamo reorganizaciju!

A trebalo je biti rekordno!

U hotelu “Bellevue” na obali, koji je svojom uočljivom, razigranom fasadom “pozlatio” taj dio grada, prema riječima direktorice Magde Lakoš Mioč, neće požuriti, nego je vodstvo odlučilo pričekati i pratiti razvoj prilika.

– Lani u srpnju imali smo pregršt last minute aranžmana, a ove godine bit će last, last minute, no i to je pitanje – govori direktorica i sa žaljenjem podsjeća da je ovo ljeto trebalo rušiti rekorde, tako i u njihovu hotelu s 45 soba i četiri luksuzna apartmana. Procjenjuje da će dobru prođu imati autokampovi i objekti u privatnom smještaju, osobito oni izdvojeni, budući da su fizička distanca i otvoreni prostor imperativ epidemioloških mjera. Zasad, “Bellevue” se čisti, prozračuje i čeka na signale iz zemalja od kojih očekujemo najviše ovogodišnjih gostiju: Njemačke, Austrije, Slovenije, Češke, Slovačke...

Uvijek borbenog, optimističnog duha, Josip Stojanović Jolly, vlasnik vodičkih hotela “Olympia” i “Olympia Sky”, otvorio je u ponedjeljak. Radit će s pola kapaciteta u sobama te na velikom vanjskom prostoru i kaže da zasad imaju rezerviranih sigurnih šest tisuća noćenja u najskorije vrijeme. To su gosti koji inače putuju automobilima, najviše iz Slovenije, Austrije i Njemačke, koje će u “Olympiji” dočekati pun sastav zaposlenih, tako da će, napominje Jolly, imati puni VIP tretman. Što se tiče higijenskih i drugih protokola u radu “Olympije”, Stojanović kaže da ih to nimalo ne opterećuje jer su uvijek održavali visoku razinu usluge u svim aspektima, a neki detalji – poput posluge s obveznim medicinskim maskama i posluživanja gosta za stolom, umjesto da se sam služi s prostrte trpeze – njihovim gostima pružit će dodatnu sigurnost. Kao i daljinsko mjerenje temperature u spa centru hotela.

– Moramo raditi, nema nam druge svima. U srpnju i kolovozu ovo s koronom ionako će pasti u drugi plan, uvjeren sam... – završio je Stojanović.

19. travanj 2024 21:07