StoryEditorOCM
ŽupanijaPokrovnik radi na zaštiti mjesta gdje izvire voda

Izvor Pećina bit će kulturno dobro

24. ožujka 2018. - 12:07

Pokrovnik je jedno od rijetkih sela koje nema ni gusterne ni bunare. Razlog je jednostavan – a što će mu kad je imao Pećinu, prirodni izvor pitke vode.

Po izvoru je selo poznato u cijeloj Zagori i zbog njega nikad nije bilo žedno. Stoga su Pokrovničani već duže vrijeme angažirani oko toga da se ovaj povijesni izvor zaštiti kao kulturno dobro, za što su nedavno dobili i potporu Ministarstva kulture u iznosu od 30 tisuća kuna. No, to je tek trećina potrebnih sredstava, jer sam projekt zaštite Pećine, veli nam Josip Lucić, predsjednik Mjesnog Odbora Pokrovnika, teži 92 tisuće kuna. Pa u tom slučaju računaju i na pomoć grada Drniša, Šibensko-kninske županije, a možda i Nacionalnog parka Krka.
- Zašto ne, pa zar nije u pitanju - između ostalog ili prije svega, i zaštita voda? - napominju Pokrovničani.
S obzirom na to da je grad Drniš prošle jeseni ovaj projekt i prijavio na natječaj ministarstva kulture, veli nam Josip Begonja, drniški gradonačelnik, nema ni zbora ni spora da ga neće dovesti do kraja.

Dat će i Drniš

- Sredstva su odobrena, no ugovor o tome još nije potpisan. Čim se to dogodi, grad Drniš će iz svojih proračunskih sredstava izdvojiti još otprilike toliko, dvadeset do trideset tisuća kuna, koliko nam mogućnosti budu dozvoljavale. Budući da je ukupna vrijednost investicije oko 90 tisuća kuna, mi se nadamo da ćemo je u idućoj proračunskoj godini i završiti - kazao nam je Begonja, ističući da je izvor, koji je pod zaštitom konzervatora, dio jedne šire priče koja se zove "integrirana obnova kulturne baštine drniškog kraja". A ona nije vezana samo za kulturu, nego i uz razvoj turizma drniškog kraja u kojem i Pokrovnik vidi svoju budućnost. No, sve to skupa neće biti moguće bez ljudi, mladih obitelji, pa Drnišani ovih dana u Ministarstvu demografije i ministarstvu znanosti obijaju pragove ne bi li uspjeli u staroj i napuštenoj zgradi Osnovne škole u Radoniću pokrenuti dječji vrtić.
- Imamo u Pakovom selu, Pokrovniku, Živkovićima, Konjevratima ali i drugim okolnim mjestima najmanje dvadeset, a možda i više djece kojima bi na taj način omogućili da ne moraju ići u vrtić u Šibenik, što bi znatno olakšalo i unaprijedilo kvalitetu života i njima i njihovim roditeljima. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti - kazao nam je Begonja.
U Pokrovniku se šestu godinu zaredom 24. ožujka, uoči blagdana Cvjetnice, organizira pobožnost Križnog puta. Križni put počinje u 16 sati ispred Pećina, penje se serpetinama uz brdo, preko postaja s križem i reljefnim slikama i završava na gradini gdje se nalazi crkva sv. Mihovila. Križni put će predvoditi fra Ivan Čupić, župnik Mirlović Zagore.


Josip Begonja:
Grad Drniš će iz svojih proračunskih sredstava izdvojiti još dvadeset do trideset tisuća kuna, koliko nam mogućnosti budu dozvoljavale

17. travanj 2024 12:29