StoryEditorOCM
ŽupanijaZačarani krug

Izbor Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka postaje sve kontroverzniji: Ministru je bila važna i ugodna vanjština njegove favoritkinje

Piše Davorka Blažević
19. veljače 2020. - 12:38

Izbor Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka postaje sve kontroverzniji. Pogotovo zbog izravne involviranosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, čiji je Slavica osobni izbor od kojeg, izgleda, nema namjeru odustati. U postupku koji se vodi pred Upravnim sudom, temeljem tužbe jedne od kandidatkinja na natječaju za ravnateljicu NP Krka, Ljiljane Zmijanović, ministar Ćorić je prije nekoliko dana zatražio izuzeće sutkinje, a o oportunosti toga zahtjeva odlučit će predsjednik Upravnog suda Silvijo Čović. Hoće li ministra iz ove situacije izvući- izbori...?

Rješenje o izboru ravnateljice NP Krka,doneseno je prije godinu dana (7.veljače 2019.). Na njega je tužbu Upravnom sudu uložila jedna od kandidatkinja, Ljiljana Zmijanović, znanstvenica ali i braniteljica, smatrajući da su Rješenjem o izboru povrijeđena prava zapošljavanja hrvatskih branitelja. Sud je poništio Ćorićevo rješenje i postupak vratio na početak, ali je i u ponovljenom postupku ministar imenovao Slavicu. Zmijanović ponovo podnosi tužbu Upravnom sudu, a na ročištu 14.veljače ove godine ministar Ćorić traži izuzeće sutkinje zbog sumnje u njezinu (ne)pristranost, jer je već jednom oborila ministrovo Rješenje o izboru Nelle Slavice. Kao u začaranom krugu, vodi se već više od godinu dana uvijek ista bitka i nijedna strana ne odustaje od svoje argumentacije, unatoč ili usprkos sudu...

U prvom postupku sutkinja je ocijenila da je tužba Ljiljane Zmijanović osnovana, da u objavljenom natječaju nije bilo navedeno testiranje, da u obrazloženju odluke nema valjane argumentacije zbog čega je prednost dobila izabrana kandidatkinja, a u izvješću o provedenom natječaju nema zapisnika o razgovoru s kandidatima, pa sud nije mogao ocijeniti jesu li svi kandidati bili u istom položaju.

Ministar Ćorić je nakon ponovljenog postupka tvrdio da je Ministarstvo postupilo sukladno pravorijeku Upravnog suda, iako je njegovo drugo rješenje istovjetno prvom. Na taj je način isprovocirao novu tužbu o kojoj se sada odlučuje na Upravnom sudu u Splitu. No, ovog puta ministar, uoči samog početka ročišta, koje je bilo zakazano za 14. veljače, traži izuzeće sutkinje jer sumnja u nepristrano suđenje, odnosno u zakonit, pravedan i objektivan ishod spora, te uz ostalo navodi kako sutkinja "zanemaruje životnu logiku" (?!)

Je li zahtjev za izuzeće opravdan ili nije odlučit će uskoro predsjednik Upravnog suda u Splitu Silvijo Čović.
Branimir Zmijanović, odvjetnik kandidatkinje Ljiljane Zmijanović, zahtjev za izuzećem smatra legitimnim, ali upozorava da"sukladno Zakonu o upravnom postupku, stranka koja sazna za razloge izuzeća mora u najkraćem roku, bez odgode, podnijeti zahtjev za to". Pozivi za ročište od 14. veljače upućeni su strankama u postupku još u prosincu prošle godine, i već tada su tuženici znali tko je sudac u postupku i trebali su odmah tražiti izuzeće. A oni su čekali sve do samog ročišta i tek uoči njegova početka,zatražili izuzeće sutkinje- ističe Zmijanović, napominjući kako je u najmanju ruku čudno da Ministarstvo koje predstvalja izvršnu vlast ide na takvu mjeru, i dopušta sebi u takvoj krajnje bizarnoj situaciji tražiti izuzeće, što po njemu, predstavlja nepobitnu zlouporabu protestnih rješenja. Uvjeren je da je cilj ovog manevra, odgoda odluke i odugovlačenje postupka i čudi ga kako se u ovom slučaju stalno proziva ministra,a vješto prikriva činjenica da iza ministrove odluke stoji lokalna stranačko-politička nomenklatura.

Smeta ga i da se u obrazloženju ministrove odluke navode kao bitni razlozi "ugodna vanjština i entuzijazam izabrane kandidatkinje", a kod njegove supruge samo da je "objavljivala radove i – točka. Tako da se iz obrazloženja dade lako razabrati naklonost izabranoj kandidatkinji, protiv koje nemam ništa osobno i nju ne krivim ni za što, ali naprosto odluka Ministarstva nije zakonita"- tvrdi odvjetnik Ljiljane Zmijanović.

Nesuđena ravnateljica NP Krka posebno skreće pozornost na opunomoćenika ministra Ćorića, Igora Vukovića: -Ne razumijem kako Vuković može na sudu zastupati Ministarstvo,a bio je član Povjerenstva koje je odlučivalo u natječaju o izboru ravnatelja NP Krka- čudi se Ljiljana, naglašavajući da je u ovom predmetu sud vrlo brzo postupao, ali njegov epilog sustavno se opstruira iz Ministarstva.

-Pravomoćna presuda nije provedena, a ministar se upušta u komentiranje presude umjesto da je izvršava, jer on je izvršna vlast, zaboga! To je narušavanje pravnog sustava, zadiranje u trodiobu vlasti.Sve je ovdje vrlo koordinirano: Igor Vuković kao opunomoćenik ministra Ćorića traži izuzeće sutkinje, a prije toga je JU NP Krka tražila izuzeće državnog inspektora. Ne znam kud ovo vodi- na kraju će Ljiljana Zmijanović, ali više me ništa ne može iznenaditi. Ali, koliko god trajalo, ustrajat ću na tužbenom zahtjevu- poručuje Ljiljana Zmijanović.

18. travanj 2024 05:19