StoryEditorOCM
ŽupanijaStroge mjere

Istražili smo kako će u vrijeme korone biti organiziran prijevoz učenika do škola: Sjedalo u autobusu imat će ime i prezime

Piše Marija Lončar
1. rujna 2020. - 08:38

Zbog, ovog vikenda pristiglih, dodatnih mjera i objašnjenja vezanih uz početak nove školske godine, odgođen je i završetak natječaja za organizirani autobusni školski prijevoz.

Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Šibensko-kninske županije Sanje Kumanović Stipaničev sredinom tjedna bit će poznati autoprijevoznici koji će učenike osnovnih škola, kojima je Županija osnivač, a riječ je o školama u svim gradovima i općinama, osim u Šibeniku, svakog dana voziti u školu i vraćati ih kući.

Lani ih je, podsjeća, bilo deset, a ove godine potreba za prijevozom učenika, odnosno uvođenjem dodatnih linija bit će sigurno veća, jer će neke škole zbog nedostatka prostora, kako bi mogle poštovati propisani razmak u učionicama, nastavu morati organizirati u dvije smjene.

– Natječaj za organizirani školski prijevoz je u tijeku, a budući da su preko vikenda stigle dodatne, opširnije upute o organizaciji nastave, odgodili smo izbor koncesionara, ali će sredinom tjedna sve biti poznato. Pripreme za početak školske godine su u tijeku, a mi u Županiji održali smo sastanak sa svim ravnateljima još prošlog tjedna. Na ravnateljima je sada da sve organiziraju i pripreme, a prema sadašnjim podacima u OŠ "Vodice" nastava će bit organizirana u dvije smjene – kazala je Kumanović Stipaničev.

Kako bi prijevoz učenika bio u skladu s epidemiološkim mjerama svaki učenik u autobusu, dodala je Kumanović Stipaničev, imat će svoje mjesto na kojem će uvijek morati sjediti na putu do škole i kada se vraća kući. Također, Županija će iz decentraliziranih sredstava namijenjenih školama osigurati nabavu maski za sve učenike i nastavnike.

Nešto drukčija pravila, pak, vrijedit će za učenike putnike u srednjim školama. Iako i njihov prijevoz najvećim dijelom sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a ostatak plaćaju općine i gradovi u kojima srednjoškolci žive, to nije u ingerenciji Županije, premda je ona osnivač svih srednjih škola na svom teritoriju.

Stoga će i ovaj put ti đaci biti osuđeni na javni prijevoz koji koriste i ostali građani, što bi u postojećoj korona-situaciji moglo povećavati rizik od širenja zaraze novim koronavirusom.

19. travanj 2024 03:56