StoryEditorOCM
Županijanova vizura

Investicija teška 17 milijuna kuna promijenit će lice Pirovca: rekonstruira se magistrala, gradi veliki rotor, trgovački centar i novi vatrogasni dom!

Piše Zdravko Pilić
3. veljače 2022. - 15:08

Dvije su lijepe vijesti stigle Pirovčanima u svega mjesec dana. Najprije ona da im je za kraj godine, kao novogodišnji poklon, stigla građevinska dozvola za izgradnju rotora na križanju pirovačke magistrale i Zagrebačke ulice, na samom ulazu u misto, a onda se taj isti rotor, na isteku siječnja pojavio i u godišnjem planu nabave Hrvatskih cesta. Kao projekt za koji će ovo javno poduzeće raspisati natječaj i izgraditi ga u ovoj godini. I to već do početka turističke sezone

'U planu nabave Hrvatskih cesta za ovu godinu su rekonstrukcija pirovačke magistrale sa rotorom, nogostupima i semaforizacijom vrijedna oko 17 milijuna kuna s PDV-om. No, ono što je jednako tako bitno, je da će taj rotor doći kao infrastrukturna točka na 'i' koja je omogućila i izgradnju novog, velikog trgovačkog centra 'Plodina' u Pirovcu, koji se već počeo graditi, a s druge strane rotora, preko puta trebao bi doći i Vatrogasni dom za DVD Pirovac, koji se projektira i za koji trenutno otkupljujemo zemljište. Riječ je o inevsticiji teškoj između 10 i 15 milijuna kuna, a pri njezinoj realizaciji računamo najviše na sredstva EU fondova' – kazao nam je pirovački načelnik. DVD Pirovac u zadnje je vrijeme nabavio dosta nove vatrgoasne opreme i vozila, za koje nema ili je sve manje prostora u centru mjesta, pa bi s ovim preseljenjem na novu lokaciju, Pirovac bio na dvostrukom dobitku – njihov objekt u centru općina bi prenamijenila u novi Društveni dom, dnevni boravak mještana, s čitavim nizom javnih sadražaja.

Prema Gulamovim očekivanjima, javna nabava, odnosno raspisivanje natječaja za rotor koji bi se gradio na zapadnom ulazu u Pirovac, kod hotela 'Miran', nešto prije benzinske pumpe, i koji bi trebao biti nešto veći – oko dva metra u promjeru – od onog na Kapeli bi terbala krenuti kroz veljaču, kako bi čitav posao bio gotov do početka turistruičke sezone. Cijena samog rotora oko 3, 5 milijuna, dva milijuna kuna je trošak semaforizacija, a ostalo otpada na cestu, odnosno rekonstrukciju priovačke magistrale, nogostupe i ostalu infrastrukturnu opremu.

U svakom slučaju, za Pirovac je ova investicija, na kojoj je općina, u suradnji sa ŽUC-om i županijom, dugo radili, velika stvar. Ne samo što će mjesto dobiti nove sadržaje i novu urbanu vizuru, nego će ga dobiti skoro – mukti. Cijeli taj trošak umjesto na teret općinske blagajne, koja teško da bi ga mogla sama isfinancirati, ići će na trošak javnog poduzeća 'Hrvatske ceste'.

18. travanj 2024 08:06