StoryEditorOCM
ŽupanijaAmbiciozan plan

I u Šibensko-kninsku županiju stižu sve veće količine cjepiva: bit će ga dovoljno, samo hoće li se imati tko cijepiti?! Evo koliko je ljudi do sada to obavilo

Piše šibenski.hr
5. svibnja 2021. - 10:35

Nakon što je premijer Andrej Plenković održao sastanak sa svim načelnicima županijskih Stožera civilne zaštite i naredio pojačanu kampanju cijepljenja, brzo su reagirali u šibensko-kninskom Stožeru i sazvali press konferenciju na kojoj su govorili o planu cijepljenja u narednom razdoblju:

-  U našoj županiji trenutno se dovršava druga faza plana cijepljenje, dakle starijih od 65 godina, kroničnih bolesnika i pripadnika žurnih službi. Oni su gotovo u cijelosti procijepljeni, a prošlog je tjedna započelo cijepljenje radnika u turizmu i prosvjeti kao i djelatnika medijskih kuća, što označava početak treće faze cijepljenja. Do kraja lipnja gotovo će svakom stanovniku županije biti dostupno cjepivo bez obzira na dob i kategoriju- kazao je Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Prema njegovim riječima, procjena je da je 16.800 građana u županiji cijepljeno s obje doze, a oko 7500 s jednom dozom.

Prema najavama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Šibensko-kninskoj županiji će u iduća dva tjedna biti isporučeno skoro 67 tisuća doza cjepiva.

Stoga je Pauk kazao kako će u cijepljenju morati sudjelovati sve zdravstvene ustanove, pa će biti pojačana dinamika cijepljenja, uz angažman svih raspoloživih timova.

- U našoj županiji trenutno se dovršava druga faza plana cijepljenje, dakle starijih od 65 godina, kroničnih bolesnika i pripadnika žurnih službi. Oni su gotovo u cijelosti procijepljeni, a prošlog je tjedna započelo cijepljenje radnika u turizmu i prosvjeti kao i djelatnika medijskih kuća, što označava početak treće faze cijepljenja. Do kraja lipnja gotovo će svakom stanovniku županije biti dostupno cjepivo bez obzira na dob i kategoriju.

Ankica Parat Baljkas, epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo izrazila je optimizam jer je u prošlom tjednu zabilježena silazna putanja epidemije i znatno manje novooboljelih za razliku od prethodna četiri tjedna:

- Sve se to dogodilo zahvaljujući strogim mjerama koje su bile na snazi i koje će se postupno ublažavati- kazala je Parat Baljkas i dodala:

- Sva cjepiva registrirana u EU podjednako kvalitetna i podjednako štite od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti. Odbijanje cjepiva i odgađanje cijepljenja samo nas dovodi u nepotreban pojačan rizik – zaključila je epidemiologinja.

18. travanj 2024 21:27