StoryEditorOCM
ŽupanijaNevera na moru

I Lučka kapetanija Šibenik imala je noćas posla

Piše Šibenski.hr
3. kolovoza 2019. - 15:56

 

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nizu pomorskih nesreća i nezgoda koje su se dogodile tijekom jučerašnjeg nevremena na moru. Od Istre do Brača, u MRCC Rijeka zaprimljeno je u relativno kratkom vremenu preko 140 poziva, od nautičara koji su zatražili neki oblik pomoći.

 

Iz resornog ministarstva su priopćili kako je najzahtjevnija te ujedno i najpogibeljnija situacija dogodila se u Dubrovačkom akvatoriju, gdje je u noći 3. kolovoza u 1.19 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra (ŽC112) u MRCC Rijeka zaprimljen poziv pogibelji sa brodice u Mljetskom arhipelagu, dužine 8 metara s ukupno 4 osobe, čiji voditelj je prijavio havariju, odnosno, informirao da je brodica udarila u nešto neodređeno te da ubrzano prima more i tone.

 

Odmah po zaprimanju informacije o poziciji havarije i potonuća, o događaju su informirani službenici Lučke kapetanije Dubrovnik te je istovremeno prema svim sudionicima u pomorskom prometu tim područjem, putem Obalne radio postaje ORP Dubrovnik-radio, odaslana obavijest o događaju, kao i poziv pogibelji 'Mayday Relay', na koji su se ubrzo odazvali voditelji nekoliko plovila i uključili u spasilačku akciju prema poziciji, kamo su iz LK Dubrovnik angažirali i motorni brod  'Nona Ana', s obzirom na njegovu blizinu.

 

U 2.44 sati iz LK Dubrovnik dojavljeno je u MRCC Rijeka da su brodolomci pronađeni, od kojih su dvoje ukrcani na m/b 'Nona Ana', dok je drugo dvoje brodolomaca iz mora spasila posada privatne brodice koji su se također odazvali pozivu i uključili u akciju spašavanja. Jedna spašena osoba u nesreći pretrpjela je težu tjelesnu ozljedu, u vidu loma ruke, stoga je iz LK Dubrovnik angažirana medicinska pomoć iz Sobre, čime je ova akcija uspješno okončana.

 

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poslali su i detaljan kronološki pregled događaja, a mi izdvajamo one koji su se dogodili na području Lučke kapetanije Šibenik.

LK ŠIBENIK

Sinoć, 2. 8. u 21. 58 sat u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv pogibelji sa jedrilice 'Tea time', koja se nasukala sa sjeverne strane otoka Kakanj i na kojoj je boravilo 5 osoba, od kojih dvoje odraslih, dvoje djece i jedna starija osoba (rođena 1937. godine) te su zatražili evakuaciju s plovila jer im jedrilica udara u obližnje stijene, o čemu je odmah obaviještena LK Šibenik, čiji službenici su nedugo potom javili kako je posadu u pogibelji spasila posada brodice koja je plovila u blizini mjesta pogibelji te da nitko od spašenih nije ozlijeđen.

 

Sinoć, 2. 8. u 22.00 h u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv posade jedrilice 'Full Moon', koji su ostali nasukani u uvali Kozina, na otoku Murteru. U trenutku dojave na jedrilici su boravile 4 odrasle osobe i 5 djece te su zatražili evakuaciju, o čemu je obaviještena LK Šibenik, čiji službenici su poduzeli potrebne radnje u cilju spašavana posade nasukane jedrilice.

 

Sinoć, 2. 8. u 22.15 h u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv pogibelji s jedrilice 'Vetiro', voditelj koje je dojavio havariju motora te plutanje bez nadzora, nakon što su otrgnuti sa sidra na otoku Žirju. Na plovilu su boravile 3 osobe, svi državljani Republike Italije, o čemu je obaviještena LK Šibenik, koji su naknadno javili da posada nije u opasnosti te su se samostalno osigurali na sidrištu, gdje su pričekali smirivanje nevremena.

 

Sinoć, 2. 8. u 23.00h u MRCC Rijeka zaprimljena obavijest očevidca o nasukavanju jedrilice na otoku Zlarin, sa južne strana. Na jedrilici su u boravila četiri člana posade, svi državljani Republike Češke, neozlijeđeni i nisu izrazili potrebu za spašavanjem, o čemu je informacija proslijeđena u LK Šibenik.

 

Sinoć, 2. 8. u 23.15 sa Talijanskog pozivnog broja u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv u pomoć sa jedrilice 'Dolphina', zbog poteškoća sa pogonskim strojem i teškim manevriranjem po jakom nevremenu, koje ih je otrgnulo sa sidra na južnoj strani otoka Zlarina, o čemu je obaviještena LK Šibenik, no i ova posada je nedugo potom javila kako su uspjeli uspostaviti nadzor nad jedrilicom, odmah po okončanju nevremena, stoga nije bilo potrebe pokretati spasilačku akciju.

 

Sinoć,  2. 8. u 23. 20 h posredstvom ORP Split-radio u MRCC Rijeka zaprimljena obavijest posade motornog broda 'Luna' posada koje je spasila posadu nasukanog gumenjaka kod otoka Zlarina, odakle su ih preuzeli na brod neozlijeđene i zbrinuli na putu do slijedeće najbližeg pristaništa.

Zbog svega toga iz Ministarstva mora ponavljaju:

 

„Upozoravaju se svi nautičari na redovito praćenje vremenske prognoze i poštivanje pravila sigurnosti plovidbe. Kupačima, osobito onima bez velikog plivačkog iskustva preporuča se plivanje isključivo u granicama obilježenih i sigurnih kupališta.“

 

 

25. travanj 2024 00:46