StoryEditorOCM
ŽupanijaVodice

Gradska blagajna ne puni se onako kako je planirano: Kad zadnji gost ode, ‘prekrajat‘ ćemo proračun

Piše Katarina Rudan
22. srpnja 2020. - 10:38

Kao i ostale jedinice lokalne uprave i samouprave uz obalu, i Vodice čekaju završetak turističke sezone, odnosno jesen, kad će se pred gradskim vijećnicima, na sjednici Gradskog vijeća, naći prijedlog prvog ovogodišnjeg rebalansa gradskog proračuna. U odnosu na prethodne godine, ovaj će – kako stvari stoje – značiti smanjenje u prosincu usvojenog proračuna u iznosu nešto većem od 103 milijuna kuna, jer se gradska blagajna ne puni kako je planirano.

– U proračun je planirano uprihoditi nešto više od 60 milijuna kuna izvornih prihoda. Kao što je poznato, u ožujku je zbog epidemije koronavirusa bilo izvjesno da gospodarstvo staje u čitavom društvu, i kad je riječ o punjenju proračuna, u prvom trenutku nam je bio najvažniji indirektni utjecaj stanja u kupoprodaji nekretnina. Dakle, ako je tu stao krvotok, to je u startu veliki udar na proračun. Posljedično, čim nemate kupoprodaju nekretnina i kad to tržište miruje, vi nemate ni komunalnog doprinosa ni gradnje. A to se dogodilo, ne samo nama, nego svima.

Moje su procjene da su nam prihodi pali za 20 do 25 posto, uz uvjet da nam turistička sezona bude na razini 40 posto u odnosu na prošlu godinu. Pratimo stanje iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, jer se događaju promjene koje u konačnici mogu utjecati na sam proračun i zbog toga još nismo išli u rebalans – kaže pročelnik vodičkog Upravnog odjela za financije i javne prihode Hrvoje Perica.

Što se tiče rashodovne strane proračuna, sve što je najvažnije za funkcioniranje grada i život njegovih stanovnika provodi se kako je planirano.

– Na primjer, u cijelosti provodimo program održavanja komunalne infrastrukture po svim naseljima i na otoku Prviću, od održavanja javnih površina, javne rasvjete do plaža. To je djelatnost, odnosno stavka u proračunu, koju nećemo mijenjati i na kojoj nećemo štedjeti ni kunu. Što se tiče funkcioniranja gradske uprave, donijeli smo određene interne zaključke kojima reguliramo način trošenja proračunskih sredstava u situaciji kad ne znamo posljedice stanja u kojem živimo i radimo i što nas sutra čeka. Stoga u rebalans proračuna možemo ići tek onda kad realno procijenimo koliki će učinak svega što se zbiva biti na gradske prihode. Tada ćemo i rashode moći uskladiti s prihodovnom stranom, a da bismo to mogli napraviti, već sada provodimo uštede u samoj gradskoj upravi, u javnim potrebama u kulturi i sportu te u drugim stavkama gdje god je to moguće – navodi Perica.

Zbog toga je ove godine znatno manje kulturnih, sportskih i drugih zabavnih aktivnosti tijekom ljetne sezone, a zaposlenici u gradskoj upravi nisu dobili uskrsnicu ni regres za godišnji odmor. Hoće li dobiti božićnicu, ovisi o tomu kakva će biti turistička sezona i koliko će se novca sliti u gradsku blagajnu.

– I prije rebalansa proračuna donijeli smo zaključak da se planirana izdvajanja za potrebe sporta i kulture umanje za 20 posto. Što se tiče ustanova koje se financiraju iz gradskog proračuna, ravnateljima smo dali u zadatak da naprave projekcije gdje se može uštedjeti i kad dobijemo povratnu informaciju, vidjet ćemo je li to dovoljno kako mi ne bismo morali donositi odluku o smanjenju sredstava.

U ovom trenutku se nadam da će turistička sezona ipak donijeti određena sredstva koja se direktno uplaćuju u proračun. Tu prije svega mislim na prihode od boravišne pristojbe, od poreza na korištenje javnih površina te poreza na potrošnju. Kad je riječ o prihodima od poreza na dohodak, mislim da će on biti tek nešto manji od planiranog. Važno je reći da smo likvidni, da sve svoje obveze ispunjavamo, a na jesen ćemo sve jasnije znati – na kraju će Perica.

25. travanj 2024 19:55