StoryEditorOCM
ŽupanijaSanacija pomorskog dobra

Gradovima i općinama u županiji podijeljeno 1,9 milijuna kuna; Doznajte za koje projetke će biti potrošen taj novac

Piše šibenski.hr
5. ožujka 2020. - 13:57
Župan Goran Pauk s predstavnicima gradova i općina potpisao Sporazum o sanaciji pomorskog dobra u Šibensko-kninskoj županiji  Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Župan šibensko- kninski Goran Pauk potpisao je danas s predstavnicima gradova i općina Šibensko-kninske županije sporazume o sanaciji pomorskog dobra u vrijednosti 1.9 milijuna kuna.

Ta će sredstva biti utrošena na saniranje štete nastale po izvanrednom događaju na pomorskom dobru u gradovima Šibeniku, Vodicama i Skradinu te općinama Bilice, Pirovac, Tribunj, Tisno, Murter-Kornati, Primošten i Rogoznica.

„U županijskom Proračunu za 2020. godinu na stavci za sanaciju pomorskog dobra osigurano je 2.000.000,00 kuna, što je najviši iznos do sada. Na temelju zahtjeva i iskazanih potreba gradova i općina danas je dodijeljeno ukupno 1,9 milijuna kuna za sanaciju štete u vanlučkom području svih naših primorskih gradova i općina.“, kazao je župan Goran Pauk prilikom potpisivanja ugovora s gradonačelnicima i načelnicima, odnosno njihovim zamjenicima.

Od navedenih 1,9 milijuna kuna, 150.000 kuna dobio je Grad Šibenik; za nastavak radova na sanaciji obalnog puta – šetnice na otoku Kapriju, iznos od 50.000 kuna; za uređenje obalnih putova na otoku Žirju, iznos od 50.000 kuna i za uređenje obalnih putova na otoku Zlarinu, iznos od 50.000,00 kuna.

Grad Vodice će iznos od 150.000 kuna utrošiti na drugu fazu sanacije rive u Prvić Luci – Kekino žalo.

U Općini Bilice, kojoj je odobren isti iznos, sanirat će se plaža za pse u uvali Kecina kula, iznosom od 70.000 kuna; plaže u uvali Stubalj, Vrulje, te Kalauzovac iznosom od 40.000 kuna te obala na predjelu Pisak u uvali Vrulje iznosom od 40.000 kuna.

Općina Pirovac iznosom od 300.000 kuna sanirat će obalni zid u uvali Vrilo, dok će Općina Tribunj iznosom od 250.000 kuna sanirati dio obale u uvali/plaži Zamalin.

Općini Tisno dodijeljeno je 150.000,00 kuna za sanaciju obale Istočna Gomilica.

Za sanaciju područja od Despensirove ulice do ulice Mahredov volat 150.000,00 kuna dodijeljeno je Općini Murter-Kornati.

Po 200.000 kuna dodijeljeno je: Gradu Skradinu za sanaciju mula u Prukljanu, te Općinama Primošten i Rogoznica za sanaciju šetnice na potezu Dolac- Huljerat, odnosno sanaciju obale u naselju Crljina.

U proteklih pet godina na sanaciju pomorskog dobra izvan luka nastalih uslijed izvanrednih događaja na temelju zahtjeva i iskazanih potreba gradova i općina utrošeno je ukupno 6.766.971 kuna.

Šibensko-kninska županija 2018. godine pokrenula je postupak izrade Geoinformacijskog sustava pomorskog dobra Šibensko-kninske županije pod nazivom „Koncesea“ koji predstavlja osnovu za sustavno praćenje utvrđenih lokacija pomorskog dobra, lokacija u postupku, kao i njihov status u smislu provedbe od planiranja do upisa pomorskog dobra u zemljišne knjige.

„Predviđeno je da Geoinformacijski sustav u svojim bazama podataka pohranjuje svu postojeću arhivu o pomorskom dobru i koncesijama, omogući uvid u stvarno stanje u prostoru, a time i planiranje strategija određivanja novih lokacija pomorskog dobra i koncesioniranja na utvrđenim lokacijama. Postojeći sustav se u međuvremenu ažurira, a sve njegove značajke široj javnosti će biti predstavljene u dogledno vrijeme.“, kazao je župan Goran Pauk.

 

18. travanj 2024 23:20