StoryEditorOCM
ŽupanijaMuke turističkih radnika

Gosti koji su svoj godišnji odmor planirali u Vodicama provesti u svibnju i lipnju, rezervacije su prebacili za rujan. Nažalost, sada otkazuju..

Piše Katarina Rudan
2. rujna 2020. - 09:18

Nedvojbeno je da je ovogodišnja turistička sezona, njezina "špica", iza nas. Koliko je "korona-sezona" bila dobra ili ne, pokazat će brojke, ne samo dolazaka i noćenja, nego i one financijske. Gotovo svi turistički djelatnici u priobalnim gradovima kažu da su zadovoljni postignutim rezultatima, jer prve su prognoze bile da ćemo svi skupa "slaviti" ostvari li se 30 posto prošlogodišnjega turističkog prometa.

Zadovoljni su stoga i u turističkim Vodicama, premda je teško raditi usporedbu s prošlogodišnjim rezultatima, kad su imali još jednu rekordnu turističku sezonu, s ukupno ostvarenih nešto više od 1,5 milijuna noćenja i 260 tisuća dolazaka.

– U prvom i drugom mjesecu ove godine mali je broj ostvarenog turističkog prometa, a potom – kao što svi znamo – došlo je do epidemije koronavirusa, tako da je o turizmu, sve do otvaranja granica u lipnju, teško govoriti. Kongresnog turizma nije bilo, sve je otkazano ili odgođeno za neka bolja vremena, a osim vikendaša, malo je bilo drugih turista, tako da ne možemo govoriti o predsezoni. Turizam se na područje koje pokriva naša Turistička zajednica počeo polako "vraćati" u srpnju, a špica sezone dogodila se zapravo od 1. do 12. kolovoza, kad smo došli gotovo do 75 posto prošlogodišnjih rezultata u tom razdoblju.
Nakon toga, zbog novonastale situacije oko infekcije koronavirusom, stanje se mijenja, tako da smo od 1. do 25. kolovoza ukupno ostvarili oko 300.000 noćenja, a lani smo u kolovozu imali oko 470.000 noćenja.
Inače smo od početka godine do 25. kolovoza ostvarili ukupno oko 630.000 noćenja. Što se tiče srpnja i kolovoza, zajedno smo na oko 50 posto ostvarenog turističkog prometa u odnosu na ta dva mjeseca lani – govori nam Anita Franin Pečarica, direktorica vodičke Turističke zajednice.

Mjere koje su uvele Slovenija, Austrija, Italija i Njemačka, a poslije još nekoliko drugih europskih zemalja, donijele su za vodički turizam negativne učinke.

– Osim domaćih gostiju, značajna emitivna tržišta za našu destinaciju su Austrija i Njemačka, tako da je dobar dio gostiju s tih područja pred vikend 22. i 23. kolovoza, zbog mjera koje su zbog korone uvele njihove zemlje, napustio naše područje. Teško je u okolnostima u kojima živimo bilo što planirati i govoriti o očekivanjima. Vidjet ćemo što nam donosi rujan, ali ono što nam nije drago jest otkazivanje rezervacija. Naime, gosti s europskih emitivnih tržišta, posebno Nijemci, Austrijanci i Slovenci, koji su svoj godišnji odmor planirali u našoj destinaciji provesti u svibnju i lipnju, rezervacije su prebacili za rujan, odnosno posezonu. Nažalost, sada otkazuju – kaže Franin Pečarica.

Inače, najveći broj domaćih i stranih gostiju koji su godišnji odmor ovog ljeta proveli na vodičkom području odlučio se za boravak u privatnom smještaju, koji je u ukupnoj strukturi smještajnih kapaciteta najveći, zatim u kampovima, kućama za odmor i na OPG-ovima u zaleđu, koji su najbolje prošli, dok su hoteli postigli oko 30 posto popunjenosti u odnosu na lani, premda su u špici sezone postigli punu popunjenost.

Dodajmo da se na vodičkom području trenutačno odmara oko 3200 domaćih i stranih turista.

16. travanj 2024 22:10