StoryEditorOCM
Županijana stolu 20 milijuna eura

Evo zašto su se ujedinili Šibenik, Skradin i Bilice; Ovo su projekti koje žele sufinancirati europskim novcem

Piše Toni Veljača
25. kolovoza 2022. - 13:06

Gradovi Šibenik, Skradin, te općina Bilice, ujedinili su se u povlačenju sredstava iz Europske unije. Konkretno, riječ je o ITU (Integrirana teritorijalna ulaganja) mehanizmu, koji, ukratko, kombinira nekoliko europskih fondova s ciljem revitalizacije područja na koje se projekt odnosi.

Još početkom tjedna, predstavnici gradova i općina održali su sastanak Koordinacijskog vijeća Urbanog područja Šibenik, inače, tijela osnovanog u svrhu pripreme Strategije razvoja Urbanog područja Šibenik (SRUP) i praćenja njene provedbe.

Inače, izrada SRUP-a je preduvjet za korištenje sredstava iz ITU mehanizma. Na posljednjem sastanku doneseno je pozitivno mišljenje o njegovom konačnom nacrtu, kako od strane Koordinacijskog vijeća tako i od Partnerskog vijeća urbanog područja Šibenik.

- Šibenik je uvijek među prvima kad je u pitanju povlačenje novca iz fondova EU, što smo dokazali i brojnim, već realiziranim projektima. Ovaj postupak pripreme je trajao godinu i pol dana, a slijedi nam ciljana priprema projekata kako bismo bili spremni za prijave na natječaje - kazao je nakon održanog sastanka gradonačelnik Burić.

Na stolu bi se, neslužbeno, trebalo naći oko 20 milijuna eura koje bi nadležno Ministarstvo u konačnici trebalo i raspodijeliti. Način raspodijele novca, tvrdi nam šibenski pročelnik odjela za gospodarstvo, Petar Mišura, još uvijek nije poznat, ali zato su definirani strateški projekti koji bi se kroz ITU mehanizam trebali financirati i realizirati.

- Sva dokumentacija je spremna, sada čekamo da se raspiše natječaj od strane Ministarstva. Napravili smo analizu stanja i donijeli strateški okvir s pet prioriteta, to su: postturistički razvoj, plavi razvoj, zeleni razvoj, mobilni građani te postpandemijska revitalizacija. Riječ je o deset projekata s područja Šibenika, te po jedan iz Skradina i Bilica – ističe Mišura.

Neki od projekata koji će se financirati kroz ovaj fond, dobro su poznati javnosti, od sportske zone Jamnjak pa do Centra za klimatske promjene i Vatrogasni dom.

- Tu su još kupalište Jadrija i Martinska s brodskim prijevozom, revitalizacija područja Batižele ali i brojni drugi – zaključuje Mišura.

Zadovoljstvo suradnjom ne krije ni gradonačelnik Skradina, Antonijo Brajković, koji vjeruje da će dio novca iz spomenutog projekta, biti dostatan za izgradnju dugo očekivane sportske dvorane.

- Mi smo od samog početka konstatirali da ćemo dobivena sredstva usmjeriti ka izgradnji sportske dvorane, budući da je to možda i najvažniji društveni infrastrukturni projekt koji nam trenutno nedostaje. Novac za financiranje dvorane iz vlastitih sredstava nemamo, financiranje projekta kroz europska sredstva zapravo je jedini način – kratko nam je komentirao Brajković.

S druge strane, općina Bilice, novac će usmjeriti ka izmjeni rasvjete na području cijele općine. Do sada je izmijenjeno oko 400 rasvjetnih tijela, ostatak bi se trebao financirati kroz ovaj projekt.

- Na području Općine imamo oko 1200 rasvjetnih tijela. Pratimo situaciju i mišljenja sam da je nova, led rasvjeta, kojom ćemo uštedjeti poprilično novca, u ovom trenutku prioritet – zaključuje načelnik Bilica, Josip Čaleta-Car.

19. travanj 2024 12:44