StoryEditorOCM
ŽupanijaDobre vijesti

Epidemija gripe pri kraju, koronavirusa nema: Šibenska bolnica spremna za prihvat mogućih pacijenata; Evo kakva je procedura

Piše Katarina Rudan
25. veljače 2020. - 14:02

Prema podacima koje smo dobili u Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, prema svemu sudeći epidemija gripe je pri kraju. Do kraja prošlog tjedna, Zavodu za javno zdravstvo prijavljeno je ukupno 968 oboljelih od gripe, od čega 277 u sedmom kalendarskom tjednu.

- Najviše oboljelih bilo je među djecom predškolske i školske dobi. Unatrag četiri tjedna, odnosno krajem siječnja i početkom veljače, zabilježili smo visok broj oboljelih od gripe, što smatramo vrhuncem ili još bolje platoom epidemije, te se može očekivati u slijedećim tjednima postupni pad broja oboljelih. Nadalje, do danas nismo imali niti jedan slučaj oboljenja od gripe s teškim komplikacijama, kao niti smrtnih slučajeva koji se mogu povezati s gripom, kaže dr. med. spec. epidemiologije Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe epidemiologije u šibenskom Zavodu za javno zdravstvo.

Dodaje da se iz godine u godinu sve više građana cijepi protiv gripe, što potvrđuje i podatak da je županijski Zavod za javno zdravstvo naručenio 10.000 doza cjepiva, 2.000 više nego godinu prije, te da je više od 9.500 osoba primilo cjepivo protiv gripe.

- Kao što je poznato, ove godine centraliziranim postupkom nabavljeno je četverovalentno cjepivo. To znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe B, a ne jedan, kao ranije u trovalentnim cjepivima. Drugim riječima, radi se o cjepivu koje sadržava antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe B, Victoria i Yamagata, kaže Parat Baljkas.

Nema koronavirusa

U šibenskoj javnosti trenutno veća briga vlada zbog opasnosti koju sobom donosi koronavirus nego li gripa, posebno nakon što je u utorak u Zagrebu potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. To ne bi trebao biti razlog za stvaranje panike, kaže nam ravnateljica županijske Opće bolnice Šibenik dr. Sanja Jakelić.

- Oprezni jesmo, ali mjesta za paniku nema. Naša Opća bolnica, kao i sve ostale u Hrvatskoj, spremna je za prihvat mogućih pacijenata oboljelih ili onih na koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom. Posebna, izolacijska soba za takve je slučajeve osigurana još prije mjesec dana na Odjelu infektologije i sve je pripremljeno prema napucima Ministarstva zdravstva. Potrošnog materijala za zaštitu osoblja i ljudi, zaštitnih maski, ogrtača i ostalog imamo dovoljno, a svi naši djelatnici su educirani i upoznati s procedurom vezanom uz koronavirus. Do u detalje smo razradili internu proceduru i protokol kako postupati u slučaju ako se posumnja da simptomi neke osobe koja je došla zatražiti liječničku pomoć na Objedinjeni hitni bolnički prijem(OHBP) ukazuju na mogućnost zaraze koronavirusom. I ne samo u tom već i u drugim slučajevima dojave ili sumnje nekog od obiteljskih liječnika ili građana. Mi smo dužni prihvatiti ga i obraditi te ga šaljemo na Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu koja je referentni centar za cijelu državu, kazala je Jakelić.

Također ističe da svakodnevno iz kriznog stožera Ministarstva zdravlja, u kojem su među ostalima i predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stižu informacije i naputci što i kako raditi. Na pitanje ima li riječi o potrebi pronalaženja i osiguravanja prostora za karantenu, kaže da nikakvih službenik dopisa o tomu nisu dobili.

- Ako bi, ne daj Bože, do toga i došlo, bolnica sigurno ne može niti smije biti pretvorena u karantenu, jer mi imamo i druge pacijente. U takvom najgorem scenariju ne odlučujemo mi sami kao ustanova, već za takve i slične situacije postoji županijski krizni stožer u kojeg su uključene sve nadležne službe i institucije. Ali, nemojmo gledati tako crno, radije se pridržavajmo svi skupa naputaka o prevenciji od zaraze koje je objavilo Ministarstvo zdravlja, na kraju će Jakelić.

19. travanj 2024 17:37