StoryEditorOCM
ŽupanijaROGOZNICA: UNATOČ ODLUCI OPĆINSKOG VIJEĆA

Austrijancu tek policija zaustavila bagere: susjedi strahuju da je to tek kratki "predah"

Piše Vedrana STOČIĆ
8. srpnja 2019. - 20:03

Još 15. lipnja, prema odluci rogozničkog Općinskog vijeća, trebali su stati svi grubi građevinski radovi na otvorenom koji stvaraju buku i prašinu. Trebali su, ali nisu.

Ljudi se žale Općini, Turističkoj zajednici, zovu novinare, međutim, bageri se ne gase. Najuporniji u nepoštovanju zakonskih propisa je jedan austrijski investitor koji u Malom Zečevu na parceli od oko 3500 kvadrata gradi čak četiri ogromna objekta. Susjedi kažu da se radi subotom, nedjeljom, blagdanima, i to od jutra pa sve do mraka. Fini Bečanin iskopima je zatrpao i stoljetni puteljak uz more, pa susjedi i njihovi gosti, da bi došli do mora, moraju naokolo pješačiti gotovo 1,5 kilometara. Ne treba ni napominjati da gosti masovno napuštaju to područje.

Na teren je nekoliko puta izlazio rogoznički komunalni redar, ispisao je i kaznu, ali bageri i mikseri radili su i dalje. Tek ovog vikenda izlaskom na teren policijske ekipe teški su strojevi ugašeni. Susjedi strahuju da je to tek "kratki predah" zbog policijske intervencije, naime, s gradilišta ništa nije uklonjeno ni pospremljeno.
Zanimljivo je da u posljednje vrijeme odluku o zabrani gradnje u turističkoj sezoni najviše krše strani državljani koji na rogozničkom području masovno grade kuće i apartmane. Jedan Poljak u rogozničkom kvartu Lozici čekao je lipanj za početak gradnje temelja svoje nove vile i nije jedini.

Izvanredna sjednica

Zbog "bageranja", miksanja i teških kamiona na svakom koraku prije petnaestak dana sazvana je izvanredna sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice općine Rogoznica. Turistički vijećnici jednoglasno su zaključili da teški strojevi i turizam ne idu zajedno. Od općinske vlasti zatražili su izmjenu Odluke o zabrani građevinskih radova u tijeku turističke sezone. Predlažu da se, umjesto od 15. lipnja do 15. rujna, građevinskim strojevima zabrane radovi već od 1. lipnja, i to na čitavom području općine, odnosno traže ukidanje takozvanih zona. Do sada su teški građevinski radovi u trajanju od tri mjeseca bili zabranjeni u prvoj zoni, 70 metara od obalne crte, te u drugoj, iznad 70 metra od mora, međutim, u trećoj zoni nije bilo nikakve zabrane radova. Budući da se turizam počeo ozbiljnije razvijati i u zaleđu općine, turistički vijećnici traže miran odmor i za goste na seoskim domaćinstvima. Ove godine bilo je kasno za donošenje takve odluke, međutim, kako doznajemo, o tome se u Općini Rogoznica ozbiljno razmišlja.


Zanimljivo je da u posljednje vrijeme odluku o zabrani gradnje u turističkoj sezoni najviše krše strani državljani koji na rogozničkom području masovno grade kuće i apartmane

19. travanj 2024 21:32