StoryEditorOCM
ŽupanijaTuristički cvijet otišao na kaprije

Apartman "Mediterraneo" u vlasništvu Kristijana Perkovića jedini je nagrađeni s područja Dalmacije za najbolji smještaj na obali

Piše PSD
29. ožujka 2019. - 22:43

U Sportskom centru Gripe započeo je 5. forum obiteljskog smještaja, a usprkos činjenici da je Cvit Mediterana i grad domaćin ove manifestacije prepun iznajmljivača i apartmana, ovoga puta među najboljim smještajima nije bilo ni jednoga splitskoga.

Naime, u sklopu Foruma dodijeljene su i nagrade "Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku", pa su tako za najbolji smještaj na obali proglašeni apartmani "Mediterraneo" na otoku Kapriju, titula za najbolji smještaj u gradu otišla je "Biseru Dunava" iz Vukovara, najboljim smještajem za obitelj proglašena je "Villa More" u Lovranu, najbolji smještaj za aktivni odmor je "Villa Maslina" u Buzetu, a za wellness odmor "Mala Vila Rebeka" iz Gornje Dubrave.

"Villa Milica" iz Pule proglašena je najboljim eko smještajem, "Villa Covri" iz Brtonigle je najoriginalniji smještaj, "Stancija Rušeti" iz Oprtlja najbolji je smještaj u prirodi, a "Holiday house Sobol" najbolji smještaj u ruralnom turizmu. Apartmani "Sabina" iz Fužina izabrani su za najbolji obiteljski smještaj 2019., kao i za najbolji smještaj za boravak s ljubimcima.

Dakle, apartman "Mediterraneo" u vlasništvu Kristijana Perkovića, koji se nalazi u šibenskom akvatoriju, jedini je među nagrađenima s područja Dalmacije. No, možda se već dogodine stvari promijene, jer evo što kaže Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije:

- S obzirom na to da Splitsko-dalmatinska županija raspolaže najvećim brojem obiteljskog smještaja u Hrvatskoj, pokrenuli smo brojne edukacije i savjetovališta kako bismo povećali kvalitetu ponude. Sve to radimo jer smatramo da je nužno pomoći obiteljskom smještaju da podigne kvalitetu, ima bolju marketinšku prisutnost, kvalitetniju distribuciju i da ide ukorak s novim turističkim i tržišnim trendovima.

A tržište obiteljskog smještaja kontinuirano raste.

- Prošle je godine zabilježeno 7,6 milijuna dolazaka, uz rast od 10 posto, broj noćenja je također u porastu za 6,2 posto, na 43,3 milijuna. No, ne trebamo se fokusirati samo na dizanje brojki, već na ulaganje u kvalitetu. Naime, uz značaj za turizam i malo poduzetništvo općenito, obiteljski smještaj ključan je medij za kreiranje i prijenos identiteta naših destinacija - istaknula je to Ana Klarić, direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore.

Uzmite povoljne kredite i uložite u apartmane

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina je poručio da obiteljski smještaj mora postati međunarodno prepoznatljiv proizvod, usuglašen s načelima zelenog turizma i namijenjen ciljanim tržišnim nišama tijekom većeg dijela godine.

- U suradnji s HBOR-om pripremili smo program mikrokreditiranja privatnih iznajmljivača, za koji je iskazan velik interes. Cilj nam je svim fizičkim osobama koje su registrirane za najam soba, apartmana, kuća za odmor ili kampova, pružiti financijsku podršku za uređenje smještajnih kapaciteta.

To će u konačnici rezultirati i ujednačavanjem kvalitete, ostvarenjem bolje usluge u privatnom smještaju te podizanjem konkurentnosti hrvatskog turizma- poručio je Glavina.

Takav bi nas iskorak, smatra Glavina, trebao uvesti u top 20 turističkih zemalja svijeta. Krediti nude jedinstvene uvjete od svega 2 posto kamate za iznose i do 375 tisuća kuna, uz rok otplate do 10 godina.


 

21. travanj 2024 13:06