StoryEditorOCM
Izbori 2021Politička previranja

Zvonko Pešić izašao iz Škorinog Domovinskog pokreta. Presudilo to što se stranka odlučila kandidirati bivšeg ministra za gradonačelnika Šibenika

Piše šibenski.hr
3. ožujka 2021. - 16:10

Zvonko Pešić, bivši ravnatelj Šibenske privatne gimnazije dao je ostavku na sve dužnosti u Domovinskom pokretu Miroslava Škore. Iako je prije samo tri mjeseca Pešić izabran za njezinog predsjednika na lokalnoj razini, sada je odstupio iz stranke. Očito, razlog je što je DP kandidirao Maria Kovača, nekadašnjeg ministra prometa, za gradonačelnika Šibenika na idućim lokalnim izborima.

Priopćenje koje je Pešić poslao medijima prenosimo u cjelosti:

Obraćam se javnosti, sada već, kao bivši predsjednik podružnice Domovinskog pokreta za Šibensko-kninsku županiju i bivši član DP-a.

Pri ulasku u stranku, Domovinski pokret je u meni prepoznao i tražio osobu koja bi mogla nositi stranku u našoj sredini, a ja sam u njoj vidio stranku koja iskreno želi iskoračiti iz uobičajenih stranačkih kaljuža i to snagom sposobnih i obrazovanih kadrova te ponuditi lokalnoj zajednici program za razvoj drugačijeg, boljeg Šibenika i Šibensko-kninske županije.

U predsjedništvu Podružnice DP –a okupili smo tim mladih i perspektivnih ljudi koji nisu bili članovi niti jedne stranke do sada, sve je išlo u najboljem redu, no, kada su došle na red liste, izbor kandidata za nositelje lista i određivanje smjera stranke na našem prostoru, počeli su problemi.  Članovi i vrh stranke imali su na stolu dva kandidata koja su simbolizirala dva različita pravca. Jedan kandidat je bio Mario Kovač, a drugi  sam bio ja.  Bez obzira što je većina članova predsjedništva bila stava da im se moj smjer čini najboljim,  ipak je na kraju „nekako“ ispalo da se neposredno pred sastanak potreban broj članova „predomislio“ te je nakon izjednačenog rezultata presudio Vrh stranke i imenovao, suprotno statutu i pravilima, gdina Maria Kovača kao kandidata za gradonačelnika grada Šibenika.

 Možda će moje povlačenje iz stranke, na prvi pogled izgledati, da nisam timski igrač ili da sliku svoju ljubim i da kad već nisam pobijedio, odlazim. Naravno,  da to nije tako i želim objasniti svoje razloge napuštanja političke stranke.

Razlog mog odlaska nije taj što je gospodin Kovač 'izabran' umjesto mene, već što je do tog 'izbora' došlo na netransparentan način. Odnosno, taj izbor, uz pomoć sitnih manipulacija, nam je nametnut od vrha stranke i skrenuo je pravac stranke u krivom smjeru, rekao bih u smjeru „ništa novo.“

Drugi razlog leži u objašnjenju zašto je Vrh stranke dao povjerenje kandidatu koji nije imao podršku većine članova. U tom objašnjenju dobio sam pregršt superlativa da sam kvalitetan čovjek sa vrlo kvalitetnim programima koji su, na žalost,  daleko ispred nas kao društva, i da nisam najbolje rješenje za komunikaciju,  recimo s bakama na tržnici, one me ne bi razumjele.

Prvo, jako dobro komuniciram sa svim ljudima, a drugo, priznajem moj fokus je bio na djeci i unucima tih istih baka i smatram da je to jedini mogući smjer ako želimo pokrenuti Hrvatsku. Trebamo se obraćati najpotentnijem dijelu našeg društva, a to su mlađi ljudi, kojima se politika gadi i uopće ne izlaze na izbore. Uvjeren sam da bi i naše bake voljele da njihovi unuci izlaze na izbore i da glasuju za kvalitetne ljude s kvalitetnim razvojnim programima koji će omogućiti njihovim unucima dobro plaćene poslove.

Iz navedenih razloga smo ja i sada već bivša podpredsjednica DP-a Šibensko - kninske županije, profesorica matematike (ili magistra edukacije matematike) Ivana Jelenčić, koja je i jednoglasno izabrana kandidatkinja za dožupanicu, a kojoj kao ni meni cilj nije bio dobiti 'fotelju', bili primorani napustiti stranku, jer je ne možemo slijediti na takav način, a niti glasovati za nju jer ne nudi ništa novo u odnosu na ostale stranke.

Već sam puno puta istupao u javnosti, kao autor brojnih projekata koji su gotovo svi u cijelosti realizirani i izražavao svoje nezadovoljstvo što ova naša prekrasna Hrvatska nikako da omogući struci da kreiraju razvojne i održive politike, već uvijek to nekako pođe za rukom podobnima i poslušnima. Ukoliko niste član vladajuće politike, nemate nikakvih šansi  dobiti radno mjesto niti realizirati ideje ili projekte.

Za ilustraciju, prava je šteta što ona dizalica na Palacinu, s kojom se HDZ i vladajuća struktura toliko diči, ne gradi sveučilišni kampus za buduće STEM inženjere i pozicioniranje Šibenika kao središta razvoja zelenih industrija.  Imali su gotov projekt i imali su stručnjake i znanstvenu zajednicu RH koja je gotovo 8 godina besplatno radila na razvoju grada Šibenika i Županije. Ta dizalica gradi samo smještaj za studente u Šibeniku. Neupućeni građanin misli, super, gradi se, a zapravo, riječ je o mrvicama kojima se političari zadovoljavaju, bez vizije i hrabrosti da ta  ista dizalica za iste novce može graditi nova radna mjesta koja generiraju razvoj s visokom dodatnom vrijednošću, a ne samo spavaonice. Ali za to treba pamet i vizija, a ne politikanstvo!

Da zaključim, moj ulazak u politiku bio je motiviran upravo razvojnim projektima, kao što je gore navedeni  zaustavljeni projekt razvoja Sveučilišta u Šibeniku, čiji sam idejni autor i koordinator i  na kojem je radio velik tim znanstvenika i stručnjaka. Kako sam se uvjerio da stranka DP to ne želi omogućiti, već me stavlja na čekanje, moja odluka je  prirodna', piše u priopćenju koje potpisuje Zvonko Pešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:57