StoryEditorOCM
Šibenikzlouporaba droga

Zora Jurin iz službe za mentalno zdravlje šibenskog Zavoda za javno zdravstvo upozorava roditelje: Djeca vam kupuju drogu u smart shopovima!

27. lipnja 2017. - 14:24

Šibensko-kninska županija dijeli hrvatski prosjek kad je riječ o broju konzumenata opojnih droga, ali i sredstava ovisnosti. Zamjetan je pad broja novootkrivenih heroinskih ovisnika, ali i trend rasta broja ovisnika o takozvanim novim drogama, odnosno sredstvima sa sintetiziranim kanabinoidima koja se legalno prodaju u smart i tobacco shopovima ili se nabavljaju preko interneta.



Ističe to dr. Zora Jurin, voditeljica Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, te napominje kako su takve droge osobito popularne među mladima.
– Mladi najčešće počnu eksperimentirati s drogom iz znatiželje ili se žele osjećati odraslima. To im je vrlo poželjno. U nekim slučajevima oponašaju i roditelje, a "okidač" znaju biti i neprimjereni odgojni postupci. Roditelji, istina, žele svojoj djeci dobro, ali često ne znaju postaviti granice, toleriraju neprihvatljivo ponašanje mladih, ne vide koliko vremena provode s vršnjacima, kakvi se vraćaju kući. Neki roditelji imaju nerealna očekivanja, pa djeca posežu za alkoholom, žele se uklopiti, pripasti skupini, dobro se osjećati... Dakako, sve to može rezultirati prolaznim pubertetskim teškoćama, no u nekim su slučajevima problemi dublji. U našoj je Službi registrirano 1120 ovisnika, ali ih je najmanje još 500 anonimno dolazilo po savjete, na razgovore ili testiranje urina... U strukturi ovisnika koji nam se obraćaju većina su muškarci, njih je oko 800 – kaže dr. Jurin.

 

U prosjeku se, veli, Službi obraćaju kasno, kad je konzumacija prerasla u ozbiljnu ovisnost. Od prvog uzimanja droge zna proći pet, šest, pa i više godina.
– To je zabrinjavajuća činjenica iako smo u odnosu na europske pokazatelje u boljoj poziciji. Kod nas eksperimentiranje s marihuanom počinje među mladima u dobi od 15, 16 godina. Sa 17, 18 godina poseže se za opijatima – sintetičkim drogama, a na liječenje se u prosjeku stiže s 25, 26 godina. Prema našim istraživanjima, prođu dvije, tri godine da roditelji uopće ne primijete da se s njihovim djetetom nešto čudno događa. Možda i ne žele primijetiti. Ljudi različito reagiraju. Misle da će se problem riješiti sam od sebe, da je to samo neka prolazna faza. Kad su takve supstancije u pitanju, međutim, vrijeme može biti pogubno, odnosno može doći do trajnih oštećenja i takve situacije, kad djeca eksperimentiraju s opijatima, nije dobro prepustiti slučaju.

 



Prema riječima dr. Jurin, tinejdžeri se upuštaju u konzumaciju sintetičkih kanabinoida, a da i nisu svjesni opasnosti kojoj se izlažu.
– Često imaju simptome trovanja, zna biti i psihoza, problema s poremećajem svijesti, bilježe se i kardiovaskularni poremećaji, bolovi u trbuhu, prsnom košu... Olako drže da su takve teškoće prolazne sve dok ne bude prekasno, dok ne postanu psihički i fizički ovisni. Roditelji trebaju obratiti pažnju na promjene u ponašanju – djeca počinju lagati, varaju, eventualno kradu po kući, napuštaju stare prijatelje, a o novima ne žele pričati, možda imaju veće količine novca, počinju se ponašati nasilnički, tajnoviti su, izbjegavaju razgovor, motivacija im je smanjena, nemaju energije, ne zanimaju se više za prijašnje aktivnosti, ocjene su im slabe, neopravdano izostaju, lijeni su, imaju teškoće u pamćenju i nezdravo izgledaju, zapuštaju osobnu higijenu, imaju poremećaj prehrane, spavanja, gube tjelesnu težinu.... Uglavnom je to ponašanje drugačije od onoga kakvo je bilo. Ako se uoče takve promjene, važno je ne praviti paniku, nego reagirati na primjeren način i zatražiti stručnu pomoć – savjetuje dr. Jurin.


'Izaberi pravu stvar'
U povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, sinoć je u šibenskoj Gradskoj knjižnici održano predavanje o toj temi na kojemu je, uz Dianu Dulibić, ravnateljicu šibensko-kninskog Zavoda za javno zdravstvo, i Vinka Livakovića, djelatnika Udruge "Mladi u EU", govorila i dr. Jurin. Predavanje je sastavni dio projekta "Izaberi pravu stvar" koji financira Ministarstvo zdravstva, a nositelj je Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije u partnerstvu sa spomenutom udrugom.


Sintetičke droge
Često imaju simptome trovanja, zna biti i psihoza, problema s poremećajem svijesti, bilježe se i kardiovaskularni poremećaji, bolovi u trbuhu, prsnom košu...

15. travanj 2024 22:00