StoryEditorOCM
ŠibenikIžbenika

Zdravko Pilić: ‘Uz kiseli kupus dolazi i plinsko grijanje. Ispod jorgana!‘

Piše Zdravko Pilić
17. rujna 2022. - 12:37

Tko smišlja ove recepte za uštedu struje, plina, nafte i svekolikih energenata? Vjerovatno Grunf iz Alan Forda! Jer ne bi se ni on postidio savjeta tipa – ‘Tko troši manje struje, dobivat će i manje račune!‘ Ali, izgleda da to nije samo kod nas tako. I drugi otkrivaju toplu vodu. I to doslovno! Šibenka s talijanskom adresom Maja Gnjidić – Verdecchia javlja mi ovih dana kako već i u Italiji s radio stanica savjetuju Talijanima kako da uštede pet puta energije na običnoj pašta – šuti. Sigurno se pitate kako? Lako! Dakle, kada vam pašta, kojoj na škatuli piše da se kuva od 9 do 11 minuta da bi bila ‘al dente‘ zakuva, pustite je da ‘burlja‘ samo dvije minute! A onda isključite plin – neš ti meni majci gorit džaba! - i držite poklopljeno, uz povremeno miješanje, do preporučenog vremena. Ključala je voda dovoljno vruća da se u njoj maništra i sama skuva, bez dodatnog zagrijavanja ! I bacanja plina!

Genijalno, zar ne? Što skuvaš jednu paštu, možeš skuvat četiri ili pet njih. I boca plina može vam trajat umisto misec najmanje pola godine! A ako ne kuvate i puno duže! Ili umjesto dvije minute, tuširajte se minutu i pol, pa će ušteda biti velika? A šta mislite da se ne tuširamo uopće? Koja bi to tek kolosalna ušteda bila! I da uopće ne grijemo ni sobe, ni dnevne boravke? Šta ima narod drugo, nego trćat u krevet, i zamotat se u krpe! Još bih ja predložio da se TV programi završavaju u osam navečer, odmah iza Dnevnika. Narod lipo spava, ili ako mu se ne spava, čita knjige, pod voštanicom, ne troši Internet, ni struju, ne zrače ekrani, ništa, idila!

Još ako su dali malo truda, pa ukiselili kiseli kupus, po naputku našeg ekonomskog gurua Ljube Jurčića, imali bi ispod jorgana ugrađeno i besplatno plinsko grijanje! Koja šteta što nam on nije predsjednik Vlade, za što ga je pripremao pokojni Ivica Račan. Koje bi to ekonomske mjere pomoći bile – ‘Ljudi, ukiselite kupus, stavite 200 litara vina u podrum i pođonite stare cipele!‘ Skoro ko Roosweltow New Deal, odnosno Ljubina doktrina!‘ Možda bi se Ričardu iz Zadra svidila, ali bi on vjerovatno imao primjedbu na preporučene količine – ‘Štoš od 200 litara, jadan ti si! Su dva ekta antifriza zimu misliš čekati?!‘ Zato ja mislim da bi jedan dobar savjet za uštedu, pored savjeta, o završetku TV programa u osam sati bio i onaj o potpunom ukidanju i trajnoj zabrani turskih sapunica i TV serija, koje su apsolutno veliki energetski problem i ogromni potrošači struje i plina. A sad ću vam objasniti i kako. U nas se tradicionalno obavlja nekoliko poslova u isto vrime, to je naš poznati multitasking – pa se tako ručak obavezno spravlja spajajući korisno s ugodnim, gledajući serije.

I dok ste vi tako prilijepljeni nosom za ekran, ili čak dva, ne možete iščekati slijedeću scenu, ni oka skinit s napetih scena šta će bit, oće li se pomirit, oće li ona njega ili on nju uvatit na gomili s ljubavnicom ili ljubavnikom, dotle vaš ručak prelazi iz tekućeg u kruto stanje, u garbun, a vaša juha u plinovito, odnosi je lipa đava kroz napu. Zajedno s njom i puste kilovate uštede šta ste ih mukotrpno ušparali ne perući se i ne tuširajući se. A susjeda iz stana preko puta otvara prozor i mrmlja sebi u bradu – ‘Nu, šta se garežina ćuti u zraku, biće su jopet digdi zapalili štokod, ki nikidan Zaton i Raslinu. A šta ima gorit više, ki da nije sve izgorilo dosad, izgorili dabogda!‘

23. travanj 2024 11:47