StoryEditorOCM
ŠibenikIŽBENIKA

Zdravko Pilić: Pijani za volanom nisu za policiju, nego za psihijatriju. I oni, a i mi koji smo ih takve odgojili!

Piše Zdravko Pilić
19. lipnja 2022. - 14:26

Što je danas bolje nego prije? I to neusporedivo! Zahodi u ugostiteljskim objektima! Danas nema šanse da uđete igdje u WC, a da u njemu nema tople vode, tekućeg sapuna, da WC školjka nema dasku, da nije ispravan vodokotlić i da nema WC papira. A nije uvijek bilo tako. Oni koji imaju dovoljno godina da se, primjerice, sjećaju puta za Zagreb prije rata - ili u ratu, prije gradnje autoceste - sjećaju se i toga da na, primjerice, Borju, gdje je najčešće prvi put stajao autobus, nije bilo preporučljivo ulaziti u WC bez gumenih čizama, jer bi na podu bilo deset centimetara vode i mokraće. A o svemu ostalom ne treba ni govoriti! Danas je to druga pjesma. Kako je to postignuto? Odgojem!

Propisano je bilo da se zahodi moraju održavati, a da bi se to postiglo, odgovorna se osoba u kafićima, vlasnik ili konobar, morala svakih sat ili dva, potpisivati na onaj papir A 4 formata, što je bio nalijepljen s unutarnje strane vrata WC-a. I cijeli je dan morala - odgovorna osoba - misliti na to, na WC i na tu obvezu. A kad je već mislila i pazila da se ne zaboravi potpisati, onda je usput pazila i na to da u WC-u ništa ne fali. Na to je pazila i inspekcija, inzistirala na tome, obilazila, upozoravala, i malo po malo došli su i rezultati. Koji se danas itekako vide i osjete. Danas se tog papira malo tko i sjeća, mlađi ugostitelji i ne znaju za njega, nestao je prije četiri-pet godina, otkako je postao nepotreban. Svi uzimaju čiste i uredne zahode zdravo za gotovo. Kao da su oduvijek takvi bili. A nisu, nego se valjalo za njih i te kako pomučiti.

Kao što će se valjati namučiti i za to da naše ceste učinimo jednako čistima i urednima. Da nam ni njihovo korištenje ne bude za život opasno, da izlaskom na njih ne ubijemo ni sebe ni druge. A da nam je tu stanje, blago rečeno, katastrofalno, dovoljno je baciti pogled na novine i lokalne portale. Evo, petak ujutro, policija javlja kako je u Uzdolju kod Knina 57-godišnjak vozio auto kojem je istekla valjanost prometne dozvole, dakle neregistrirano, tehnički neispravno, neosigurano. On nema vozačku dozvolu, ali zato ima skoro tri promila alkohola u krvi. Vrijeme radnje - osam sati navečer. Može li gore? Teško da može gore. Privelo ga, kaže, prekršajnom sucu. A trebalo je - na psihijatriju.

U Kistanjama je 19-godišnjak vozio bez dozvole, s ukradenim registarskim pločicama, koje su izdane za drugo osobno vozilo. Neki dan je na Brodarici samo pukom srećom izbjegnuta tragedija, 52-godišnjak je pod utjecajem alkohola i droge pokosio dvije curice na pješačkom prijelazu. U Vodicama, isto prije koji dan, policija je u pol bijela dana, u tri popodne, uhvatila 44-godišnjaka koji je, isto kao i ovaj u Uzdolju, vozio bez dozvole, mrtav pijan, 2,31 promil alkohola u krvi. Prekršajni ga je sudac zatvorio odmah na dva tjedna.

PU šibensko-kninska vidjela je da je vrag odnio šalu pa je za ovaj vikend s noći subote na nedjelju najavila preventivnu represivnu akciju, između 21 i 4 sata ujutro. Pod povećalom su mladi, brzi i alkoholizirani. Ove su godine izazvali već tri nesreće s dvoje mrtvih i četvero teško ozlijeđenih. Lani su takvi uzrokovali samo jednu prometnu, s jednom ozlijeđenom osobom. Jest, bila je korona, ali razlika je predrastična.

U prva četiri mjeseca ove godine policija je u prometu na cestama zatekla 384 vozača koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola i/ili droga, dok su u istom razdoblju prošle godine pod utjecajem alkohola i/ili droga zatekli 215 vozača. Što je skoro pa duplo. A to stvarno više nije za policiju, nego je za psihijatriju. I oni, a i mi koji smo ih takve odgojili!

23. travanj 2024 15:56