StoryEditorOCM
ŠibenikAuf Wiedersehen

Zbog turizma engleski je i dalje favorit, talijanski pao u drugi plan, ali sve više Šibenčana uči njemački.Treba im za posao, ali u Njemačkoj, Austrij, Švicarskoj...

7. rujna 2017. - 20:34

Turistički val je i Šibenik učinio atraktivnim odredištem, što nije mimoišlo ni šibenske škole stranih jezika i pučka učilišta.

Sve je više onih koji žele obnoviti ili naučiti strani jezik, barem toliko da mogu komunicirati s turistima, a iz godine u godinu raste i broj onih koji se doškoluju ili prekvalificiraju za najtraženija turistička zanimanja u Dalmaciji: za kuhare i konobare!
- Kod nas se mogu školovati, doškolovati ili prekvalificirati za brojna zanimanja u turizmu. Godišnje kroz te programe prođe oko 50 ljudi, a najpopularniji su kuhari i konobari – objašnjava ravnateljica šibenskog Otvorenog pučkog učilišta Miranda Slipčević.



Raste zanimanje i za specijalizirane tečajeve vezane uz turizam u POU-u Libar, kaže koordinatorica za programe osposobljavanja Lorena Erceg. To učilište organizira i poslovni tečaj na kojem se najčešće obrazuju budući recepcionari. I strani jezici tu se uče s naglaskom na termine i pojmove iz turizma kao što je, primjerice, francuski jezik u ugostiteljstvu i kulinarstvu.

Ipak, engleski je jezik apsolutni favorit. U turističkom gradu poput Šibenika s engleskim jezikom najlakše se komunicira s gostima neovisno iz koje su zemlje ili kontinenta. Dugo vremena talijanski je bio na drugom mjestu kao najtraženiji strani jezik, no već godinama talijanskih turista sve je manje, pa je očito opala i potreba za učenjem tog jezika. Ali je zato to postao njemački. Turisti iz Njemačke i Austrije najbrojniji su gosti na šibenskoj rivijeri, no porast zanimanja za njemačkim jezikom nije povezan samo turističkim motivima.

 



- Najveći dio njih dolazi jer se bavi iznajmljivanjem ili nečim drugim u turizmu, ali imamo i one koji su odabrali njemački jer, nažalost, planiraju otići iz Hrvatske – objašnjava Adriana Carić Kovačić, ravnateljica Škole stranih jezika Lingua.
Iako, škole stranih jezika možda nisu danas toliko popularna metoda učenja jezika kao prije desetak godina, kada su znale imati i dvostruko više polaznika, to se počelo mijenjati prije tri-četiri godine. Jer više se ni na parkingu ne može raditi ako se ne zna barem engleski. A da se i ne govori o Nacionalnom parku Krka, koji godišnje posjeti više od milijun turista iz cijelog svijeta. Zbog toga šibenski Gradski parking i NP Krka svojim zaposlenicima plaćaju tečajeve stranih jezika.

A da je zanimanje za učenje stranih jezika i te kako povezano s turističkim kretanjima govori i podatak da je bum ruskog jezika znatno utišan, jer zbog uvođenja viza Rusima od prije nekoliko godina i broj turista iz te zemlje i na šibenskom je području opao!


Adriana Carić Kovačić:
Više se ni na parkingu ne može raditi ako se ne zna barem engleski. Zbog toga šibenski Gradski parking i NP Krka svojim zaposlenicima plaćaju tečajeve stranih jezika


Miranda Slipčević:
Kod nas se mogu školovati, doškolovati ili prekvalificirati za brojna zanimanja u turizmu. Godišnje kroz te programe prođe oko 50 ljudi, a najpopularniji su kuhari i konobari

24. travanj 2024 14:51