StoryEditorOCM
ŠibenikVečeras svi u grad

Zbog lošeg vremena Fritulada odgođena za utorak; Zato obilježavanje Proslave neće omesti ni kiša

Piše Šibenski.hr
17. prosinca 2018. - 14:51

„Zbog loše vremenske prognoze, odlučili smo naše gurmansko natjecanje u friganju fritula – Frituladu odgoditi za utorak, 18. prosinca 2018. Vidimo se na istom mjestu u isto vrijeme, a sve vas pozivamo da se danas pridružite slavi zvona i obilježavanju Proslave“, poručili su danas organizatori Fritulade.

Podsjećamo, danas nas očekuje nešto drugačiji i cjelovitiji program nego ranijih godina, a koji će kulminirati zvonjavom zvona točno u ponoć. Okupljanje za one koji neće prisustvovati koncertu u Katedrali predviđeno je za 23.45 sati, kada će Kolaši i Pivači sv. Jakova izići iz crkve pjevajući i zajedno sa sugrađanima dočekati početak zvonjave. Zajedničkom pjesmom 'U se vrime godišta' nastavit će se zajedno prema crkvi sv. Nikole gdje će Šuštine zapjevati i zaplesati šibensko 'mutavo kolo'.

Iako se zvonjava u prošlosti zaključivala slavljem na Poljani, organizatori su se, ne samo zbog kopanja središnjeg gradskog trga, odlučili otpratiti zvonjavu ispred crkve sv. Nikole jer je to jedina šibenska crkva na kojoj se zvona ne pale automatski, već se na njoj svira ili 'breca' što je tradicija koja se generacijama čuva od zaborava u obitelji Lovrić-Caparin.

„U moru 'uvoznih' adventskih običaja ne smijemo zaboraviti one najljepše i naše, a zaista nema ništa ljepše nego kada usred zimske i mukle noći kalama našeg grada zazvone zvona sa svih šibenskih zvonika“, zaključuju organizatori i još jednom pozivaju sve sugrađane da ožive stare običaje, ponesu od kuće fritula i rakije i u dobrom raspoloženju dočekaju šibenska zvona.

Program Proslave, ponedjeljak 17. prosinca:

19 h - Dolazak Betlehemskog svjetla i koncert dječjih zborova šibenske biskupije Otvorite vrata od Božića / Katedrala sv. Jakova

22 h - Božićne užance – vodstvo kroz grad u organizaciji Udruge vodiča Mihovil / početak iz Perivoja Roberta Visianija

23 h - Tradicionalni koncert ŠPD Kolo, Pivači sv. Jakova, Laudantes / Katedrala sv. Jakova

23.45 h- Slavlje zvona – građani se okupljaju ispred Katedrale i predvođeni „Kolom“, uz pjevanje tradicionalnih napjeva, šetnju završavaju ispred crkve sv. Nikole uz 'mutavo kolo' i božićne napjeve Šuština, fritule i vino slave dolazak Božića.

 

 

 

 

19. travanj 2024 04:56