StoryEditorOCM
Šibenikrazgovor s dobrim razlogom

Zbog COVID-19 stroga pravila u rodilištu: izdvojena ambulanta za pregled trudnica, osigurana posebna rađaonica za trudnice pod sumnjom na zarazu  

Piše Katarina Rudan
2. travnja 2020. - 15:34
Dr. Ivan Zmijanovic sef Odjela ginekologije i opstetricije u OB Sibenik  Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Baby boom koji je obilježio siječanj i veljaču u šibenskom rodilištu, nastavio se i u ožujku. Od početka ove godine u županijskoj Općoj bolnici u prvom tromjesečju na svijet je došlo 175 noorođenčadi, što je 40 više nego u istom periodu prošle godine. Dobre su to vijesti i, daj Bože, da se tako nastavi, jer demografska slika šibenskog kraja i županije nije niti malo ružičasta. Nakon niza godina stagnacije, pozitivni trend novorođene djece počeo je prošle godine kada je u Šibeniku bilo 638 poroda, 68 više nego 2018. godine. Šef Odjela ginekologije i opstetricije u Općoj bolnici Šibenik dr. Ivan Zmijanović, u razgovoru će kazati kako je to još uvijek daleko od broja djece koja bi se godišnje trebala roditi da dođe do demografskog oporavka.

- Ako se ovaj trend nastavi, do kraja godine mogli bismo imati oko 750 rođene djece. Godine 2002. smo imali 740 poroda, 2005. godine 730 poroda, da bi do 2018. taj broj pao na 570. Povećanje broja rođenih u prošloj i trend rasta koji se nastavio u ovoj godini, samo su tračak nade, jer demografski gledano to nije dovoljno. Da bi bili “u plusu” s brojem rođenih u odnosu na broj umrlih, trebali bismo imati oko 1100 poroda na godinu, kaže dr. Zmijanović. Podsjeća da se broj novorođene djece u Šibeniku, u odnosu na stanje prije i za vrijeme Domovinskog rata kad je bilo oko 1300 poroda godišnje, počeo naglo smanjivati prije dvadesetak godina. Bude li ova godina “prelomna” za daljnji rast broja novorođene djece u Šibeniku, ali i šire, za nekih osam, devet pa i deset mjeseci, vjerojatno ćemo kao glavni razlog tomu navoditi epidemiju COVID-19 koja nas je sve, pa tako i mlade parove, “zatvorila” u četiri zida. No, otom-potom! Na te ćemo informacije morati pričekati.

Bez nazočnosti oca

Činjenica je da su se djeca stvarala i rađala u svim povijesnim okolnostima, ma kakve one bile. Oni koji su dijete dobili u vrijeme svjetske pandemije COVID-19, kao i majke koje čekaju porod u travnju, svibnju, lipnju...(ne daj Bože da duže potraje), jednog će dana svojoj djeci pričati u kakvim su okolnostima i u koje teško vrijeme došli na ovaj svijet. To je, zapravo, i bio glavni povod našeg razgovora s dr. Zijanovićem, jer trudnice koje će porod obaviti u šibenskoj Općoj bolnici zanima kako finkcionira Odjel ginekologije i rodilište u ovim izvanrednim okolnostima.

Javnosti je, a time i trudnicama, poznato da posjeta u bolnicu nema. Očevi, ili neka bliska osoba, koji su imali želju biti prisutni kod poroda, neće ju moći ostvariti. Zbog sigurnosti i moguće opasnosti od “unošenja” virusa u rodilište, ta mjera važi do daljnjega. Dakle, trudnica kad dobije trudove i krene put bolnice, u svojem “koferu” mora imati spremno sve što joj treba, uključujući i odjeću za izlazak iz bolnice za sebe i bebu. Nakon poroda, majke s djetetom ostaju na odjelu tri dana i ako je pedijatrijska procjena u redu, odlaze s bebom kući. Za vrijeme boravka u rodilištu nema niti dostave “kroz prozorčić”, bilo kakvih stvari ili hrane.

- Sve to može biti kontaminirano i zato se treba pridržavati strogih pravila. Naravno da nitko ne bi želio virus donijeti namjerno, ali i slučajno i namjerno – jednako se kontaminira, veli dr. Zmijanović. Nadalje, zbog sigurnosti od moguće zaraze koronavirusom rodilja i beba, prilikom nove organizacije rada u šibenskoj Općoj bolnici, mislilo se i na trudnice.

- Ginekološka ambulanta za pregled trudnica izmještena je izvan odjela, u tzv. “malu kuću”, u kojoj su donedavno bile očne ambulante, a koje su preseljene u novu Dnevnu bolnicu. Izmještanjem ambulante želimo zaštititi žene koje dolaze na odjel od bilo kakve mogućnosti zaraze. Kad bi se to dogodilo, sve žene, djeca i medicinsko osoblje na odjelu bili bi potencijalno zaraženi, a to želimo izjeći. U toj ambulanti obavlja se i CTG pregled žena koje su napunile 39 tjedana trudnoće. I ti pregledi su reducirani i obavljaju se po potrebi i procjeni ginekologa. Broj ginekološke ambulante koja za trudnice radi od 8 do 12 sati svaki radni dan je 091/334 5171, dr. Zmijanović.

Prvo nazvati telefonom

Važno je navesti da je jedna rađaonica pripremljena u stacionaru za koronavirus, na bivšem Odjelu za bolesti uha, grla i nosa, u slučaju da je trudnica pozitivna na COVID-19, jer se i na to mislilo.

- Svaka trudnica kad dobije trudove treba se prvo javiti telefonom na broj rodilišta (022) 641 561. Dežurni ginekolog obavit će s njom razgovor, epidemiološku anamnezu, kako bi dobio informaciju je li bila u kontaktu s nekim tko ima infekciju, da li je putovala, ima li temperaturu i slično. Pretpostavljamo da trudnice u visokoj trudnoći u zadnja dva mjeseca nisu putovale u Italiju ili Španjolsku, ali možda je bio netko od ukućana pa sve moramo provjeriti. I kod same organizacije rada na odjelu imamo situaciju prilagođenu aktualnom stanju. Osmero ginekologa, koliko nas ima, raspoređeni su u dva tima, tako da jedan tim radi devet dana, a drugi je za to vrijeme doma. Mislim da smo se dobro organizirali i prilagodili situaciji te da naše trudnice nemaju razloga za brigu. Neka se čuvaju, pripreme sve što im je potrebno za dolazak u rodilište, nazovu nas i sve će biti dobro, kaže dr. Zmijanović.

COVID-19 i trudnoća

Dr. Zmijanović nam je dostavio i nekoliko važnih pitanja i odgovora vezanih uz trudnoću i COVID-19 koristeći se pri tomu smjernicama vodećih svjetskih društava za ginekologiju i porodištvo.

Koliki je rizik da trudnica dobije Covid - 19?
Prema do sada dostupnim informacijama o virusu SARS CoV 2, koji uzrokuje bolest koju zovemo Covid - 19 ne možemo odrediti koliki je rizik oboljevanja trudnica. Sudeći prema drugim respiratornim infekcijama koje se šire na sličan način trudnice nisu više izložene od opće populacije, čak bismo mogli reći da će se rjeđe zaraziti trudnice jer više paze na higijenu i manje putuju baš zbog trudnoće.

Ako se zaraze, hoće li bolest biti jače izražena nego u općoj populaciji?
Prema do sada dostupnim informacijama bolest se snažnije očituje kod starije populacije koji pate od kroničnih i malignih bolesti. Kako su trudnice mlađe osobe dobrog općeg zdravlja time se nalaze u skupini koja ima manji rizik od oboljevanja. Sama trudnoća i fiziološke promjene u tijelu trudnice uvjetovane trudnoćom mogu za posljedicu imati snažnije očitovanje bolesti nego u netrudnih žena iste dobi. Važno je stoga da trudnice budu opreznije i više čuvaju svoje zdravlje.
Kako se trudnica može zaštititi od infekcije SARS CoV 2?
Mjere zaštite od infekcije identične su onima kod opće populacije. Provoditi osobnu higijenu, u slučaju kašlja zaštiti usta maramicom ili laktom, izbjegavati osobe koje imaju bolest, držati socijalnu distancu, ne putovati u područja gdje ima puno oboljelih.

Može li Covid - 19 uzrokovati probleme s trudnoćom?

Za sada još nemamo dovoljno podataka da bismo to mogli jasno odrediti. Prije nekoliko dana u jednom pedijatrijskom časopisu objavljen je članak u kojem su opisana iskustva 33 rodilje inficirane SARS CoV2 iz Wuhana. Troje djece rođena su sa simptomatskom Covid - 19 bolešću od majki koje su imale pneumoniju uzrokovanu SARS CoV 2. Sva djeca su se dobro oporavila. U djece rođenih od majki inficiranih SARS CoV2, a koje nisu imale kliničkih simptoma nije nađen virus. Virus nije nađen ni u plodovoj vodi niti u majčinom mlijeku.

Što ako se trudnica zarazi SARS CoV2 u ranoj trudnoći?

Tijek bolesti u trudnica uglavnom je blag i rijetko će izazvati teže posljedice za zdravlje trudnice i djeteta. Još nemamo dovoljno podataka na osnovu kojih bi mogli potvrditi ili isključiti oštećenje ploda virusom. Virus nije izoliran u plodovoj vodi u terminskih trudnoća te je stoga za pretpostaviti da se ne nalazi u plodovoj vodi ni kod ranijih stadija trudnoće. Trudnica zaražena u prvoj polovini trudnoće će ozdraviti i neće imati bolest kod porođaja.

Kad će se trudnica s respiratornim simptomima i povišenom tjelesnom temperaturom javiti liječniku?

Većina osoba zaraženih SARS CoV2 neće imati simptome ili će ti simptomi biti blagi. Kod određenog broja zaraženih javljaju se respiratorni simptomi: pojačana sekrecija iz nosa, kašalj, osjećaj nedostatka zraka, povišena temperatura. Kako sadašnja pandemija Covid – 19 koincidira s ostalim respiratornim infekcijama uzrokovanim virusima ne znači nužno pojava ovih simptoma i infekciju SARS CoV2. Potrebno je zbog toga napraviti testiranje na ovaj novi virus. U slučaju izraženih simptoma kod trudnice, pojave simptoma bolesti ili potvrđene bolesti kod trudnici bliske osobe, ukoliko je pozitivna epidemiološka anamneza, trudnica se treba javiti svom liječniku. Važno je telefonom najaviti dolazak kako bi se medicinsko osoblje koje će imati kontakt s potencijalno zaraženom osobom moglo propisno zaštititi.

Može li dijete biti zaraženo virusom tijekom porođaja?

Još nije potpuno jasno može li se dijete zaraziti tijekom porođaja. Kako smo već prije naveli u djece rođenih od majki inficiranih SARS CoV2, ali bez izražene kliničke, nije nađen virus. Liječnici iz Kine izolirali su virus u novorođenoj djeci čije su majke imale upalu pluća uzrokovane ovim virusom.
Hoće li se porođaj dovršiti vaginalnim putem ili carskim rezom ne ovisi o infekciji SARS CoV2, već se odluka donosi kao i kod rodilje koja nema Covid – 19. Osoblje koje je uz rodilju zaštićeno je posebnom opremom kako se ne bi zarazilo tijekom porođaja.

Može li SARS CoV2 uzrokovati oštećenje nerođenog djeteta?

Za sada još nemamo dovoljno podataka kojima bismo mogli jasno potvrditi ili isključiti rizik za nerođeno dijete kod infekcije Covid - 19 u trudnice. Prema sada dostupnim podacima većina djece rođene od majki s Covid - 19 infekcijom imaju povoljnu prognozu.

Da li majka s Covid - 19 infekcijom može dojiti dijete?

Virus SARS CoV2 nije dokazan u majčinom mlijeku. Dojenje zahtjeva blizak kontakt majke i djeteta, a kako je prijenos infekcije kapljičnim putem, nužna je visoka razina osobne higijene i nošenje maske tijekom dojenja kako bi se smanjila mogućnost infekcije dojenčeta. Majčino mlijeko pruža zaštitu djetetu od mnogih bolesti, no za sada nemamo dovoljno informacija o Covid - 19, navodi na kraju dr. Zmijanović.

OBAVEZNO NAZVATI

Broj ginekološke ambulante koja za trudnice radi od 8 do 12 sati svaki radni dan je 091/334 5171, a prije dolaska u rodilište treba nazvati (022) 641 561.

 

17. travanj 2024 22:23