StoryEditorOCM
ŠibenikDivljaci na djelu

Užas u "dnevnom boravku" Šibenčana: Vandale nitko ne može zaustaviti u razbijanju u Kanalu sv. Ante; čak su nasrnuli na nadzornika!

26. ožujka 2018. - 16:52

Šetnicu u Kanalu sv. Ante, vrlo posjećeni "dnevni boravak" Šibenčana i jedan od najboljih naših javnih projekata namijenjen građanima i turizmu, kontinuirano opterećuje manjak novca za bolji nadzor.

Ovih dana na njezinu ulazu u uvali Škar, s pogledom na Tvrđavu sv. Nikole, osvanuo je prizor divljački iskrivljene rampe koja sprječava prolaz automobilima. Od masivnog lokota ostala je tek debela žica, nosač je silom ukošen, a prečka svinuta do tla prošaranog tragovima automobila. U utorak je to netko ispravio, vjerojatno koji šetač, budući da je popravak improvizacija: samo je, opet silom, pokušao rampu vratiti u funkcionalni položaj. I tome građaninu su, pretpostaviti je, kao i brojnim drugim koji na šetnicu dolaze odmoriti se u prirodi i tišini, dozlogrdili razbijači svega što im padne pod ruke – od rampa, preko koševa za otpatke do informativnih ploča.


Divljaju i motociklisti


Među nasilnicima su i učestale grupice motociklista na koje se u prolazu žali mlada žena, sa svojim psom česta posjetiteljica ove opuštajuće 4,5-kilometarske staze pored mora i borovine. Premda je pristup šetnici dopušten jedino biciklistima, a i njima je zabranjeno voziti na strminama putem do dvaju vidikovaca, motoristi upravo na tim mjestima pogibeljno jurcaju, ugrožavajući vlastitu i sigurnost mirnih šetača. I s druge glavne rampe, postavljene na granici grbavog puta i šetnice od mandalinskih zaselaka Jurkovići i Periše prema Vili Moj mir, već odavno je skinut lokot pa ribolovci nesmetano autima dolaze do pošta na stijenama kanala! Neki ovdje divljaju ničim ometani, kao da su na ćaćevini, a ne u zajedničkom, javnom prostoru.

Svega toga sigurno bi bilo manje kada bi županijska JU "Priroda", pod čijom je upravom šetnica, raspolagala s dovoljno novca za zapošljavanje više nadzornika. Odora sa značkom institucije najbolja je prevencija, slaže se i Anita Babačić-Ajduk, ravnateljica "Prirode", no ustanova još uvijek raspolaže skromnim novcem i trebat će se u najkraćem strpjeti još godinu-dvije dok Tvrđava sv. Nikole, kao kruna projekta šetnice Nikole Bašića, koji je Županija realizirala s 1,3 milijuna eura iz europskih fondova, ne počne donositi prihod. Od dijela toga novca, zajedno s budućim Centrom za posjetitelje, organizirat ćemo primjereno čuvanje, i dalje bez naplate ulaza na šetnicu. To je čvrsti stav Županije otkako je otvorena ta staza u dijelu zaštićenog Kanala sv. Ante, desetljećima opasanog žicom bivše JNA, napominje ravnateljica. Dotad, rade najbolje što mogu.

– Riječ je o razmjerno velikom području, a naš jedini nadzornik obilazi 60 lokaliteta i na šetnici je tri ili četiri puta tjedno. Ne možemo, nažalost, uvesti stalnu, cjelodnevnu službu isključivo za šetnicu – objašnjava ravnateljica, svjesna da nadzornika tamo nema kada je od najveće potrebe, budući da je u poslijepodnevnim satima u Kanalu sv. Ante najviše ljudi.


Nasrnuli na nadzornika


Neugodnosti s motocilistima dobro su joj poznate i nisu od jučer. Neki od njih i fizički su nasrnuli na sezonskog nadzornika kada ih je upozorio da se udalje sa šetnice i bit će, napominje, prisiljena tražiti učestalije intervencije policije, premda se svi incidenti i oštećivanja opreme redovito prijavljuju, ali nije poznato da je neki od prekršitelja pronađen.

Gužvu u organizacijski nedovršenom projektu šetnice povezanom s otvaranjem Tvrđave sv. Nikole posjetiteljima koriste i drugi, poput koncesionara sidrišta za nautičare. Sa svih strana u uvalu Škar donose vreće smeća na teret JU "Priroda" koje ostave njihovi gosti, premda koncesiju ne mogu dobiti ako nemaju organiziran odvoz smeća s brodova. A još to nautičarima i naplate!

– Na odvoz smeća trošimo uistinu visoke iznose. Čak 30 tisuća kuna godišnje, po jednakom cjeniku kao hoteli "Solaris", premda šetnica ne zarađuje niti lipe - iznosi Anita Babačić-Ajduk još jedan apsurd povezan sa šibenskom atrakcijom, koju godišnje posjeti 130 tisuća ljudi, prebrojile su kamere postavljene kao obvezna oprema ovog projeketa. Šetnica je uvrštena među najuspješnije lokalne projekte u zemlji financirane europskim novcem u razdoblju od 2012. do 2014. godine i premda je zasluženo postala lokalitetom poznatim u cijeloj zemlji pod egidom Šibenika, gradska administracija ničim ne pridonosi njezinu održavanju - žali se Anita Babačić Ajduk.

To je očito odraz starog spora dviju uprava u vezi s Tvrđavom sv. Nikole, koja je na kraju ipak u mjerodavnosti Županije, što potvrđuje i upis na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Antagonizam i dalje tinja, pa bi narod s pravom rekao: "Koliko je derano, nije ni krvavo!"


Ima novca, nema majstora
- Zar opet? - spontano je reagirala Anita Babačić-Ajduk kada smo joj prvi donijeli vijest o oštećenoj rampi u Škaru. Na takve popravke ustanova godišnje potroši petnaestak tisuća kuna, a oko stotinu tisuća uložit će u najskorije vrijeme za saniranje podloge na šetnici, sačinjene od posebnog materijala, tzv. stabilizera.

- Erozija zbog oborina na nekim je nizbrdicama duž šetnice napravila oštećenja na tom, u nas novom materijalu, mješavini posebnog silikona i prirodnog tucanika. Prvi put ugrađen je u nekim perivojima u Švicarskoj - podsjeća Anita Babačić-Ajduk.

Inače se stabilizer pokazao dobrim na ravnim dionicama, međutim, nije otporan na ispiranje te će ga popravljati tamo gdje ustreba, nastavlja, uz napomenu da im je zasad teško naći tvrtku koja bi se poduhvatila popravaka, premda je novac osiguran.

- Građevinari su mahom zauzeti većim poslovima, no bit ćemo uporni - zaključuje ravnateljica JU "Priroda".

22. travanj 2024 21:38