StoryEditorOCM
ŠibenikUvertira u sjajnu sezonu

Uskrs otkrio prve turističke brojke: ‘Šibenik je posjetilo gotovo duplo više gostiju nego lani‘

Piše Ana Petrić
15. travnja 2023. - 08:24

Produženi uskrsni vikend, praćen lijepim vremenom, u Krešimirov je grad privukao velik broj posjetitelja, kako domaćih, tako i stranih. Pune gradske ulice ovoga vikenda bile su uvertira u nadolazeću, a sudeći po najavama, i rekordnu turističku sezonu. Hrvatski se turizam, sada već tradicionalno, uoči Uskrsa budi iz zimskog sna, a svoja su vrata ovoga vikenda otvorili i brojni šibenski hoteli i ugostiteljski objekti na čijim se terasama tražio stol više.

Na Uskrsni ponedjeljak Šibenčani i njihovi gosti mogli su uživati u bogatom “Uskrsnom doručku” na trgu ispred Županije na šibenskoj rivi. Velikom fritajom od pet tisuća jaja i još po 30 kilograma šparoga, pancete i kapulice šibenski su obrtnici, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Šibenika i šibenskom gradskom upravom, po 19. put počastili svoje goste i sugrađane. Odlično posjećen doručak i prepuna riva, na kojoj se mogla razgledati i promenada oldtajmera u kojoj su sudjelovala vozila Oldtimer kluba Split i novoosnovanog kluba starih vozila iz Šibenika, prvi su znakovi dobre turističke (pred)sezone.

- Prema podacima kojima raspolažemo, na sam Uskrs je na području grada Šibenika bilo oko 2000 posjetitelja. Od toga je 60 posto naših domaćih gostiju, a 40 posto su stranci, najvećim dijelom Nijemci, a bilo je i Austrijanaca, Slovaka i Slovenaca. Oko 70 posto gostiju noćilo je u hotelima, a ostatak u privatnim smještajima i kampovima. Kako je ove godine Uskrs bio dosta rano, ovo je super pokazatelj da zaista možemo očekivati izuzetno dobru turističku sezonu, ovoga je Uskrsa bilo puno više gostiju nego lani, gotovo pa duplo – kaže nam Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika.

Veliki su “Uskrsni doručak” svojim nastupom uveličali i Šibenska narodna glazba, nanovo oformljene šibenske mažoretkinje, Šibenska gradska straža, a sudjelovali su i klapa ‘’Sebenico’’, Dječji zbor ‘’Cvrčak’’ i dječja etno – igraonica ‘’Balarin’’. Osim u Šibeniku, Udruženje šibenskih obrtnika “Uskrsni doručak” organiziralo je u Rogoznici i Skradinu - a gdje je glavna zvijezda bio nadaleko poznati skradinski rižot.

Dupkom pune bile su šibenske ulice i trgovi zahvaljujući i proslavi 40. rođendana šibenskih Funcuta. Spektakularnom bakljadom veličanstveno je obilježeno 40 godina od osnutka navijačke skupine Funcuti, a nebo iznad grada doslovce je gorjelo. Slavilo se od Njivica, Crnice i Doca do Meteriza, Šubićevca, Baldekina i Vidika, a nevjerojatni prizori bakljade i vatrometa, odnosno ‘’Narančaste noći’’ - pamtiti će se još dugo.

25. travanj 2024 17:44