StoryEditorOCM
ŠibenikNestaje pumpa na Vanjskom

Umjesto benzinske crpke, Šibenik će dobiti - cvjetni trg!

10. veljače 2017. - 15:55

Kad se u Šibeniku kaže "pumpa", svi automatski pomisle na Ininu benzinsku crpku na obali, pokraj mula Krke koja je u posljednje vrijeme toliko u središtu interesa javnosti da je već postala sinonim za benzinsku postaju. Kao da u gradu nema ni jedne druge! Svi kao da su zaboravili na "pumpu" na Vanjskom, u strogom centru grada, o čijoj se "alokaciji", odnosno premještanju i zatvaranju, također govori desetljećima. I koja je – jednako kao i benzinska crpka na obali – bila sastavni dio ugovora između Grada Šibenika i Ine u vezi s TEF-om. Da podsjetimo, Ina se obvezala da će, ako dobije koncesiju na benzinsku crpku na rivi, zatvoriti i o svojem trošku ukloniti onu na Vanjskom. A to se, izgleda, ovih dana i događa...

 

– Točno je, sukladno dijelu ugovora koji je Grad potpisao s Inom u vezi s TEF-om, pumpa na Vanjskom trebala bi ovih dana prestati s radom i vrlo brzo u cijelosti će biti uklonjena. Mi očekujemo da se to dogodi već ovog mjeseca, u veljači. Grad će u međuvremenu objaviti javni poziv za arhitektonsko-urbanističko rješenje tog dijela grada, i u tom smjeru treba pripremiti i određenu dokumentaciju. Osnovno je načelo, i to će biti naš stav pri uređenju Vanjskog, da tu nema nikakve nove gradnje, nikakvog volumnog dograđivanja u visinu i širinu, dakle, nikakvih zgrada ni ičeg sličnog, nego taj prostor zamišljamo kao mali urbani trg u tom dijelu grada – kazao nam je dr. Željko Burić, šibenski gradonačelnik.

Ističe da se taj prostor ne može gledati izolirano, nego samo kao uređena cjelina, zajedno s područjem ispred crkve Gospe vanka Grada. Pa kad se urede staze kroz gornji park i Park Roberta Visianija, i Poljana kao centralni trg grada, s onim što je nužno za suvremeno življenje, a to su podzemne garaže, dobit će se, veli, sasvim nova percepcija tog najužeg dijela grada, koja se već polako i ostvaruje.
Šibenski poteštat naglašava kako će se pri uređenju maksimalno uvažiti ono što se na tom prostoru već događa.

– Tamo ima nekoliko ugostiteljskih objekata, kafića s vrlo popularnim štekatima, osobito ljeti. Naravno da će oni dobiti sasvim drugačiji izgled. Neće više biti potrebe za drvenim nadogradnjama i niveliranjima, jer će se predvidjeti da je to jedan takav punkt. Evo, u načelu ja zamišljam da to bude nekakav mini cvjetni trg grada Šibenika, mjesto s ponudom cvijeća tijekom cijele godine, a posebno za Dan mrtvih i neke druge prigodne datume. Cilj je taj dio grada Šibenika urediti tako da bude prepoznatljiv, takav da, kad netko prvi put dođe u grad Šibenik, odmah shvati da se našao u centru – veli Burić.

 

Ispod benzinske crpke postoje podzemni spremnici za gorivo. Tu Ina predlaže dva rješenja. Jedno je od rješenja da se ti spremnici saniraju na način da se potpuno kemijski očiste i popune pijeskom i ostave ispod zemlje, da se ne kopaju.

– Tom smo rješenju najskloniji, jer drugo je, naravno, kompletno vađenje svih tih spremnika. Međutim, to je relativno velik zahvat, koji bi opet stvarao problem u prometovanju i funkcioniranju tog najužeg dijela grada, a nepotreban s obzirom na to da se ne očekuje nikakvo kopanje, odnosno nikakvo temeljenje, jer tamo ne namjeravamo ništa graditi. Ali pustimo da struka to odluči u svojem arhitektonskom rješenju, da ne prejudiciramo – govori šibenski gradonačelnik, potvrđujući da će sanacija, kao što je i dogovoreno, ići na teret Ine, nakon čega se prostor vraća Gradu bez naknade. Ina uklanja pumpe, cijevi, instalacije, sve ono što tamo sada postoji.

– Kad dobijemo prve idejne projekte, predočit ćemo ih građanima Šibenika da interpretiraju, sugeriraju što bi oni željeli i što očekuju da bude na tom prostoru, da u toj dvosmjernoj komunikaciji sa zainteresiranom javnošću dođemo do najboljeg rješenja za ovaj prostor koji nam se otvara u najužem dijelu centra našeg grada – obećava gradonačelnik.

20. travanj 2024 00:22