StoryEditorOCM
ŠibenikPonosni u Brodarici

Učiteljica Branka Pastuović i njezini drugaši radili su i u lockdownu: Oni su napravili najbolji hrvatski eTwinning projekt

Piše Marija Lončar
17. studenog 2020. - 08:31

Osnovna škola "Brodarica" i njezin 2. a razred, koji vodi učiteljica Branka Pastuović, dobili su za mrežni projekt "Sigurnim korakom u školu 1" najvišu nacionalnu nagradu COMET 2020. za najbolji hrvatski eTwinning projekt u razrednoj nastavi, koja im je dodijeljena na godišnjoj eTwinning konferenciji održanoj u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

– Ovo je druga ovakva nagrada koju je dobila učiteljica Branka, njezini učenici i naša škola, na što smo jako ponosni – kazala je ravnateljica OŠ "Brodarica" Maja Morić.

Učiteljica Pastuović autorica je međunarodnog projekta "Sigurnim korakom u školu 1", koji je obuhvatio ukupno 35 razreda u Hrvatskoj i Srbiji, a provodio se cijelu prošlu godinu, kad su sadašnji drugaši tek krenuli u školu. Pastuović, koja je ove godine za svoj rad dobila i nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja, odavno je prigrlila mogućnosti koje nove tehnologije i svekoliki digitalni alati nude u nastavi, sve kako bi ona bila još kvalitetnija i djeci zanimljivija.

Godinama surađuje s Carnetom, objavljuje stručne radove, piše na brojnim obrazovnim portalima, educira kolege uživo i online, a svoje nastavne sadržaje i materijale objavljuje na raznim platformama kako bi ih mogli koristiti svi koji to žele.

U tu priču, naravno, uklapaju se i eTwinning projekti, a kako računala, tableti, pametne ploče i internet djeci nisu nimalo strani, i prošle je godine s novom generacijom prvaša pokrenula niz aktivnosti dijeleći ih s prvašićima iz još 35 drugih razreda prvašića u Hrvatskoj i Srbiji.

– Mi smo cijelu školsku godinu, čak i kada smo bili u "lockdownu", radili na tom projektu. Najprije smo se na mreži svi skupa predstavili, svi učitelji i svaki razred, a onda smo imali razne aktivnosti uglavnom uvijek vezane uz neki povod, kao što je bio Dječji tjedan, kad sam svim partnerima ponudila da zajedno naučimo pjesmu "Zdravo, maleni" koja je himna Međunarodnog dječjeg festivala, jer je te godine obilježavao 60. godišnjicu. U Mjesecu hrvatske knjige čitali smo priče, održali smo videokonferenciju, što je djeci bilo vrlo zanimljivo, učili smo o sigurnom internetu, obilježili Dan ružičastih majica, Dan broja pi, izradili digitalnu slikovnicu abecede... Tako smo se povezivali i dijelili praksu, sve da bude zabavno, ali i da djeca kroz to uče – govori Pastuović.

Dodaje kako je zbog korone ovogodišnja konferencija eTwinniga, umjesto u Zagrebu, gdje im je nagrada trebala biti uručena, održana online.

No, to nije smetalo da nagrada ipak dođe na pravu adresu, a učiteljica Branka poručuje da projekt "Sigurnim korakom u školu" ide dalje. Njezini drugaši ove će školske godine naglasak staviti na čitanje, pisanje i računalnu pismenost i sve će to na mreži opet dijeliti sa svojim vršnjacima u drugim školama i gradovima.

18. travanj 2024 12:26