StoryEditorOCM
Šibeniktražena roba

U zadnje vrijeme Šibenčani piju gorku kavu, strahuje se od nestašice i drugih namirnica čije su cijene ‘zamrznute‘

Piše Toni Veljača
21. rujna 2022. - 08:24

Posljednjih desetak ili nešto više dana, Šibenčani piju gorku kavu. Barem ako je suditi prema količini šećera koja se nalazi u skladištima i na policama trgovina koje posluju u Krešimirovom gradu.

Vlada je, podsjetimo, prije sada već dva tjedna, unutar jesenskog paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu zbog poskupljenja, ograničila cijene devet prehrambenih proizvoda.

Tako je znak "stop" ka divljanju cijena, stavljen na ulje, brašno, svinjsko, pileće, miješano meso te – šećer. Prema odluci Vlade, kilogram bijelog kristalnog šećera ne smije se prodavati po cijeni većoj od 7,99 kuna, odnosno 1,06 eura. Marža se, spomenimo i to ograničila na najviše jedan posto.

Na ovu odluku, jasno, skočili su i trgovci, koji su po svemu sudeći, kao odgovor na zamrzavanje cijena, odlučili povući šećer s polica.

- Šećera na domaćem tržištu ima dovoljno, nema razloga za brigu – poručila je proteklog petka iz Županje, jedine preostale hrvatske šećerane, ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, i tako barem malo pokušala primiti javnost. Je li ministrica u pravu, odlučili smo i sami provjeriti.

- Šećera trenutno nemamo, zbog čega, da vam budem iskrena ni sama ne znam – kazuje nam prodavačica iz Djela, inače, najvećeg trgovačkog lanca u Šibensko-kninskoj županiji.

image
ilustracija/Shutterstock

U trgovinama Studenac, na Šubićevcu i Vidicima, ista priča.

- Imamo, ali jedino u kockama. Kakva je situacija u našim drugim poslovnicama ne bi vam znala potvrditi – ljubazno nam govori prodavačica.

Potragu za šećerom, kojeg smo pronašli u tek četvrtoj trgovini, završavamo u Tommyju nasuprot šibenskog kazališta. Zatekli smo doduše tek tri pakiranja od jednog kilograma.

- Jematva je, a i nestašica očigledna, zato ga i nema na policama. Mislim da će vinari za koji mjesec imati vrhunsku kvasinu – sa smiješkom će gospodin koji je ugrabio jedno od posljednjih pakiranja koje smo u to vrijeme zatekli u trgovini.

Šećera – nema, barem ne u mjeri i po cijeni na koju smo navikli, a pitanje je što će biti i s preostalim osnovnim namirnicama, čije su cijene trenutno "zamrznute". Konstatacija o vrhunskoj kvasini, kada razmislimo, bome i nije daleko od istine.

23. travanj 2024 17:14