StoryEditorOCM
ŠibenikDirektor Zelenoga grada

U veljači cijene po starom: Suspendirana Vladina uredba nije pravična prema korisnicima. Ispada da će građani snositi najveći dio troškova odvajanja otpada

3. veljače 2020. - 09:29

Ustavni sud privremeno je suspendirao primjenu dopunjene Vladine uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz prošle godine koja je trebala stupiti na snagu prvog dana veljače, pod prijetnjom sankcijama ako se lokalne samouprave ogluše.

 

U najkraćem, Ustavni je sud, ne prejudicirajući konačnu odluku koja će uslijediti tek nakon što se analiziraju svi elementi suglasnosti uredbe s Ustavom i zakonom, odredio da cijene obvezne minimalne javne usluge odvoza otpada ostaju po starome i zasad ne smiju poskupjeti.

 

 

 

 

Ponegdje, kao u Šibeniku, Gradsko vijeće je potkraj lanjske godine izglasalo da se uredba provede, no dosta je lokalnih samouprava, komunalnih tvrtki i pojedinaca pokrenulo postupak za ocjenu suglasnosti spornog akta s Ustavom. Krunski argument je da bi primjena prouzročila otežano funkcioniranje sustava gospodarenja otpadom, naplatu komunalnih usluga protivnu zakonu i europskim direktivama, te neizvjesnost ostvarenja prihoda neophodnih za funkcioniranje i održivost sustava. Zajedno još s nizom primjedbi, Ustavni sud to je uvažio donoseći privremeno rješenje.

 

Svima ista cijena

 

- Zeleni grad od prvog veljače neće primjenjivati novi cjenik formiran na temelju uredbe - izjavio je direktor Novica Ljubičić, ne želeći komentirati rješenje Ustavnog suda. Podsjeća međutim, da je i sam, u više navrata javno, a i na sastancima Grupacije održavanja čistoće HGK upozoravao na nelogičnosti u tome aktu, koji korisnike stavlja u isti koš, bez obzira na to koliko imali otpada. Fiksni iznos jednak je za sva kućanstva, neovisno o broju članova, a nije drukčije niti u kategoriji gospodarskih subjekata. Tvornice su tako izjednačene s običnom trafikom apartmani također, bez obzira na to imali dva i ili 22 ležaja!

 

- Svakako, to je nekorektno. Uredba je prebrisala čak sedam potkategorija iz prethodne odluke i tako su bile intonirane naše primjedbe. Međutim, uredba je donesena i po njoj je trebalo postupiti, s čime se vodila i gradska uprava - navodi Ljubičić.

 

Smatra da je cijeli sustav loše postavljen i svu odgovornost za skupe penale koji cijeloj zemlji vise nad glavom prebacuje na gradove i općine, kao da su oni najveći problem u Hrvatskoj. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i resorno ministarstvo očito još uvijek vrludaju bez zadovoljavajućih rješenja, nimalo ne stimulirajući odvajanje korisnog otpada.

 

- Zašto bi jedinice lokalne samouprave trebale plaćati penale EU radi onih koji ne odvajaju korisni otpad? - pita se Ljubičić, dodajući kako gradonačelnik nikoga na to ne može prisiliti. A država s druge strane, još uvijek nije ispunila svoju obvezu iz suspendirane uredbe prema kojoj će komunalnim društvima od početka ove godine subvencionirati troškove odvojenog prikupljanja otpada. Zeleni Grad takav ugovor do danas nije potpisao i postavlja se pitanje što je s tim, a znatno bi pomoglo komunalnim društvima.
Građani sve više odvajaju na kućnom pragu i to je za svaku pohvalu, no tvrtka zbog toga ima ogromne troškove, navodi Ljubičić glavne probleme Zelenoga grada.

 

 

 

 

Prije se s jednim vozilom korisni otpad sakupljao svaki peti dan, a posljednjih mjeseci, dnevno su samo za to zauzeta tri do četiri vozila i devet radnika, uz mjesečni trošak društvu od oko sto tisuća kuna. Tvrtka, međutim, od korisnog otpada jedva da zaradi pokoju kunu.

 

Naprotiv, trebaju još platiti da im netko odveze prikupljenu plastiku! - iznosi direktor glavnoga gradskog komunalca. Znači, sve počiva na klimavim nogama i k tome dosta košta, a šume i more puni su smeća, nastavlja Ljubičić, naglašavajući da u toj priči o imperativnom odvajanju korisnog otpada nema ničega poticajnog. Naprotiv, proizlazi da će sami građani na kraju snositi najveći dio troškova.

 

- Mislim da trebamo vidjeti koliko kod naših najbližih europskih susjeda Slovenaca košta fiksni dio odvoza otpada i te omjere onda primijeniti u nas. Ulazni troškovi približno su jednaki i tvrdim da kod nas, budući da smo dio Unije, ta komunalna usluga ne može biti jeftinija - uvjeren je Novica Ljubičić.

25. travanj 2024 15:59