StoryEditorOCM
Šibeniku organizaciji Š.U.M.-a

U Šibeniku obilježen Dan sigurnog pobačaja, predstavljena i feministička početnica

Piše Šibenski.hr
5. listopada 2022. - 08:17

Šibenska udruga mladih Š.U.M. obilježila je dan sigurnog pobačaja (28.rujna) predavanjem i predstavljanjem feminističke početnice u Kući umjetnosti Arsen.

Ivana Živković je ispred Platforme za reproduktivnu pravdu i feminističkog kolektiva fAKTIV govorila o aktivističkoj početnici koja je kao zbir tema iz područja reproduktivnih i ljudskih ženskih prava proizašla nakon ljetos održane feminističke škole „Na valovima feminizma“. Početnica služi, kako je istaknula, mladim ženama i svim osobama koje se žele informirati o ženskim ljudskim pravima, diskriminaciji žena i reproduktivnoj pravdi. Početnicu se može preuzeti besplatno putem linka bit.ly/početnica.

Sara Panjkota, jedna od sudionica spomenute škole istaknula je kako žene kroz sustav obrazovanja, zdravstveni sustav, ali niti u obiteljima ne dobiju cjelovite i znanstvene informacije o svojem tijelu, položaju žena u društvu i ostvarivanju svojih ljudskih i reproduktivnih prava, što dovodi do kontinuiranog nasilja prema ženama u okviru patrijarhalnog društva u kojem živimo na svim razinama. Posebno je naglasila isključenost i potlačenost žena koje pripadaju ekonomski slabijih društvenim skupinama ili osoba s drugačijim rodnim identitetima. Zbog toga je važno, naglasila je, okupljati se putem škola, tribina i drugih događanja i širiti svijest o nedostignutoj ravnopravnosti u društvu.

Nakon toga predavanje je održala Daniela Drandić iz udruge RODA – Roditelji u akciji koja je prisutnima prikazala usporedne rezultate i u vezu dovela mogućnost pristupa pobačaju i stope carskog reza, ženske i neonatalne smrti na porodu kako bi ukazala na trend u kojem tamo (u državama, regijama, gradovima) gdje je uskraćeno jedno žensko reproduktivno pravo dolazi do porasta uskrate i ostalih ženskih reproduktivnih prava i porasta nasilja prema ženama. Prikazala je i rezultate EUROimpact istraživanja u kojima je vidljiv pad prava koje su žene ostvarivale u bolnicama u RH za vrijeme COVID-19 pandemije, a koja se, s prolazom pandemije još nisu vratila na razine od prije COVIDA.

Na samome kraju, zaključeno je kako je važno žene povezivati i širiti krug solidarnosti unutar potlačenih društvenih skupina kako bismo gradili i izborili pravednije društvo.

20. travanj 2024 17:22