StoryEditorOCM
ŠibenikAKADEMIK RUDOLF U ŠIBENIKU

U Savudrijskoj vali najbolja bi bila zajednička uprava Hrvatske i Slovenije na moru

29. ožujka 2018. - 17:50

– Još prije četiri mjeseca zamolio sam premijera Andreja Plenkovića da me primi na razgovor o mogućem prijedlogu hrvatske strane za razrješenje spora sa Slovenijom oko granice na moru – kaže akademik Davorin Rudolf.

– Želio sam mu pobliže obrazložiti u javnosti poznatu ideju o uspostavi zajedničke uprave dviju država u Savudrijskom zaljevu. Međutim, Plenković do danas nije našao vremena. Ne znam zašto, premda smo odavno u prijateljskim odnosima, a razgovarali bismo o nesumnjivo važnoj nacionalnoj temi – napominje ugledni domaći stručnjak iz područja međunarodnog prava te nekadašnji političar i diplomat, danas predsjednik Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava HAZU-a. Kazao je to na predavanju o državnim granicama u Šibeniku, gdje je došao na poziv Udruge pomorskih kapetana i časnika Šibensko-kninske županije, u sklopu obilježavanja 10. obljetnice njezina osnutka i uspješnog djelovanja.

Premda je akademik Rudolf iznio i povijesni pregled utvrđivanja hrvatskih granica nakon Prvog svjetskog rata do Titove Jugoslavije, očekivano je najviše govorio o sporu sa Slovenijom i arbitražom, koju Hrvatska ne može priznati jer je kompromitirana, no javnosti još uvijek nije poznato u kojem će smjeru ići daljnji razgovori.

– Po mojemu mišljenju, a i mišljenju još nekih kolega iz struke, u Savudrijskom zaljevu bi zajednička uprava, s jednakim pravima obiju država na cjelokupnoj morskoj površini, ili kondominij, bilo najbolje civilizacijsko rješenje. Međunarodno pravo poznaje taj institut, primijenjen je i na Bodenskom jezeru, i tako bi jedan zaljev od predmeta prijepora postao mjestom suradnje Hrvatske i Slovenije. Susjede nitko ne može mijenjati, no može se unaprjeđivati odnose – sažeto je objasnio Rudolf.

Istaknuo je u nastavku da za ovakav rasplet, pri čemu je Hrvatsku dopala svega jedna petina, umjesto polovice Savudrijske vale, najmanje treba kriviti Slovence, a najviše hrvatski defenzivni mentalitet i očiti amaterizam naše politike i diplomacije. To se pokazalo, ocijenio je akademik Rudolf, ne samo na primjeru pregovora o granicama sa Slovenijom, nego i u slučaju razgraničenja s BiH, Crnom Gorom i Srbijom.
– Pristajući na arbitražu, Hrvatska je postala prvom zemljom u svijetu od Prvog svjetskog rata koja je pitanje granica povjerila arbitražnom sudu, pristajući na zahtjev Slovenije, umjesto da inzistiramo na rješavanju spora pred Međunarodnim sudom mora u Haagu, što sam otpočetka zagovarao – podsjetio je akademik Rudolf. – Proces je kompromitiran s poznatom snimkom tajnih službi iz koje je jasno kako su Slovenci lobirali, da bi se Hrvatska nakon toga obrušila na Sloveniju, umjesto da se išlo rušiti suca iz Francuske s očitim argumentima.

Kada pada sud, obara se i presuda, no to smo propustili i sada treba ići dalje – naveo je Rudolf još jedan propust hrvatske strane u ovom slučaju.
– Sada je važno da Vlada ostane na nogama, da ne popusti ni u idućim razgovorima sa Slovenijom, ni s drugim susjedima, jer granice moraju biti maksimalno pravične za obje strane. Čim jednom olabavite, gotovo je – zaključio je Davorin Rudolf u Šibeniku.


PRIJATELJSKI S PLENKOVIĆEM
Obojica otkazivala sastanke

Prijateljski odnos premijera Plenkovića i akademika Rudolfa ničim nije narušen, a jedini razlog zašto se dosad nisu uspjeli sastati leži u zauzetosti obojice drugim poslovima.
– Jednom je sastanak otkazao premijer, drugi put akademik Rudolf, no sastat će se vrlo skoro, možda već idućeg tjedna – odgovorila je na naš upit Sunčana Glavak, glasnogovornica Vlade RH.

25. travanj 2024 01:03