StoryEditorOCM
Šibeniknije im lako

U povodu Svjetskog dana sindroma Down posjetili smo šibensku udrugu koja brine o osobama s teškoćama u razvoju; evo s kojim problemima se susreću

Piše Ana Petrić
21. ožujka 2023. - 14:04

Svjetski je dan osoba sa sindromom Down, a njegovim se obilježavanjem podiže svijest o samom sindromu, potiče se veće poštivanje prava osoba s Downovim sindromom te poboljšanje njihova položaja u društvu.

Udruga ‘‘Kamenčići‘‘ udruga je osoba s intelektualnim teškoćama koja djeluje na području Šibensko - kninske županije, a koju već 20 godina vode roditelji djece i mladih s intelektualnim teškoćama, među ostalim, i sa sindromom Down. 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa sindromom Down, provjerili smo kako ga provode u šibenskoj Udruzi ‘‘Kamenčići‘‘ ali i kakva je situacija u Krešimirovu gradu kada je riječ o integraciji osoba s Downovim sindromom u društvo.

-Mi ovaj dan provodimo skromno, ali prigodno, imamo malu zakusku, malo zaplešemo uz glazbu, a posjetiti će nas i učenici Turističke škole Šibenik. Osim ovog Dana, prigodno obilježimo i Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama koji je u svibnju. Mi ovdje u Udruzi imamo tri ili četiri korisnika s Downovim sindromom s kojima se trudimo, kao i sa drugima, što ih više integrirati u društvo, ali znate kako je, nije to tako lako - kaže nam Sonja Ninić Ševo, predsjednica Udruge ‘‘Kamenčići‘‘.

Dodaje i kako je socijalna politika u Gradu loša, u Udruzi intezivno rade na tome da se njezine korisnike što više uključi u sustav, odnosno rade na njihovom zapošljavanju, no rezultata - baš i nema.

-Trudimo se što je više moguće uključiti ih, zapošljavaju se oni većinom u turizmu na mjestima pomoćnih kuhara, konobara i slično, naravno napretka ima, ali daleko je to od onoga čemu težimo. Kroz sve ove godine proveli smo niz europskih projekata koji su zaista hvalevrijedni i koji puno znače za rad Udruge, i dalje se prijavljujemo na natječaje, no problem nam je i nedostatak stručnog osoblja. Sada nam Udruga broji 62 korisnika, a do povećanja tog broja došlo je jer smo kroz neke projekte došli i do korisnika sa Murtera, iz Betine i slično. Surađujemo i sa Centrom za socijalnu inkluziju koja članovima nudi stanovanje uz podršku jer nemamo baš puno djece, većinom su to mladi i odrasli ljudi. U svakom slučaju, mislim da kao društvo u cjelini još itekako moramo raditi na podizanju svijesti, kako građana, tako i vladajućih, o osobama s intelektualnim teškoćama, pa tako i o osobama sa sindromom Down - zaključuje predsjednica šibenske Udruge ‘‘Kamenčići‘‘.

Stoga danas, 21. ožujka obilježite Svjetski dan sindroma Down i obucite šarene rasparene čarape u znak podrške borbi osoba s Downovim sindromom kako bi se što lakše i bolje integrirali u društvo.

18. travanj 2024 03:19