StoryEditorOCM
ŠibenikPreventivne mjere

U naletu straha od zaraze u Šibeniku je prva stradala kultura: Koronavirus ispraznila kazalište, program za Dječji festival po planu

Piše Marija Lončar, Vjera Zorić
10. ožujka 2020. - 15:36


Strah od zaraze koronavirusom, nove mjere opreza i preporuka o zabrani okupljanja više od 1 000 ljudi u zatvorenim prostorima, u Šibeniku su donijeli i prve "žrtve". Zbog prevencije, otkazani su neki najavljeni događaji, a premda bi se na prvu moglo pomisliti kako je riječ o sportskim ili kakvim drugim manifestacijama koje obično privuku veći broj sudionika i publike, u naletu straha od koronavirusa u Šibeniku je prva stradala – kultura.

I prije negoli je jučer obznanjena odgoda humanitarnog koncerta Marijini obroci, koji se trebao održati u šibenskom HNK-u, ta je kulturna ustanova još prije otkazala planirani ciklus predstava za šibenske osnovnoškolce i djecu iz vrtića. Riječ je o dječjoj predstavi "Uljez u kažiprstu" nastaloj u produkciji šibenskog teatra, a uprava kazališta u dogovoru s ravnateljima škola i dječjih vrtića otkazala ju je ne želeći djecu izlagati mogućem riziku.

Otkazani koncerti

Također, nije održan ni koncert Paole Poljak koji je bio zakazan protekle nedjelje, na Međunarodni dan žena, budući da je pjevačica nedavno boravila u Italiji. Šibensko kazalište, kako se doznaje od voditelja marketinga, prodaje i promidžbe, Tonka Tolića, nije bilo organizator tog koncerta već je samo iznajmilo svoj prostor, no zato je organiziralo koncert klasične glazbe mezzosopranistice Nere Gojanović i pijanistice Gordane Pavić pod nazivom Glazbeni romantizam koji se trebao sinoć održati, no sudbina mu je postala neizvjesna tijekom jučerašnjeg dana. Tolić je kazao kako se čekaju nove upute Stožera civilne zaštite, a neposredno prije zaključenja ovog teksta doznaje se da se koncert Glazbeni romantizam odgađa do daljnjeg.

Ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić podsjeća kako šibensko kazalište ima znatno manje od tisuću mjesta u gledalištu. Točnije, ima ih svega tristotinjak u parteru, ložama i na galeriji, no pitanje je, kaže, koliko se u takvom prostoru, primjerice, može poštovati preporuka o udaljenosti među ljudima od najmanje jednog metra. Hoće li zbog takvih "tehničkih" problema biti otkazano i skoro gostovanje predstave Faustov Mefisto zagrebačkog HNK i Aplauz teatra koja se u Šibeniku trebala odigrati 17. ožujka, Bilić nije za sada mogao reći. I dok koronavirus remeti "tekući" kazališni program, pripreme za 60. Međunarodni dječji festival (MDF), koji počinje krajem lipnja, za sada se neometano odvijaju, kaže Bilić.

- Gotovo 90 posto programa ovogodišnjeg MDF-a već je utvrđeno i za 15-ak dana mogao bi biti poznat cijeli program. Inozemni program ove smo godine planirali još bogatijim, te bismo imali 20 predstava iz inozemstva, među ostalim po dvije iz Italije i Japana te jedna iz Singapura. Za sada nema nikakvih upita ili otkazivanja programa na MDF-u zbog koronavirusa. U stalnoj smo komunikaciji sa Stožerom i dogovor je da se pričeka mjesec dana da vidimo kako će se situacija odvijati – kazao je Bilić.

Da će prijetnja koronavirusom prestati do ljeta, nadaju se i u Tvornici kulture Šibenik. Početak sezone ujedno je i početak programa na Tvrđavi sv. Mihovila na kojoj se nalazi jedina šibenska pozornica s nešto više od tisuću mjesta. Prva imena izvođača već su objavljena: početkom kolovoza na jednu od najljepših glazbenih pozornica Jadrana penje se izraelski glazbenik Asaf Avidan te britanski kantautor Marc Almond. Iako se pomno prate najnovija događanja, organizacija kulturnih i zabavnih događanja na Sv. Mihovilu, a također i na manjoj tvrđavi Barone, za sada nije narušena.

Zaštita posjetitelja

- Program na šibenskim tvrđavama definiran je prije vijesti o rapidnom širenju koronavirusa, tako da cijela novonastala situacija trenutno ne utječe na samu organizaciju. Svakodnevno pratimo situaciju i pridržavamo se uputa koje je izdao Stožer civilne zaštite RH. Od pojave koronavirusa nismo imali upite vezane za odgađanje ili otkazivanje, prvenstveno jer su trenutne najave prodrmale glazbenu industriju na globalnoj razini, zbog čega su sami organizatori, kao i izvođači upoznati sa svim potencijalnim posljedicama.
U pripravnosti smo za sve moguće novonastale situacije, a sve s ciljem zaštite naših posjetitelja čija nam je sigurnost prioritet. Veća događanja koja prelaze brojku od 1000 sudionika najavljena su za ljetnu sezonu do kada vjerujemo da će se stanje stabilizirati – izjavila je ravnateljica Tvrđava kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

16. travanj 2024 20:06