StoryEditorOCM
ŠibenikMeštar svjetla i sjene

U foajeu šibenskog teatra otvorena izložba dugogodišnjeg kazališnog foto-kroničara Ante Baranića "Od Centra za kulturu do HNK u Šibeniku"

Piše Šibenski.hr
27. siječnja 2018. - 14:20

U foajeu HNK u Šibeniku otvorena je izložba fotografija Ante Baranića "Od Centra za kulturu do HNK u Šibeniku". Njome je legendarni šibenski meštar fotografije, pouzdani i pedantni slikovni kroničar šibenskog teatra, ali i zaljubljenik u njegovo ozračje, kroz 28 fotografija "pokrio" razdoblje kazališnog života Šibenika od ranih 80-ih godina, pa do današnjih dana. Izložbu je biranim riječima otvorila Maja Trlaja, ravnateljica HNK u Šibeniku zahvalivši Baraniću na trudu i entuzijazmu kojim se pridružio mnogima koji su ostavili značajan trag u kazališnoj baštini Šibenika.





Kazališni život Ante Baranića započeo je, inače, davne 1955. godine, a nastavio se iza objektiva 1976.

- Kao dokumentacijski fotograf pomno bilježi svaku predstavu, događaj koji organizira Šibensko kazalište i Centar za kulturu ostavljajući tako neizbrisiv trag svakog glumačkog lica, geste i pokreta u snimljenom kadru. Tražeći ugao djelovanja, nalazi svoj iskaz predstave kroz ulogu gledatelja. Bilo da je iz partera ili lože, Antinom oku ne promiče detalj, kao ni sastavnost cjeline. Doživljaj fotografiranog igra svoju ulogu dokumenta i stvaralačkog izraza. Nema tu posebnosti, ali ima zasebnosti i zanosa prilikom svakog škljocaja fotoaparata - istaknuto je, uz ostalo, na svečanosti.





Kako, po autorovim riječima, njegovoj formi najviše doprinosi scena, svjetlo i dizajn kostima, tako su umjetničkoj nijansi Baranićevih fotografija najviše zaslužni scenograf, dizajner svjetla i kostimograf.

- Vjernosti kazališnoj umjetnosti i fotografiji najviše je pridonio spoj zanatskog i znalačkog kroz dugogodišnji rad i bilješku svake pojedine predstave. Ante Baranić je u pravom smislu riječi dočarao kazališni život Šibenika kao vjeran član postave teatra na daskama koje život znače - rečeno je u prigodi otvorenja izložbe koju su razgledali mnogi Šibenčani, poštovatelji kazališta, ali i više od četiri desetljeća dugog Baranićevog fotografskog rada. Izložba je, kao takva, dala dragocjen doprinos Danima šibenskog kazališta i njegovoj 148. obljetnici koja "pada" 29. siječnja.


 


Autoru su u pripremi izložbe, inače,  pomogli Grad Šibenik, Šibensko-kninska županija, Gradski parking, Zagrebmontaža, Josip Stojanović Jolly i Vinoplod Vinarija Šibenik.

25. travanj 2024 00:29