StoryEditorOCM
ŠibenikSastao se Stožer CZ Šibenika

Stroga mjera socijalnog distanciranja: osobni kontakti u zatvorenom prostoru na razmaku od dva, a na otvorenom jedan metar 

Piše Branimir Periša
19. ožujka 2020. - 13:22
Zagreb, 190320. Cirilometodska. 32. Sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba odrzana je pod mjerama zastite protiv koronavirusa, pa su svi prisutni morali nositi zastitne maske. Na fotografiji: Vojin Peric.Tomislav Kristo/Cropix

Nakon što je od ponoći na snagu stupio čitav niz protuepidemijskih mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom, jutros se u Uredu gradonačelnika sastao Stožer civilne zaštite grada Šibenika.

Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja definirana je stroga mjera socijalnog distanciranja koja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i jednog metra na otvorenom prostoru.

Protuepidemijske mjere koje se nalažu ovom Odlukom su: zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od 5 osoba na jednom mjestu te obustava rada u djelatnosti trgovine osim: 

prodavaonica prehrambenih artikala, prodavaonica prehrambenih i higijenskih artikala, tržnica i ribarnica, specijaliziranih prodavaonica za prodaju i izdavanje lijekova (ljekarne), specijaliziranih prodavaonica za prodaju i izdavanje veterinarsko-medicinskih proizvoda, poljoprivrednih ljekarni, benzinskih postaja, kioska, pekarnica, kemijskih praonica rublja, specijaliziranih prodavaonica za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijaliziranih prodavaonica dječje opreme, specijaliziranih prodavaonica hrane za životinje , izdavanje građevinskog materijala na temelju narudžbe u maloprodaji, logističkih i distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerija.

Također je obustavljen: rad svih kulturnih djelatnosti (muzeji, kazališta, kina, knjižnice, čitaonice) te obustava održavanja izložbi, revija i sajmova; rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, usluge smještaja te rad pučkih i studentskih kuhinja; rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima (npr. frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, bazeni); svih sportskih natjecanja i organiziranih treninga te obustava rada teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara; održavanja dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola; rada autoškola i škola stranih jezika te vjerskih okupljanja.

Prodavaonice i objekti koji nastavljaju rad u skladu s ovom Odlukom obvezni su: osigurati da se kod ulaska u prodavaonice i objekte ne stvaraju gužve, te jasne upute o tome staviti na sve ulaze u prodavaonice i objekte kao i ostala prodajna mjesta; svu rasutu robu prodavati zapakirano; primjenjivati mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja svih prostora; organizirati rad tako da bude osigurana što veća međusobna udaljenost radnika uz poštovanje stroge mjere socijalnog distanciranja; redovito provjetravati prostore; osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima za ruke u prostorima za korisnike te uz njih postaviti kratku obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti; na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri socijalnog distanciranja; redovito provjetravati prostore te na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri socijalnog distanciranja.

Poslodavci su obvezni organizirati rad od kuće gdje je moguće, otkazati sastanke ili organizirati telekonferencije i koristiti druge tehnologije za održavanje sastanaka na daljinu; otkazati službena putovanja izvan države osim prijeko potrebnih te zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah.

Provedbu i nadzor provođenja mjera iz ove Odluke osiguravaju Stožeri civilne zaštite, a posebno kroz aktivaciju operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Temeljem navedenih odluka Nacionalnog stožera te Plana djelovanja Stožera civilne zaštite grada Šibenika, na današnjem sastanku donesena je odluka o mobilizaciji operativnih snaga koje će biti aktivne u provođenju istih.

„Apeliramo na gospodarske i poslovne subjekte te sve naše sugrađane da se pridržavaju naznačenih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite kako bismo sa što manje posljedica prošli kroz ovu situaciju. Zaštita osobnog zdravlja, a time i očuvanje zdravlja osoba u našoj okolini je na prvom mjestu i molimo da u svim našim ponašanjima i aktivnostima o tome vodimo računa.“, poruka je gradskog Stožera civilne zaštite.

18. travanj 2024 07:10