StoryEditorOCM
ŠibenikVelika investicija

Slovenski Impol u novu ljevaonicu ulaže 80 milijuna eura: U Šibeniku će se raditi dijelovi za BMW

Piše Katarina Rudan
9. rujna 2020. - 08:40

Nakon što je 31. listopada 2017. godine, na četvrtoj javnoj dražbi Trgovačkog suda u Zadru, za 73,3 milijuna kuna kupio šibenski TLM "Aluminium" u stečaju, slovenski aluminijski div, grupa "Impol" iz Slovenske Bistrice, digao je "na noge" posrnulog šibenskog aluminijaša koji se gotovo dva desetljeća gušio u gubicima i na kraju završio u stečaju.

A novi početak ili, bolje rečeno, nova uspješna priča ambicioznih Slovenaca oko TLM-ove valjaonice počela je godinu i pol ranije. Naime, grupa "Impol" je u ožujku 2016. godine u Hrvatskoj registrirala novoosnovanu tvrtku pod imenom "Impol-TLM" d.o.o. Šibenik, unajmila pokretnine i nekretnine od TLM "Aluminiuma" u stečaju te odmah uspostavila proizvodnju valjanih aluminijskih proizvoda, vrativši 208 radnika koji su zbog stečaja završili na ulici.

Ulaganja u proizvodni pogon, nova zapošljavanja i uspješno poslovanje nastavljeno i u sljedećim godinama. U "Impol-TLM-u" trenutačno je zaposleno 420 ljudi, a glavni proizvodni program su folije, limovi i trake. No, Slovenci idu dalje. Već neko vrijeme u tijeku su pripreme za investiciju vrijednu oko 80 milijuna eura, a riječ je o izgradnji nove ljevaonice na lokaciji nekedašnjeg pogona "Elektrolize", koja se uništena 1991. godine za bombardiranja Šibenika, i u produžetku postojeće ljevaonice.

Strateški projekt

Zbog važnosti ove investicije za daljnji razvoj "Impol-TLM-a" te same grupacije, ali i hrvatskog i šibenskoga gospodarstva, projekt je u 2019. godini uvršten na listu strateških projekata Republike Hrvatske, što slovenskom investitoru donosi određene prednosti.

- S tim ćemo dobiti na vremenu za sve potrebne administrativne postupke. Trenutačno se bavimo ishođenjem svih potrebnih dozvola. Moramo pridobiti potvrđenu studiju utjecaja na okoliš, građevinsku dozvolu i na koncu novu okolišnu dozvolu, koja mora pokrivati cjelokupnu proizvodnju "Impol-TLM-a". Sve potrebne prijave predali smo prošle godine. Istodobno smo već odabrali opremu i imamo sklopljene ugovore s dobavljačima za prvu fazu projekta. Talioničku peć isporučit će tvrtka "Hertwich", ljevački stroj sa svom pomoćnom opremom nabavlja se iz tvrtke "Hycast", koja je tvrtka kćer društva "Hydra". Prva ljevačko – talionička linija bit će namijenjena proizvodnji blokova serije 1000, 3000, 5000 i 8000. Zahtijeva se vrhunska kvaliteta koja će omogućavati proizvodnju najzahtjevnijih proizvoda, kao što su najtanje folije - navodi Jure Čretnik, direktor grupe "Impol-LLT".

Inače, projekt izgradnje nove ljevaonice u Šibeniku odvijat će se u četiri faze. Prva faza obuhvaća talioničko-ljevačku liniju, skladište ulazne sirovine, dio hale ljevaonice, rezervoar sistema hlađenja s vodenim tornjevima, aneks s uredima, garderobama i radionicama, pročišćivačke uređaje za otpadne dimne plinove i otpadnu tehnološku vodu, parkirališta i novi ulaz s vagom.

- U svakoj daljnjoj fazi postavit ćemo novu talioničko-ljevačku liniju. Na infrastrukturnoj razini nadogradit ćemo ljevaonicu i skladište sirovina. Na taj način ćemo modularno dograđivati pročišćivačke uređaje za otpadne dimne plinove i otpadnu tehnološku vodu. Cjelokupna investicija procijenjena je na 80 milijuna eura, a ulaganje u prvu fazu procijenjeno je na oko 24 milijuna eura. Očekujemo da će prva faza biti završena u 2021. godini. Međutim, sve to uglavnom ovisi o administrativnim postupcima. Dinamika idućih faza ovisit će o poslovanju i potrebama grupe "Impol" - govori Čretnik.

Potvrdio nam je informaciju da je u novom projektu planirano i pokretanje serijske proizvodnje prvih aluminijskih proizvoda za njemački BMW, a radi se o proizvodima čija je funkcija zaštita kočnica, te otvaranje novih radnih mjesta, što je u šibenskoj javnosti izazvalo posebno zanimanje.

Upravljanje krizom

- Dobili smo službenu nominaciju tvrtke BMW i početak proizvodnje predviđa se početkom 2021. godine, a 2022. u punom opsegu. Glede pojedinosti još se dogovaramo - odgovorio je Čretnik.

Inače, realizacijom projekta izgradnje nove ljevaonice u Šibeniku znatno će se povećati količine proizvodnje aluminijskih proizvoda, što je jako važno za cijelu grupaciju..

- Trenutačno u "Impol-TLM-u" s postojećom opremom možemo odliti 35.000 tona. Nominalni kapacitet tople valjaonice u Šibeniku procijenjen je na 160.000 tona. Za realizaciju tih kapaciteta treba nam 200.000 odljevaka. Ovo potonje također će biti kapacitet nove ljevaonice nakon završetka svih četiriju faza projekta. To će osigurati odgovarajuću fleksibilnost i veću dodanu vrijednost. Istodobno ćemo s novom ljevaonicom poboljšasti kvalitetu proizvoda, povećati energetsku učinkovitost, smanjiti ovisnost o vanjskim dobavljačima i istodobno smanjiti utjecaje na okoliš - navodi Čretnik.

S obzirom na to da živimo u vrijeme korone, upitan kakvo je poslovanje grupe "Impol" te hoće li korona-kriza usporiti realizaciju planiranih projekata u Šibeniku, Čretnik odgovara:

- Kao i druge tvrtke, i grupa "Impol" pogođena je padom narudžbi s tržišta, što je posljedica korona-krize. Za sada dobro upravljamo situacijom, jer imamo raznolik prodajni program koji nam omogućava veću fleksibilnost i dobro upravljanje rizikom. Svakako, 2020. godinu sigurno ćemo pamtiti kao tešku godinu.

25. travanj 2024 12:10